További 420 milliárd forintot költ a kormány gazdaságvédelmi intézkedésekre

  • narancs.hu
  • 2020. május 6.

Gazdaság

Módosították a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves fejlesztési keretét.

A kormány összesen 420 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a gazdaságvédelmi intézkedésekhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból – nyilatkozta a pénzügyminiszter az MTI-nek. Varga Mihály hozzátette, a GINOP éves fejlesztési keretének módosításával többletforrás juthat egyebek mellett a bértámogatási programra, a vállalatok kapacitásbővítéseinek és beruházásainak támogatására, továbbá kedvezményes vállalati hitelekre is.

A kormány szerdai döntésével a Pénzügyminisztérium végrehajtásában működő GINOP keretében 310 milliárd forint vissza nem térítendő forrást és 110 milliárd forint 0 százalékos hitelt állít a gazdaságvédelemi akcióterv szolgálatába – ismertette a részleteket Varga.

Varga Mihály hangsúlyozta, bár a GINOP – hasonlóan valamennyi hazai operatív programhoz –rendkívül előrehaladott állapotban van, a szabad források felmérésével és a program gazdaságvédelmi szempontú újratervezésével jelentős forrásokat szabadított fel a kormány. Ezt a mozgásteret növelte az elmúlt hónapokban kialakult HUF/EUR árfolyamváltozás is.

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a 420 milliárdos összegből

  • 200 milliárd forint jut a bértámogatásokra,
  • 30 milliárd forint megy a mérnökök speciális bértámogatására,
  • 74 milliárd forintot fordítanak a vállalkozások termelékenységének és technológiai megújulásának támogatására,
  • 7 milliárdból digitális készségfejlesztő program indul,
  • 110 milliárd forintból pedig 0 százalékos forgóeszköz hitellel segítik a válságban leginkább érintett ágazatokat az MFB Pontokon keresztül.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.