Horthy, halloween, hamisítás

  • narancs.hu
  • 2013. november 3.

Hírnarancs

Talán a csendes emlékezés, talán a halloweent követő másnaposság miatt, de a hosszú hétvégén mintha nem is történt volna hírekbe való.

Csütörtök este Budapestet ellepték a zombijelmezes halloweenünneplők, s ezzel szinte szilveszteri hangulatot varázsoltak az egyre álmosabb főváros utcáira. Lehet fanyalogni az üvöltözéssel és mérhetetlen szeszes itallal kísért parádén, előhozakodni azzal, hogy megint Amerikát majmoljuk, ám ez a majmolás legfeljebb az elnevezésben érhető tetten. A magyar halloweennak ugyanis nem a töklámpás, vagyis a rémisztő maskara a címerállata, hanem a köztéri italfogyasztás, az ezzel járó lerészegedés, minden más csak alibi kellék. Ennek ellenére jó volt látni a színes forgatagot.

Az kérdéses, hogy a halloweent követő péntek és szombat valóban a halottak napja jegyében volt-e oly csendes, vagy csak a  másnaposság miatt? Nem találtunk adatot, hány baleset történt a temetők környékén, illetve ugyanott mennyire volt jellemző az egymás becsületébe gázolás, mennyit kaszáltak a mécses- és virágárusok, de az biztos, hogy ha voltak is ilyenek, ezeket leszámítva tényleg csak a nagy-nagy csönd volt jellemző e napokra, legfeljebb Hende Csaba próbált egy kicsit csapkodni, amikor a HírTv-ben azzal jött, hogy „az elmúlt hetek után azt is vizsgálni kell, hogy a Lazáry Viktorról szóló állítólagos videó a bajaihoz hasonlóan nem hamisítvány-e”. Mindenesetre a szombathelyi Fidesz-frakció a drogvádak miatt feljelentette az MSZP helyi frakcióvezetőjét.

Détári Lajos viszont megint a spiccen. Miután csütörtökön aláírt az NB III-as Felsőtárkány csapatához, a hétvégén máris győzelemre vitte a meccsek óta nyeretlen csapatot, 4-2-re alázták le a Hatvant, nem csoda, hogy az egyik szurkoló ezt nyilatkozta a meccs után a hír24-nek: „Egy megváltó érkezett hozzánk, ez már az első meccs után látszik, reméljük, marad a tavaszra is, és újra bajnokok lehetünk.” Détári viszont a tőle megszokott szerénységgel csak annyit mondott: „Még azt se tudom, holnap mi lesz, egy edzőnek mindig csak a következő meccsre szabad koncentrálnia. Nem a jövőbe bámulnia és ábrándoznia, hanem edzéseket tartani, dolgozni.”

Míg tegnap legfeljebb a felsőtárkányi B-közép Détárit éltető rigmusai törték meg a csendet, ma délelőtt Budapesten a Szabadság tér volt a hangoskodás színhelye. Ahogy arról beszámoltunk, a Jobbik (feat. Hegedűs Lóránt) a Hazatérés temploma előtt avatott Horthy-mellszobrot több mint kétórás ún. istentiszteletet követően. Kár, hogy az eseményre érkező ellentüntetők többsége ezt már nem várta meg.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.