„Meg fogják védeni az embereket” – Orbán a nemzetbiztonsági bizottság előtt?

  • narancs.hu
  • 2015. március 11.

Hírnarancs

Csalás vádja miatt nyomoz az NNI a Quaestor-ügy egyes érintettjei ellen, közben a történet már Mészáros Lőrincig jutott. 3800 milliárd forintnyi tartozást engedett el a NAV. Kiderült Tiborcz István titka, és úgy tűnik, megszüntetik a kommunikációképzést – szédületesek a szerdai hírek.

Mi dől be legközelebb?

Csalással vádolja a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Quaestor-ügy egyes érintettjeit, legalábbis ismeretlen tettes ellen ez ügyben indítottak nyomozást. Ma házkutatás is zajlott a cég Váci úti székházában – írta az MTI. Eközben a nemzetbiztonsági bizottság elnöke azonnali tájékoztatást kért az Alkotmányvédelmi Hivataltól (AH) a közelmúltban bedőlt brókercégek nemzetbiztonsági kockázatairól. Az AH-nak ugyanis nemcsak a gazdasági biztonságra kell ügyelnie, de a brókerbotrányok honvédelmi, rendvédelmi, titkosszolgálati dolgozók magánbefektetéseit is érinthetik, így azokra is.

A MSZP-s Molnár Zsolt egy szerdai háttérbeszélgetésen arra is kitért, hogy abban bízik: Orbán Viktor is megjelenik a testület előtt, és tisztázza magát az ellene felhozott ügynökvádak alól, vagy nyilatkozik arról, hogy Moszkvából zsarolhatják-e – írta az Index. Persze ez túl szép lenne. Simicska Lajost viszont nem tartják fontosnak meghallgatni, mivel ő eddig (!) kizárólag az emlékezetére hivatkozott, nem mutatott fel Orbán Viktor beszervezésével kapcsolatban semmilyen bizonyítékot.

Szijjártó Péter és Tarsoly Csaba 2013-ban magyar kereskedőházat nyitott meg Moszkvában, amelyet a magyar állam a Quaestor-csoporttal együttműködve hozott létre

Szijjártó Péter és Tarsoly Csaba 2013-ban magyar kereskedőházat nyitott meg Moszkvában, amelyet a magyar állam a Quaestor-csoporttal együttműködve hozott létre

Fotó: MTI

A Fidesz szóvivője mindemellett arról tájékoztatott, hogy mostantól „meg fogják védeni az embereket”. (Csak egészen halkan kérdeznénk, hogy és eddig mit csináltak?) De úgy tűnik, nemcsak az embereket tervezik megvédeni a brókercégek bedőlése kapcsán, hanem az érintett szervezeteket is, ugyanis az emberek alatt az MTI szerint azt kell érteni, hogy „mindazokat, akiknek befektetéseik vannak Magyarországon”.

Eközben Szijjártó Péter a külügyminisztérium nevében is igyekezett teljesen elhatárolódni a fideszes kötődésű Tarsoly Csaba vállalkozótól. A Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége hétfő éjjel jelentette be, hogy csődeljárást kért maga ellen. A Külgazdasági és Külügyminisztérium néhány óra múlva közleményt adott ki, amelyben jelezte: azonnali hatállyal felbontja az isztambuli kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel.

De az ügy egyre kacifántosabb fordulatokat vesz, ugyanis képbe került Mészáros Lőrinc is, akinek orosz szalonnacége a quaestoros Tarsoly moszkvai vízközpontjának címére van bejegyezve.

Mi a titka Tiborcz Istvánnak?

Orbán vejének gazdasági gyarapodásáról ír a Direkt36, amelyből kiderül, hogyan kaptak szabad utat Tiborczék a milliárdokhoz.

A miniszterelnök veje által résztulajdonolt cég sorra nyeri az állami munkákat, sok esetben ők adják az egyetlen ajánlatot, de eddig nem lehetett tudni, miért. A Direkt36 kiderítette, hogy a pályázatok eleve úgy voltak megírva, hogy nekik kedvezzenek, de kiderült az is, hogy a történet szálai Hódmezővásárhelyre vezetnek vissza, még Lázár János idejébe.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Elnéző NAV

Keményen nekiment az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A dolog azért is igazán érdekes, mert az ÁSZ vezetője az a Domokos László, aki a fideszes parlamenti képviselői székéből ült át az állam legfontosabb ellenőrző szervezetének vezetői posztjába, míg a NAV-ot, mint azt mindenki jól tudja, még mindig Vida Ildikó vezeti.

Két elemzésben a 2009 és 2014 közötti, valamint a 2011 és 2014 tavasz közötti időszakban vizsgálták a NAV (az időszak elején még APEH) működését, előbbi időtávon a hátralékkezelési, végrehajtási és a kiemelt adózókra vonatkozó gyakorlatot nézték, utóbbi időszakban pedig az EUROFISC nevű, nemzetközi adatcsereprogramban való részvétel eredményességét vizsgálták. Az ellenőrzéseknek nem volt semmi különösebb apropója, csak az „elmúlt évek kockázatait összegezve döntöttek” a NAV átfogó ellenőrzése mellett – írta a 444.hu.

false

Azonban a véletlen vizsgálat során egészen súlyos hiányosságokat találtak. A kétszáz oldalas jelentésből egy elég kaotikus, kapkodó és alapvetően rendetlen hivatal képe rajzolódik ki, amely gyakorlatilag ellenőrzés nélkül engedett ki tartozásokat a kezéből. Nem is keveset, közel 3800 milliárd forintot.

Nem kell nekünk…

Több felsőoktatási képzést is megszüntetne a kormány – derül ki az új államtitkári tervezetből, amelyről az államtitkárság a napokban tájékoztatta az egyetemek dékánjait. A múlt héten közzétett „Fokozatváltás a felsőoktatásban” stratégia legújabb verziójában a képzések számának 15 százalékos csökkentéséről írtak. A tervezet szerint több alapszakot, köztük a népszerű kommunikációt is eltörölnék, végleg, míg más képzéseknél az állami ösztöndíjas helyeket szüntetnék meg, mindezt pedig egyszerűen a túltermeléssel magyarázzák. Az eduline.hu több egyetemi forrása szerint több más népszerű szak 2016-tól már csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lesz elérhető.

szfe150

Idén 150 éves a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), ezért az intézmény három végzős diákja, Damokos Attila, Szórád Máté és Nagy Marcell elindította az szfe150 névre keresztelt projektet, amiről eleinte annyit lehetett tudni, hogy a legkülönbözőbb – az egyetemen tanult – emberek fotózták magukat #szfe150 feliratú pólóban. Mostanra viszont már az is kiderült, hogy mindez a felvezető kampánya volt az szfe150 nevű tumblrnek, ahová folyamatosan kerülnek fel az egyetem meghatározói arcairól készült fotók, gifek, coubok. Az első ilyenen Törőcsik Mari szerepel, egy körhintával, de Kende Jánosról is van már fent némi tartalom. És ez még csak a kezdet.

false

 

Fotó: szfe150

Figyelmébe ajánljuk