A nap, amikor Orbán Viktor feltűnően kerülte, hogy tagadja az ügynökvádat

  • narancs.hu
  • 2015. március 9.

Hírnarancs

De miért tette? Habony miatt? Vagy nem akar beszállni? De miért nem fél a presztízsvesztéstől? A Buda-Cash a rendőrségen. Megyünk az Iszlám Állam ellen? Hétfői hírek.

Simicska Lajos vasárnap este azt sejtette egy interjúban (amit csak azért adott, hogy egy jót sejtethessen), hogy a kormányfőt, korábban Simicska Lajos jó barátját, beszervezték, és O. V. jelentést írt róla még az átkosban. Ha ez tényleg bebizonyosodna (aligha fog), az Orbán végét jelenthetné, ám Simicska Lajos nyilatkozatával mélyebben ezúttal nem foglalkozunk, foglalkozott vele épp eleget a sajtó és a politikai garnitúra is, mi inkább a mai eseményekről ejtenénk néhány szót, nevezetesen arról, hogy miképp is reagált Orbán Viktor Simicska Lajos szavaira. Elég furán, mindenesetre. Azt például nem mondta, hogy hazugság az egész. Meg hogy nem voltam én ügynök. Vagy hogy beperelem! Nem, semmi ilyet nem mondott. Ehelyett ezzel jött elő a hir24.hu-nak: „A tények magukért beszélnek, és minden információ elérhető. Javaslom, hogy azokat tanulmányozzák. Az ügyről pedig az a véleményem, hogy sajnálatos dolognak tartom, hogy a személyes sértettség ilyen mélyre juttathat bárkit. Egyébként ilyen csinn-bumm cirkuszokat csinálni a magyar politikában, nem látom értelmét.” (A csinn-bumm alakzattal nem sokkal korábban Havasi Bertalan is előjött...)

Lehet, hogy Simicska hazudik, lehet, hogy nem, de egy biztos: az ügynökkérdés, illetve annak megoldatlansága nem csinn-bumm cirkusz. Az a kormányfő, aki ennek állítja be, és teljes bizonyossággal nem söpri le magáról a gyanú árnyékát, hatalmasat téved, és egyszersmind: hibázik. Orbán egy ügynökvádat – aminek súlyát a származási helye adja – komolytalannak próbál beállítani. Pedig nem az.

Lajos

Lajos

Fotó: Németh Dániel

100 magyar katona harcolhat az Iszlám Állam ellen – ezt Szijjártó Péter mondta el ma egy háttérbeszélgetésen. „Tárgyalnak arról, hogy Észak-Irakban 100 magyar katona segítsen helyi katonák kiképzésében. A magyarok ebben a misszióban őrző-védő feladatokat látnának el. Előbb a németek, utána az olaszok koordinálnák a kiképzést. Szijjártó szerint a honvédség 20 milliárd forintra taksálta a misszió induló költségét, és tárgyalnak az Egyesült Államokkal felszerelés vásárlásáról. Az amerikaiak szállítóeszközökkel is ellátnák a magyarokat. Ha megkapják az Országgyűlés felhatalmazását, május vége fele már mehetnének ki a katonák” – mondta a külügyminiszter a hvg.hu cikke szerint. A pártok közül a Jobbik és az LMP nem támogatja az ötletet. A többiek feltételekkel, de támogatják.

Összesen 10 Buda-Cash-munkatársat állított elő a rendőrség. Mi adtunk először hírt róla: „Hétfő reggel hatkor a Buda-Cash kilenc alkalmazottjánál csöngetett a rendőrség, akiket később be is vittek a rendőrök. A magyarnarancs.hu úgy tudja, hogy közülük hárman a brókerház backoffice-részlegén dolgoztak, azaz főleg adminisztratív ügyekkel foglalkoztak. Ennek azért lehet jelentősége, mert így hozzáférésük volt azokhoz a rendszerekhez, melyekről az MNB azt állítja: a Buda-Cash évtizedek óta meghamisította az abban szereplő adatokat.” A hvg.hu úgy tudja: T. Pétert, a Buda-Cash Brókerház Zrt. vezérigazgatóját 60 milliárd forintos károkozással, csalással és számvitel rendjének megsértésével gyanúsítja a rendőrség.

Döbbenetes eredményt hozott Borisz Nyemcov, a meggyilkolt orosz ellenzéki politikus halálának kivizsgálása: a csecsen Zaúr Dadajev bevallotta, hogy ő ölte meg Nyemcovot. De figyeljék az indokot! A volt csecsen belügyi katona szerint Borisz Nyemcovot azért ölték meg, mert negatív kijelentéseket tett a muszlimokra és vallásukra. És ez komoly! Az RT orosz állami hírcsatorna közlése szerint Nyemcov a Charlie Hebdo francia szatirikus lap központja elleni párizsi támadás után blogjában „középkori iszlám inkvizícióról” írt. Az orosz ellenzék komolytalannak tartja a vallomást, és mi is kételkedünk benne, hogy ez az eredmény egy pillanatra is eloszlatná a gyilkosság körül felmerült kételyeket, gyanúkat.

Figyelmébe ajánljuk