Lázár János: „Egyszer csak azt vettem észre, hogy hülye vagyok”

  • narancs.hu
  • 2015. július 9.

Hírnarancs

Nem csillapodik a cicaharc Tarlós és Lázár között. Lázár János mellett Barabás Richárd is coming outolt, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján minden számottevő kérdésre válaszolt: terítéken a NAV, a menekültügy, a Quaestor, a közadat és a vasárnapi zárva tartás is. Csalárd csütörtök nem nyári hírekkel.

A rekkenő hőség elvonultával Lazár János minden égető kérdésre válaszolt a csütörtöki Kormányinfón – derül ki az Index listázásából –, amely a mára rendszeressé vált heti sajtótájékoztató fantázianeve. Lázár információkat csepegtetett a NAV lehetséges vezetőváltásáról, a kormány menekültügyi stratégiájáról, a kerítésépítés állásáról, személyes szűkszavú véleményét is megosztotta a Pride kapcsán, sőt kiderült, Tarlós-e hülye, vagy ő maga. Szó volt még a tegnapi viharról, a Volán-társaságok esetleges megszűnéséről, a Quaestor-ügy érintettjeinek kártalanításáról, Angela Merkelről, a fizetős közadatokról és a nagy bolt vagy piac dilemmáról.

Mindent vagy semmit

Mindent vagy semmit

Fotó: MTI

Hasta La Vida

„Orbán Viktor nagy változásokat szeretne a NAV-nál  – mondta Lázár –, szolgáltató- és vállalkozóbarát adórendszert, adóeljárási reformot. A miniszter személyes véleménye szerint ehhez új struktúra is társul majd, sőt nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy leváltják a NAV jelenlegi vezetőjét. Lázár eljátszotta, hogy van konkrét információja is, de azt nem kívánta megosztani.

Viszont a Figyelő ma megjelent számában, a Varga Mihály pénzügyminiszterrel készült interjúból is az derül ki, hogy Vida Ildikónak lejárt a bőven hosszúra nyúlt ideje:

„A NAV komoly munkát végzett, de lehet érzékelni, hogy a kitiltási ügy hatására a közbizalom sérült az adóhatósággal szemben, és ez mindenképpen lépéseket tesz szükségessé.” Bár nem Varga, csak maga Orbán Viktor rúghatja ki Vidát, Varga szerint kellenek személyi változások, mert „a kitiltási ügy kezelése gyengítette a NAV mostani vezetését”. Arról persze nem beszélt a pénzügyminiszter, mi lesz Vida Ildikóval, csak annyit fűzött a személyét illető kérdéshez, hogy „addig látja el a feladatát, amíg a kinevező és a kinevezett kölcsönös bizalma megvan”. De ugyanitt elhangzott az is, hogy „a kitiltási ügynek semmi alapja nem volt”.

false

 

Fotó: MTI

Nem kell félni: épül a kerítés!

„Gőzerővel” folyik a kerítés építésének előkészítése. Azon a területen, ahol majd megépül az új vasfüggöny, az állam használati jogot kap, de ezért fizetni fog a tulajdonosoknak – informálta a sajtót megint csak Lázár. Azt is mondta, hogy ha az erre elkülönített majdnem 6,6 milliárd forint nem lesz elég, majd megemelik.

Ehhez képest Angela Merkel tegnap Belgrádban óva intő üzenet fogalmazott meg a magyarok felé – írja a HVG. A német kancellár elmondta, hogy új célpontjai vannak az Európába irányuló migrációnak, ezért azt ígérte, hogy az EU segíteni fogja Magyarországot a menekültprobléma kezelésében. „Az unió migrációs politikája már nem működik, túl sok terhet ró Szerbiára és Magyarországra” – mondta Merkel, aki Vucic szerb kormányfővel együtt arról beszélt, hogy a falak építése „nem jelent megoldást”.

Lázár Angela Merkel szavaira reagálva csupán annyit mondott, egyetért azzal, hogy az ideiglenes határzár nem megoldás, így az csak a megoldásig létesül. Eközben azzal riogatott, hogy idén akár 200 ezer menekült és menedékkérő is érkezhet az országba.

Szabott áras adatigénylés a visszaélésszerű adatigénylők ellen?

