Rendőrök vitték el a Buda-Cash kilenc alkalmazottját

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. márc. 09., 13:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Úgy tudjuk, közülük hárman a backoffice-részlegnél dolgoztak. Kora reggel kopogtak náluk a rendőrök. Értesülésünket a rendőrség megerősítette.

Hétfő reggel hatkor a Buda-Cash kilenc alkalmazottjánál csöngetett a rendőrség, akiket később be is vittek a rendőrök. A magyarnarancs.hu úgy tudja, hogy közülük hárman a brókerház backoffice-részlegén dolgoztak, azaz főleg adminisztratív ügyekkel foglalkoztak. Ennek azért lehet jelentősége, mert így hozzáférésük volt azokhoz a rendszerekhez, amelyekről az MNB azt állítja: a Buda-Cash évtizedek óta meghamisította az abban szereplő adatokat.

A rendőrség megerősítette értesülésünket, és tájékoztatása szerint a gyanúsítások minősítése személyenként eltér. Ahogy írják „csalás bűntett, illetve számvitel rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik a büntetőeljárás”. Az előállított személyek gyanúsítottkénti kihallgatása folyamatban van.

A Buda-Cash Brókerháznál február 23-án tartott házkutatást a pénzügyi felügyeletet ellátó MNB és a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az MNB szerint a Buda-Cashnél 90-100 milliárd forint értékű értékpapír hiányzik, melyek nagy része a Buda-Cash érdekeltségébe tartozó DRB bankcsoporté. A jegybank azt gyanítja, hogy a brókerháznál 15 éve folyamatosan meghamisították a nyilvántartási rendszereket, orruknál fogva vezetve a hatóságokat. A rendőrség sikkasztás gyanújával indított nyomozást.

A mai hír ismeretében idézzük fel Orbán Viktor kormányfő pénteki rádióinterjújának részletét: „Ha tudjuk, hogy kik követték el a bűnt, miért sétálhatnak szabadlábon? – kérdezte a Buda-Cash-brókerbotránnyal kapcsolatban a Kossuth rádió reggeli műsorában a miniszterelnök. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány nem irányíthatja az igazságszolgáltatást, kérdés azonban, erősíti-e az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, hogy még nem kattant a bilincs ebben az ügyben.” Az origo.hu cikkében még az is szerepel: Orbán Viktor közölte, sürgősen körül kell nézni más brókercégeknél, „ki kell takarítani ezt az istállót”. Mint mondta, tárgyalnak a Bankszövetséggel arról, „hogyan lehet megakadályozni, hogy ilyen esetek történjenek. Arra is kell választ találni, hova tűnt az emberek pénze.”

(A csütörtökön megjelent Magyar Narancsban részletesen foglalkoztunk a Buda-Cash összeomlásával.)

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. márc. 09., 13:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    2015. március 09., hétfő 13:51
    átverték a főnökeiket, a hatóságot? mindenkit? ha már ennyit kerestek, akkor hogyhogy nem dobbantottak még???

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra