Darth Lázár a fénykardját lengeti

  • narancs.hu
  • 2014. június 3.

Hírnarancs

Kirúgták az Origo főszerkesztőjét, a Magyar Nemzet a sajtószabadságot félti, jöhet a Facebook-adó. Plusz Lázár János. Keddi híreink súlyosak és feketék.
Lázár János

Lázár János

 

Bárcsak azt mondhatnánk, hogy minden olyan nap ünnepnap, amely a magyar sajtóról szól, de a mai kedd egyszerűen csak fekete volt és nyomasztó:

Hiszen azon pörgött mindenki, hogy Sáling Gergőt, az Origo főszerkesztőjét tegnap éjszaka kirúgták, és már meg is van az utódja Pálmai L. Ákos személyében, aki az Origo Zrt. televíziós és webvideo részlegéről érkezik. Az Origo vezetősége egy (gyanúsan és/vagy vérlázítóan) semmitmondó nyilatkozatot adott ki a váltásról, de a 444 (majd kicsivel később a szintén számos origóst jól ismerő Cink és Index is) gyorsan megírta a teljesen hihető változatot, mely szerint nagyon nagy valószínűséggel politikai izomfeszítés áll a kirúgatás hátterében. Konkrétabban a Fidesz, még konkrétabban Lázár János: az Origo vezetőségének és/vagy tulajának (Deutsche Telekom) állítólag nagyon nem tetszett, hogy az óriásportál szolidaritást vállalt a választások idején a Fidesz rendezvényéről kitiltott lapokkal (így a Magyar Naranccsal is), az meg, hogy az Origo pár hete pert nyert a Miniszterelnökség ellen, és így kiderült, hogy Lázár János hogyan bokázott el utazgatásai során kétmilla közpénzt, amit aztán sűrű fintorgás kíséretében végül saját zsebből vissza is fizetett, nyilvánvalóan legfőképp Lázár Jánosnak nem tetszett. Tehát a legéletszagúbb narratíva ma úgy szól, hogy a T-csoportot megzsarolták azzal, hogy nem kapnak mobiltelefonos frekvenciát, így ők afféle nagyon jelentéses gesztus gyanánt levették a tábláról Sálingot. Mindezt megerősíteni látszik az is, hogy az Origo ma kiadott egy eléggé zavaros közleményt, amelyben cáfolni igyekeztek a politikai nyomásgyakorlásról szóló híreket, az Origo szerkesztősége viszont válaszul saját nyilatkozattal állt elő, melyben elhatárolódott az Origo nyilatkozatától. Mindeközben a Kettős Mérce szimpátiatüntetést szervezett délutánra (erről mi is tudósítani fogunk hamarosan), amelyen elég sokan voltak, a Népszava pedig arról értesült, hogy az Origo egyik eligazító ülésén elhangzott a vezetőség részéről, hogy aki ott megjelenik, az ki lesz szépen rúgva. Biztosan jönnek még újabb fordulatok is az ügyben, ami most nagyon sötétnek és súlyosnak látszik, így aztán igazán jó volna minél előbb minél pontosabban látnia mindenkinek.

Szóval, a kétharmad most valóban rá akar lépni a sajtószabadság torkára. Ezek ugyanakkor nem a mi szavaink, hanem – kapaszkodjon meg a karfában mindenki – a Magyar Nemzetéi! Csermely Péternél a tegnapi híreinkben általunk is megénekelt reklámadó miatt szakadt el a cérna, melyről sokan azt hihették, hogy soha semmi nem tépheti el.

Pedig a jobboldali sajtómunkás talán még nem is hallott róla véleménycikke körmölésekor, hogy a reklámadó csak a kezdet, amely kezdetet egyebek mellett a Facebook-adó is követhet majd hamarosan.

Mindezek után annak a híre, hogy a tévében nem nevezhető szélsőjobboldalinak a Jobbik, neonácinak azonban simán, már tényleg csupán a sajátos közép-európai humor legújabb megcsillanása.

Figyelmébe ajánljuk