A parlament hétfőn megszavazta, hogy ezentúl fizetni kelljen a közadatokért. A csütörtöki Kormányinfón Giró-Szász András elmondta, hogy azért volt szükség erre, mert több hivatal is panaszkodott, hogy a sajtó adatkérései elviszik a munkaidő nagy részét. Lázár hozzátette, a fizetendő díjakat majd kormányrendelet rögzíti. A miniszter szerint az adatok megismerése alapjog, de nem szabad ezzel visszaélni.

Hülyének nézi a CBA a kormányt

Nem hittük volna, hogy idáig is eljutunk... Nem lehet a boltból vasárnap piac, mert a bolt az bolt, a piac pedig piac, és nem helyes, ha egyes piaci szereplők hülyének nézik a kormányt – mondta Lázár János például arról a jelenségről, hogy a balatonfenyvesi CBA varázsütésre piaccá változott vasárnap. Azt is kilátásba helyezte, hogy a jelenség ellen keményen fellépnek majd, ám ez nem azt jelenti, hogy módosítják a jogszabályt.

Mindenki hülye?

A végére hagytuk az ínyencséget: hetek óta üzenget egymásnak Lázár és Tarlós. Tegnap odáig jutottak, hogy Tarlós gyakorlatilag lehülyézte a minisztert, aki erre ma ekképp reagált„Tarlós úrtól abszolút nem ritka, ő rendszeresen hülyéz le politikusokat, én is ebbe a sorba kerültem most bele. Többen vannak azok, akiket lehülyézett, mint akiket nem.” A miniszter szerint Tarlós István nemcsak lehülyézi, de le is szokta nézni a politikusokat. „Úgy tűnik, én már úgy fogom leélni az életemet, hogy nem érem el az ő szellemi képességeit” – szúrt vissza Lázár.

Hülyék egymás közt?

Hülyék egymás közt?

Fotó: MTI

A miniszter azért azt kérte, hogy a fővárosi politikus tartsa tiszteletben a vidéki választók véleményét, ők ugyanis hétszer megválasztották – utalt ezzel a tegnapi, szerinte ízléstelen Mary Poppins-hasonlatra. Mint mondta, nem tudja az okát, mi baja lehet vele Tarlósnak: „Egyszer csak azt vettem észre, hogy hülye vagyok. Lehet, hogy tényleg a szellemi képességeimmel van a baj” – tette hozzá. De azt is belengette enyhén sokatmondóan, hogy „Orbán Viktorhoz tudom küldeni, aztán várom a sorsomat”.

Korrupciós buli a Belvárosban

Titokzatos korrupciós belvárosi nyomozásról ír a Direkt36, amely kiderített több részletet is az ügy kapcsán. Van egy nyomozás a Belvárosban, amelyről (eddig) csak annyit lehetett tudni, hogy a volt jegyzőt gyanúsítják hivatali visszaéléssel. De a jegyző mellett gyanúsított még egy Borzován János nevű vállalkozó is, akinek a cége korábban milliárdos munkákat kapott a belvárosi önkormányzattól. A gyanú szerint Borzován pénzt kért azért, hogy elintézzen egy önkormányzati engedélyt. Ám úgy tűnik, a vállalkozó üzleti birodalmából mára alig maradt valami, mégis ő maga, hogy, hogy nem, áttételes módon kötődik egy olyan építőipari vállalathoz, amelynek jelenleg is milliárdos szerződése van a Belvárossal.

Pride előtti coming out

Ne féljetek! címmel coming outolt egy Facebook-bejegyzésben ma Barabás Richárd (PM) politikus. Az újbudai önkormányzat képviselője, ellenzéki aktivista így indokolta szexuális beállítottságáról való vallomását:

„Nem félek, és ezért merek kiállni elétek azzal, hogy meleg vagyok. Ami önmagában egyébként egyáltalán nem nagy szám. Mégis ezt kimondani ma fontos és erkölcsileg helyes, mert kizárólag a felszabadító őszinteség jelenthet alternatívát azzal a nevetséges cinizmussal szemben, amit nap mint nap megpróbálnak leerőszakolni a torkunkon.”

false

 

Fotó: Facebook/Barabás Richárd

Bitó az IS terroristáinak

Kötél általi halálra ítélte szerdán egy bagdadi bíróság az Iszlám Állam 24 tagját a Camp Speicher-i mészárlásban való bűnrészességük miatt – írja az MTI. Másfél ezer, kiképzés alatt álló repülőst hurcoltak el tavaly júniusban a Tikrit melletti légibázisról, akiket aztán – a szervezet szokása szerint rendesen dokumentálva – brutálisan legyilkoltak.

false

Figyelmébe ajánljuk