chili&vanília

Megint Rugelach

Gasztro

Lassan beindul a sütési szezon, és én a bejgli helyett továbbra is a rugelach rajongója maradok. A különböző édes töltelékkel (lekvár, dió, mazsola, fahéj vagy csokoládé) megtöltött kifli a legtöbb forrás szerint lengyel zsidóktól származik. A világon a legjobb a híres New York-i Zabar's kávézóban kapható - az emblematikus krémsajtos, füstölt lazacos bagel vagy a tojássaláta mellett sokan csak ezért járnak ide. Apropó, bagel. Ennek első alkalommal megvan még a maga romantikája, később azonban rájön az ember, hogy a Zabar'sban egyrészt fele olyan jó sincs a bagel, mint a szemben lévő patinas pékségben, ahol ráadásul folyamatosan frissen sütik, másrészt a lazacos bagel akkora és olyan nehéz, hogy ha egy ilyet elfogyaszt az ember, akkor estig semmi mást nem tud megkóstolni. Szemben a rugelachhal, amely könnyed és légies. Vagy nem. A Zabar's rugelachjának tésztája omlós, friss, vékony, leginkább amolyan ürügy, tölteléke ott savanykás málnalekvár és mogyoró. Micsoda szerencse, hogy nincs Budapesten kihelyezett fiókjuk! Idén házi feketeribizli-lekvárral és durvára tört pisztáciával sütöttem az első adagot, elegáns rugelach lett, és nagyonfain. Továbbá megállapítottam, hogy ha nem kifliket gyártunk, hanem egyben feltekerjük, és szeleteket vágunk, akkor ez a sütemény kifejezetten munkamentes. Mind a lekvár fajtája, mind a dióféle változtatható másra.

Rugelach feketeribizli-lekvárral és pisztáciával

Hozzávalók (20-22 darabhoz)

Tészta:12 dkg natúr krémsajt (Philadelphia),

szobahőmérsékleten12 dkg puha vaj4,5 dkg porcukor15 dkg lisztcsipetnyi sóTöltelék:

5 dkg barna cukor2 evőkanál sima cukorfél kávéskanál őrölt kardamom10 dkg hámozott pisztácia, durvára vágva

(vagy mogyoró)6 evőkanál feketeribizli lekvárTetejére:1 tojás2 evőkanál tej

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Elektromos kézi keverővel összedolgozzuk a krémsajtot, vajat, cukrot. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, összegyúrjuk. Bucit, majd korongot formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és min. 1 órára a hűtőbe tesszük. Amikor kivesszük, kettévágjuk, és mindkét darabból egy-egy kb. 30°20 cm-es téglalapot nyújtunk, a deszkát bőven megszórjuk liszttel (a tészta szakad, nehéz vele dolgozni). A töltelékhez összekeverjük a pisztáciát, a kardamomot és a cukrot. A téglalapokat megkenjük 3-3 evőkanál lekvárral, majd elosztjuk rajta a pisztáciát. Hosszában feltekerjük, majd a hengerből kb. 6 cm-es szeleteket vágunk. Nem baj, hogy a töltelék kissé kikandikál. Sütőlapra helyezzük, majd megkenjük a tojás és a tej keverékével. 22-25 perc alatt sül meg.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk