Csőd szélén az Orbán irodájától kőhajításnyira lévő orosz „kémbank”

  • narancs.hu
  • 2023. február 27.

Gazdaság

Az összes likviditási tartalékát felélte, a szankciók folytán pénzeszközei zárolva vannak.

Hosszú ideje zárolva vannak a budapesti székhelyű, de orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank pénzeszközei a világ egyik legnagyobb pénzügyi értékpapír-tranzakciós cége, az Euroclear rendszerében – írja a hvg.hu hétfő reggel.

Egy kiszivárgott dokumentum szerint a bank igyekezett feloldani a zárolást, de a belga pénzügyminisztérium ebben nem partner. Még Nagy Márton is lobbizott az érdekükben. A bank az I. kerületben, a Lánchíd budai hídfőjénél, a Lánchíd Palotában működik, alig pár száz méterre a Miniszterelnökségtől.

A lap birtokába került dokumentum szerint a Nemzetközi Beruházási Bank egyik vezetője arról írt belső levelezésben, hogy az idei első negyedévre olyan súlyos hiányt prognosztizált, amit a hitelportfólió értékesítésével sem tudnának pótolni. De ha még a hitelei egy részét el is adná a bank, az eladási árengedmények miatt ez újabb jelentős veszteségekhez vezetne.

Az IIB 2022-ben szinte az összes likviditási tartalékát felélte, ezért az Euroclearben lévő pénzeszközei nélkül a bankot a fizetésképtelenség veszélye fenyegeti, vagy kénytelen lesz már 2023 májusában átsrukturálni a kötvényeit.

A Nemzetközi Beruházási Bankot a sajtóban gyakran csak orosz „kémbankként” emlegetik, a belga pénzügyminisztérium szintén attól tart, hogy szankciós listán szereplő oligarchák befolyása érvényesül a pénzintézetben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk