Továbbra sincs megállapodás a minimálbérről

Gazdaság

És a garantált bérminimumról se. A januári pénzt máris elbukták a munkavállalók. Azok is rosszul jártak így, akiknek a szociális juttatás összege függ a minimálbértől.

 

„Sajnos nem sikerült megállapodnunk” – mondta a Narancs.hu-nak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma szerdai megbeszélése után. Emlékeztetett: a minimálbér-emelés mértékét illetően munkavállalói képviselet nem hajlandó 5 százalék alá menni, a VOSZ 3 százalékot ajánlott plusz további emelést, amint a szociális hozzájárulási adó csökken. (A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma tavalyi utolsó, december legvégi ülésén a munkáltatók 3,1 százaléknál maradtak, a munkavállalók képviselői az induló a 6,5 százalékról lementek 5 százalékra.) „Figyelembe véve azt is, hogy számos szociális juttatás és egyéb jövedelem összege a minimálbérhez igazodik, a munkaadói oldal egységesen úgy nyilatkozott, hogy belemenne 4 százalékba is, ha ez megállapodást jelentene. A szakszervezeti tömörülések egy része is hajlana rá, de nem mindegyik” – tette hozzá Perlusz László.

A megbeszélésen a kormány képviselője világossá tette, a kabinet a kormányzat egyelőre sem adó- sem járulékcsökkentést nem tud garantálni, ugyanakkor – amiképp ez már korábban is felvetődött – visszamenőleges hatállyal nem lehet minimálbért meghatározni. A VOSZ elnöke magyarázatképpen hozzáfűzte, 

„ha ebben a hónapban meg is tudnánk egyezni, akkor is legkorábban februártól lehet az új minimálbért,

illetve az annak alapján alakuló egyéb kifizetések összegét megállapítani”. A tervek szerint jövő héten ismét összehívják a konzultációs fórumot, de vélhetően addig is folynak majd háttértárgyalások.

A túloldal persze kissé másként látta az eseményeket. „A Munkástanácsok Országos Szövetsége a muszájhelyzet miatt hajlott a 4 százalékra valóban, a Ligának és nekünk viszont ez nem megfelelő. Ennek elfogadására részéről nem is lett volna felhatalmazásom” – részletezte Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, aki úgy vélte, a munkavállalók és az munkáltatók javaslata közti különbséget vállalhatná akár az állam. A szakszervezeti vezető szerint a kormány ezen a ponton tárgyalástechnikai szempontból elszalasztotta lehetőséget a megegyezésre. „A munkáltatók azt mondták, hogy bár felajánlották a 4 százalékot, a hivatalos ajánlatuk ilyen körülmények között 3 százalék marad” – mondta Kordás László.

A kormány egyébként leginkább pusztán moderátorként szerepel a megbeszéléseken, noha valójában a tárgyaló felek egyike. Ezzel a távolságtartással lényegében a szociális partnerekre hárítja a felelősséget a megállapodás elmaradásáért, miközben az állam a legnagyobb munkáltató Magyarországon. A MASZSZ elnöke úgy vélte, tudatos taktikázás van emögött: ha később hirdeti ki a kormányzat a minimálbért, a szociális támogatásokat sem kell az emelt összegben folyósítani.

Figyelmébe ajánljuk