Itt vannak a számok: napok alatt “lett kampó” a turizmusnak

  • narancs.hu
  • 2020. május 7.

Gazdaság

Gyorsan eltűntek a vendégek a szállodákból.

Hirtelen 14 milliárd forinttal csökkent a turisztikai szállásadók bevétele márciusban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közreadott friss gyorstájékoztatójából. Kétség sem férhet hozzá, hogy a koronavírus okozta sokkról beszélünk, főleg, hogy nemcsak a foglalások lemondása, hanem a veszélyhelyzet alatt hozott számos kormányzati intézkedés is nehezítette, esetenként lehetetlenné tette a szállásfoglalást, így a hotelek zöme be is zárt.

Az egyik napról a másikra jött brutális beszakadás számai elképesztőek:

  • a külföldi vendégek száma 74, a vendégéjszakáké 68%-kal esett vissza márciusban,
  • a belföldi vendégek száma 64, a vendégéjszakáké 61%-kal csökkent.

Ami a külföldi vendégek számát illeti, egyáltalán nem meglepő, hogy elsősorban a fő “küldő országokból” érkező turisták maradtak el. A vendégéjszakában mért forgalom Európából a 2019. márciusi érték harmada, Ázsiából és Amerikából kevesebb mint a negyede volt. A legfontosabb küldő országunkból, Németországból 62%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak a szálláshelyek. Az sem meglepő, hogy az ukrán vendégéjszakák száma kevésbé esett vissza - ami akár azzal is magyarázható, hogy ők főleg vendégmunkások, és a statisztika nem csak a drága szállodák adatait tartalmazza. Viszont meglepő adat, hogy “az orosz vendégéjszakák száma az átlagosnál kisebb mértékben, mintegy a felére esett vissza” - írja a KSH.

Ami a belföldi turizmust és szállásfoglalásokat illeti: a vendégéjszakák száma egyik hazai régióban sem érte el a 2019. márciusi forgalom felét, Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Tisza-tónál a harmadát sem.

Mindez természetesen összefüggésben van azzal, hogy a kormány döntése alapján március közepén a magyar hatóságok lezárták Magyarország határait a személyforgalom előtt, így 2020. március 17-étől csak magyar állampolgárok léphettek be az ország területére. A korlátozás a közúti, vasúti, vízi és légi határokra egyaránt kiterjedt. Ugyanakkor az éttermek egy ideig csak 15 óráig fogadhattak vendégeket, majd később be is zárták őket. Ahogy a rendezvényeket is betiltották, a szórakozóhelyek is bezártak, magyarán Orbán Viktor kijelentése beigazolódott: a turizmusnak most "kampó".

Időközben a Szallas.hu kiadott egy elemzést, amely szerint idén:

  • 43-48 százalékkal csökkenhet a vendégéjszakák száma, ami
  • 250-300 milliárd forint kiesést okozhat a turizmusban.
  • A magyar gazdaság a multiplikátorhatás miatt ennek háromszorosát, mintegy 800-900 milliárd forintot veszíthet.

Figyelmébe ajánljuk