Másnap: Trump győzelmén rágódik ma a világ

  • narancs.hu
  • 2016. november 9.

Hírnarancs

A mi Viktorunk az elsők közt reagált, de megszólalt Merkel, Putyin és a Vatikán is. Azért itthon sem állt meg az élet. Jövünk a részletekkel.

Trump letarolta Amerikát

Megtörtént, amire egy éve, egy hónapja, de még tegnap sem számított szinte senki: a republikánus Donald Trump lett az USA 45. elnöke. Trump az elektori kollégiumban minimum 289 szavazatot szerzett (a győzelemhez 270 kell), a demokrata Hillary Clintonnak jelenleg 218 elektora van. A szavazatszámlálást még nem mindenhol fejezték be, de úgy tűnik, Clinton országosan egy hajszállal több szavazatot kapott. Ez azonban nem számít, mert az elektorokat delegáló államokban a győztes mindent visz elv alapján dől el a verseny.

Trump győzelmi beszéde kampányához képest visszafogott volt, gratulált vetélytársának – őt korábban még lecsukatta volna -, azt mondta, minden amerikai elnöke lesz, „mozgalmába” befogadja valamennyi etnikum tagját, vallás követőjét. Clinton amerikai idő szerint csak szerda reggel, a meghirdetetthez képest is több mint kétórás késéssel állt a nyilvánosság elé, elismerte „nagyon fájdalmas” vereségét, hangsúlyozta a jogállamiság, az egyenlőség és az emberi méltóság értékeit. Obama elnök csütörtökön találkozik Trumppal.

false

 

Fotó: MTI

Reakciók a nagyvilágból

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közös levélben gratulált Trump győzelméhez. Tusk ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy az elmúlt hónapok és napok eseményei figyelmeztető jelek a liberális demokrácia hívei számára. A Tanács elnöke nemrég még azzal viccelődött a Twitteren, hogy a felesége szerint egy Donald is bőven elég a világ vezetői között. Gratulált Martin Schulz, az Európai parlament elnöke is, de nyitott kérdésként említette Trump szerepét a szíriai, iraki, ukrajnai és líbiai konfliktusokban és a NATO-ban, hozzáállását a klímaváltozás elleni küzdelemben és a TTIP-tárgyalások során.

Angela Merkel a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok és az emberi méltóság tisztelete alapján ajánlott szoros együttműködést a megválasztott elnöknek, Francois Hollande pedig gratulációja mellett közölte, bizonytalan időszakra számít. A legkeményebben talán Sigmar Gabriel szociáldemokrata német alkancellár ment neki Trumpnak, az új, tekintélyelvű, soviniszta internacionálé élharcosának nevezte. A Vatikán államtitkára jókívánságait tolmácsolta, de hozzátette, imádkozik Trump megvilágosodásáért. Putyin táviratában kifejezte abbéli reményét, hogy az új elnökkel kivezethetik az orosz-amerikai kapcsolatokat a válság állapotából. Az európai szélsőjobboldali politikusok - mint Marine Le Pen, Geert Wilders vagy Nigel Farage - természetesen odáig vannak az örömtől.

És Magyarországról

Orbán Viktor az elsők között gratulált, Facebook oldalán azt írta: „micsoda remek hír, a demokrácia még életben van.” Estére Áder János köztársasági elnök is megküldte a maga táviratát. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint „nekünk soha nem az Egyesült Államokkal volt vitánk, hanem a Demokrata Párt ideológiájával.”

És akkor lássuk az ellenzéket!

Vona Gábor: a magyar-amerikai kapcsolatok javulását várja, felelős és bölcs munkát kíván Donald Trumpnak.

Molnár Gyula: „olyan Európában hisz, ami elkötelezett az emberek egyenlősége, a fejlődés és az igazságosság mellett, s reméli, a kampány sárdobálását hátrahagyva az Egyesült Államok új elnöke egy ilyen Európa szövetségese lesz.”

Gyurcsány Ferenc: „nincs ok a pánikra. Orbán Viktor miniszterelnököt itthon kell megverni, nem Washingtontól kell remélni a segítséget.”

Szigetvári Viktor: Az REM It’s the End of the World As We Know It (And I Feel Fine) című számát rakta ki Twitterre.

Karácsony Gergely: „Soha nem tudjuk meg, hogy ha a saját pártja nem ellene dolgozik, és Bernie Sanders lett volna a demokraták elnökjelöltje, akkor ki nyerte volna meg a választást.”

Vissza a belpolitikához!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány nem fog újra hozzányúlni az üzletek hétvégi nyitvatartásához. Mondjuk, Varga eleve nem tartotta jó ötletnek a vasárnapi boltzárat, aztán mégis megszavazták.

Mégsem veszik ki a Telekom kábelcsomagjából a NatGeo-t és a FOX-ot, hogy Andy Vajna új csatornái kerülhessenek a helyükre.

Rossz a népszavazási törvény – erre a következtetésre jutott a választási iroda elnöke a kvótareferendum tanulságait elemezve. Pálffy Ilona szerint egyebek mellett csökkenteni kellene a kérdés hitelesítésének jogorvoslati határidejét, és valahogy szabályozni kellene a kampányköltségeket.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.