Kurva nagy égés ez a kedd alsó-felső szinten

  • narancs.hu
  • 2014. július 15.

Hírnarancs

Moszkvában kisiklott és égett, Pesten is égett. A reklámadó szintén nagy égés lesz mindenkinek. A napot a volt origósok, egy dolmányos varjú és Stahl Barbi mentik meg. Tűzben edzett híreink kedden.

Kisiklott egy metrószerelvény három kocsija Moszkva belvárosában kedd reggel. A balesetben legalább húszan meghaltak. 123 sérültet vittek kórházba, közülük kettőt súlyos gerincsérüléssel, helikopterrel szállítottak el. A súlyos sérültek száma 42. Ezzel kapcsolatban a Metróért Egyesület civiljei adtak ki közleményt Budapesten.

A Metróért Egyesület szerint itthon a 2-es metró vonalán nem történhet meg az, amit a moszkvai balesettel kapcsolatban emlegetnek sokan – konkrétan az, hogy egy rosszul rögzített váltó kirázódott a helyéről, és ez okozta a kisiklást. Itthon a biztosítóberendezés az érintett váltókat folyamatosan ellenőrzi, és meghibásodott váltókra nem enged rá szerelvényeket. Az új metrókocsik fékútja ráadásul még rövidebb, az utasok pedig menekíthetők a homlokajtókon keresztül is – olvasható a közleményben.

A 3-as metró azonban már korántsem ilyen biztonságos. „Habár közvetlen veszélyt nem jelent, de a hármas metró konstrukciója, a járművek kialakítása, a biztosítóberendezés rendszere nem sokban tér el a Moszkvában alkalmazottól, sőt bizonyos pontokon még kockázatosabbnak is látszik” – fogalmaznak a Metróért Egyesületnél, amelynek tagjai örömmel fogadják a vonal felújításával kapcsolatos terveket. (hvg.hu)

Időközben szikrázott és füstölt a metró a Nyugatinál. Kiürítették kedd délután a 3-as metró Nyugati téri megállóját, mert az alagútban haladó szerelvény előbb szikrázott, majd füstölt. A katasztrófavédelem háromnegyed hatos közleménye szerint végül az derült ki, hogy olajsár égett. A tűzoltók átvizsgálták az alagutat a Nyugati és a Lehel tér között, az egyik egység a Nyugati pályaudvar, a másik a Lehel tér felől indult el gyalogosan. Az alagútban körülbelül kéttenyérnyi helyen égő olajat, olajsarat találtak, írják. Ezt porral oltó készülékkel eloltották, de folytatják az alagút átvizsgálását, hogy nincs-e esetleg máshol is égő, füstölő anyag. (index.hu)

false

 

Kiégett egy Andrássy úti ház teteje, írja az Origo. Nyolcvan tűzoltó oltja a lángokat, lezárták a környéket, két embert pedig letartóztattak.

Teljes terjedelmében égett a tetőszerkezete és a legfelső emelete egy budapesti VI. kerületi, az Andrássy út és a Kodály körönd kereszteződésében álló épületnek – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden délután. Este hat óra körülre a tűzoltók körülhatárolták a palotaépületben tomboló tüzet, azaz megakadályozták annak továbbterjedését a tűzoltók. A tűz egy rövid időre a Szív utcában álló egyik házra is átterjedt, ott azonban egy vízágyúval hamar eloltották a lángokat.

Ég a ház, az előtérben egy dolmányos varjú

Ég a ház, az előtérben egy dolmányos varjú

Fotó: Kovács Attila/MTI

Senki nem ússza meg a reklámadót. Jóval szélesebb kört érint a reklámadó-fizetési kötelezettség, mint azt elsőre gondolni lehetne, ráadásul valamennyi vállalkozás adminisztrációs terheit növelni fogja. A jogszabály ugyanis nem ad felmentést a bevallási kötelezettség alól azoknak a vállalkozásoknak sem, amelyek nem érik el az 500 milliós értékhatárt – írja az Adózóna. Elképzelhető, hogy ezt majd éppen a bevallás kitöltési útmutatója fogja pontosítani, de ez idő szerint elvileg minden vállalkozásnak el kell készítenie és be kell nyújtania a bevallását. Király! (hvg.hu)

Új portált indítanak a távozó origósok, írja az origo.hu. A reklámoktól mentes politikai híroldal a tervek szerint ősszel rajtol. A Cink híre szerint a független és nonprofit politikai hírportál főszerkesztője Tóth Sára, az Origo jelenlegi felelős szerkesztője lesz. Az új portál alapítója Richard Field amerikai üzletember – a Lehet Más a Politika korábbi mecénása –, aki húsz éven át élt Magyarországon. Field jelenleg egy Budapest Beacon nevű angol és magyar nyelvű hírportált működtet tavaly október óta, amely a sajtószabadság védelmében működik.

A balszerencse sorozatos áradása után jöjjön egy kis felüdülés. Megalakult a WNDRBND, benne a csudálatos Stahl Barbival. Nézzétek! (A WNDRBND július 17-én mutatkozik be élőben a margitszigeti WNDRLND-ben.)

MEGALAKULT A WNDRBND

Figyelmébe ajánljuk