Orbán támogatja Trumpot, de ki is röhögi

  • narancs.hu
  • 2016. július 26.

Hírnarancs

Az osztrák kancellárral viccelődtek az elnökjelölt hajviseletén. Túszejtés és török fenyegetések jutottak még erre a nyugtalanító keddre.

Trump

Orbán Viktor Christian Kern osztrák kancellárral közös sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az amerikai demokratákkal szemben Donald Trump migrációs és külpolitikáját támogatja. Ugyanakkor egyetértett Kernnel, aki Trumpról csak annyit mondott, az ember férfi létére ne festesse a haját.

Christian Kern osztrák kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump hajával viccelődik

Christian Kern osztrák kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump hajával viccelődik

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A találkozó fő témája amúgy a menekültkérdés volt, a két politikus az elmúlt hónapok éles osztrák-magyar ellentétei után most békülékenyebb hangot ütött meg. Ezzel együtt az osztrák határellenőrzés és a magyar „tranzitzónák” előtt kialakult humanitárius helyzet okozhat még nézeteltéréseket.

Eközben az index.hu azt fejtegeti, hogy Orbán látványos hétvégi Trump-endorsementje talán nem is volt annyira tervezett. Az erre utaló jelek: Orbán a papírjai között keresgélt, amikor beszédében Trumphoz ért; Orbán szóvivője és a kormánypárti sajtó igyekezett kisebbíteni a bejelentés súlyát; Orbán fő amerikai lobbistája, Connie Mack többször is határozottan nekiment Trumpnak.

Újabb támadás

A franciaországi Rouen katolikus templomában két késekkel felfegyverkezett férfi túszul ejtett egy papot, két nővért és két hívőt. A papot megölték – elvágták a torkát –, és egy további súlyos sérült van. A támadókat a kiérkező rendőrök lőtték agyon. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

Erdogan fenyeget

false

 

Fotó: Németh Dániel

Ismét a menekültek Európára eresztését helyezte kilátásba Erdoğan török elnök, mert szerinte az EU nem teljesítette az országban tartózkodó menekültek ellátására ígért kifizetéseket (összesen 3 milliárd eurót), és a török vízumkönnyítési folyamat is elakadt. Az Európai Bizottság szóvivője szerint folyamatos a pénzek folyósítása. Erdoğan nyilatkozatának előzménye az lehetett, hogy a törökországi puccs utáni tisztogatásokra reagálva Jean-Claude Juncker bizottsági elnök kijelentette: hosszabb távon sem lát esélyt a törökök EU-s csatlakozására.

Ideges polgármesterek

A Népszabadság szerint mellőzve érzik magukat azok a fideszes polgármesterek, akik egy 2014-es törvénymódosítás miatt elveszítették parlamenti mandátumokat. Lobbierejük ezzel jelentősen csökkent, azt sem tudták megakadályozni, hogy a központi hatalom az iskolák fenntartását is elvegye tőlük. Egyes budapesti városvezetők a tusványosi szabadegyetemen nyíltan is kritizálták a kormány önkormányzati politikáját.

Ideges MSZP

Az ajánlóívek 77 százalékának ellenőrzése után nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz meg a szükséges, 200 ezer érvényes aláírás az MSZP földügyi népszavazásához. Gőgös Zoltán szocialista alelnök 232 ezer aláírást adott le a választási irodán, de túl sok az érvénytelen vagy kettős ajánlás. Gőgös kritikáinak hatására az iroda nyilvánosságra hozza az ellenőrzés szempontjait.

És a Quimby

A magyar internetet a Quimby hétvégi, tusványfürdői fellépése tartja lázban. A zenekar antiorbánista rajongói kiakadtak, szerintük a koncert legitimálta a jobboldali politikusok délelőtti előadásait. A zenekar és a fesztivál szervezői is a Facebookon magyarázzák a történteket.

Figyelmébe ajánljuk