Megszorítanak a görögök – Nemo kapitány is halott

  • narancs.hu
  • 2015. július 10.

Hírnarancs

Engedni látszanak a görögök a nemzetközi nyomásnak, magához tért a kínai tőzsde, ismét embereket küld az űrbe a NASA, meghalt Omar Sharif, és vasárnap ismét melegszik az idő – hírek egy szebb és jobb világból, mely csak a mesékben létezik.

Indul a görög

Két nappal az EU-csúcs előtt Ciprasz görög miniszterelnök 13 milliárd eurós megszorító csomagot jelentett be, de még el kell fogadnia a görög törvényhozásnak is. Sőt, hat euróövezeti ország parlamentjének is rá kell bólintania, hogy hivatalosan is megnyissák a tárgyalásokat a görög mentőcsomagról. Az ügyben megszólaló francia politikusok lelkesen üdvözölték Ciprasz lépését (rossz nyelvek szerint ők állnak mögötte), a németek sokkal szkeptikusabbak, joggal hivatkozva arra, hogy a görögök múlt vasárnap leszavazták ugyanezen lépéseket. Mondjuk a népszavazás előtt a görög kormány akkori (azóta lemondott) pénzügyminisztere, Varufakisz is arra hivatkozott, hogy a görög és a hitelezői javaslat a szükséges reformok terén nagyon hasonló, ám a görög kormány nem értett egyet az adósság átrendezésével. Ebben azóta már az EU is engedékenyebbnek tűnik, most már azt számolgatják, hogy mennyire fenntartható a görög adósság, ami szintén közelebb vihet a megállapodáshoz. Optimista szcenárió szerint már hétvégén rendeződhet a görög hitelválság. Most lehet reménykedni. Vagy nem.

És a többiek

A görög miniszterelnök bejelentésének hatására erősödött a forint. Ráadásul – és ennek már jóval nagyobb a világgazdasági hatása – erőteljesen magukhoz tértek a kínai részvénypiacok is: a BBC tudósítása szerint a sanghaji és hongkongi tőzsdén is erőteljesen emelkedtek az árfolyamok, ami optimista értékelés szerint talán véget vethet a többheti zuhanásnak (ezt meg az állami nyomásra piacra öntött olcsó bankhitelek diktálta részvénylufi kipukkanása okozta – lásd erről az Index cikkét). Szkeptikusok szerint a tendencia talán csak átmeneti, mely a kínai kormány rendteremtő szándékú részvénypiaci beavatkozásának köszönhető – némely nagybefektetőknek egyszerűen megtiltották, hogy eladjanak, másokat pedig éppen hogy vásárlásra köteleztek. Nos, ha ezeket a kényszerregulációkat feloldják a kínai hatóságok, semmi sem gátolhatja a tendencia megfordulását. Igaz, a makrogazdasági helyzet nem támasztja alá azt a hipotézist, hogy a részvénypiaci válság megrázná az egész kínai gazdaságot.

Irány a Mars!

Történelmi bejelentést tett a NASA, megnevezték azt a négy űrhajóst, akiket már egy új fejlesztésű űrhajóval fognak felvinni a Nemzetközi Űrállomásra. Az őket a kozmoszba repítő járművet az állami űrügynökség és két magáncég, a Boeing és a SpaceX együttműködésében konstruálják meg. S ha már orosz segítség nélkül is biztonsággal juthatnak amerikaiak az űrbe, idővel akár a sokat emlegetett Mars-expedíció is sorra kerülhet, nem is szólva kisbolygókon való landolásról. Bár az amerikai állami űrügynökség már évek óta szorosan együttműködik a Space Exploration Technologies nevű, magánkézben lévő, amerikai űrkutatási vállalattal, eddig csak teherűrhajókat küldtek a közös missziók alatt a Nemzetközi Űrállomásra. A NASA és a Space X vezetősége azonban már évek óta azt tervezi, hogy az amerikai űrsiklók aktív szolgálatból való kivonása után ismét saját erőből küldjenek asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra, és azon túlra is. Az első csapat tagjai: Robert Behnken, Eric Boe, Douglas Hurley és Sunita Williams. A NASA és a SpaceX annak ellenére optimista, hogy a hónap elején pár perccel a kilövés után felrobbant a SpaceX Falcon 9 rakétája, ami a Dragon teherszállító űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra szállított volna rakományt.

Meghalt Omar Sharif

83 éves korában elhunyt Omar Sharif, a világszerte ismert és közkedvelt színész, számos népszerű filmalkotás főszereplője, aki évtizedeken át formált meg többnyire egzotikus és titokzatos figurákat. Az 1932-ben az egyiptomi Alexandriában, libanoni származású görög katolikus családban született Omar Sharif (eredeti nevén: Michel Demetri Chalhoub) 1955-ben muszlim hitre tért, hogy elvehessen egy egyiptomi színésznőt, Faten Hamamát, akivel számos filmben játszott együtt. Az első angol nyelvű szerepét David Lean mára legendássá vált mozijában, az Arábiai Lawrence-ben kapta meg: Sharif Ali figurája Golden Globe díjat és szakmai áttörést hozott számára, no és további szerepek sokaságát. Játszott ő Dzsingisz kánt, német tábornokot, Rudolf főherceget, Che Guevarát – no és persze Doktor Zsivágót, meg az iskolai filmvetítések sztárját, a Rejtelmes sziget Nemo kapitányát. A magyar nézők korántsem láthatták a maga idejében valamennyi filmjét, szerepét, de nálunk különösen népszerű volt rosszemberi alakítása a Mackenna aranya című klasszikus (habár mai szemmel kissé nehezen értelmezhető) westernben. Töménytelen mennyiségű (az imdb.com szerint 118) film- és tévészerepe mellett szólnunk kell arról is, hogy évtizedeken át volt a világ talán leghíresebb hivatásos bridzsjátékosa. Utolsó szerepét egy 2013-as francia–marokkói filmdrámában a címét a híres Clash-számból merítő Rock The Casbah-ban játszotta. 2012-ben diagnosztizálták Alzheimer-kórral, végül Kairóban halt meg szívroham következtében.

false

Vasárnap ismét melegszik

Mint frissített prognózisunkból is kiderül, hétvégén is kellemes nyári időnk lesz, szombaton némileg visszafogottabb, vasárnap már erőteljesebb felmelegedéssel, s utóbbi napon 30 fok körüli, afeletti maximumokkal. Mindkét napon lesz alkalmunk napozni, ám ezzel nem árt óvatosnak lenni – friss cikkünkből az is kiderül, miért!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.