Orbán Viktor nem is akar a Várba költözni, csak muszáj szegénynek

  • narancs.hu
  • 2016. április 28.

Hírnarancs

Orbán nem is akar, Lázárnak nehéz. Kitiltott újságírók menni Strasbourg, és a Tv2 a magyar Hollywood. Csütörtök.

Lázár János szerint a miniszterelnök nem önszántából fog a budai Várba költözni, hanem azért, mert egy 2011-ben elfogadott törvény értelmében a kormányzásnak ki kell költöznie a Parlament épületéből, különben úgy fogja kitiltani az ország vezetőit Kövér László, mint minap az újságírókat. Lázárnak ezt a tréfás kijelentést még sikerült azzal megfejelnie, hogy Orbánnak esze ágában sincs grandiózus költözési tervekbe belefogni, épp ellenkezőleg, tudniillik ő csak a legracionálisabb megoldást kereste. Biztosan azért építenek hétablaknyi erkélyt neki a Várban, hogy kedvet csináljanak neki a költözéshez. Egyébként Lázár szerint Orbán a legkevésbé tartozik azok közé, aki urizálna.

false

 

Fotó: MTI/Kovács Attila


Amíg Lázár János a kitiltott újságírók esetén viccelődik,
addig a TASZ az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az üggyel kapcsolatban, továbbá a szervezet ingyenes jogsegélyt biztosít annak a hat újságírónak, akiket április 25-én tiltottak ki a Parlamentből. „A média feladata, hogy tájékoztassa a polgárokat a közéleti eseményekről. A házelnöki rendelkezés gyakorlatilag ellehetetleníti a sajtó munkáját az Országgyűlés épületén belül. Nincs igazolható indoka annak, hogy megtiltják a forgatást a média munkatársainak az épület termeinek többségében. Alapjogot – mint a sajtószabadság – azonban csak kényszerítő indokok esetében lehet korlátozni. A tegnap nyilvánosságot kapott érvek, miszerint »alkalmatlan időpontban alkalmatlan helyen akarnak kikényszeríteni interjúkat, vagy még inkább a képviselőket akarják kényelmetlen helyzetbe hozni« nem igazolhatja a sajtószabadság korlátozását, hiszen a sajtó munkatársainak éppen az a dolga, hogy ellenőrizzék a hatalom gyakorlóit. Ha a képviselőket kényelmetlen helyzetbe hozza egy, az MNB-alapítványokkal kapcsolatos kérdés, akkor a képviselőnek magában, és nem a sajtó munkatársaiban kell keresnie a hibát” – áll a TASZ mai közleményében.

„Betonfal van a jegybank és a kormány között”
– mondta Lázár, szerinte ez a botrány csak arról szól, hogy meggyengítsék a jegybankot, majd leszögezte, hogy a kormány teljesen független a jegybanktól és nem feladata annak elszámoltatása, sokkal inkább azzal kell foglalkozni, hogy a jegybank jól teljesít. Erről a tussolási forgatókönyvről írt egyébként a Figyelő ma megjelent nyomtatott száma. A cikkben fideszes háttéremberek beszéltek arról, „hogy a kormány és a Fidesz az MNB függetlenségét fogja majd hangsúlyozni, és megpróbálják minél jobban eltolni maguktól az ügyet. De mellette természetesen folyamatosan mérik a közhangulat alakulását is, a tanácsadók szerint pedig ez az ügy keveseket érdekel, csak minden tizedik választó tud egyáltalán valamit mondani arra a kérdésre, hogy mik azok a Pallas Athéné alapítványok. Ezért a Fideszben abban is bíznak, hogy hamar lecsendesedik az egész ügy itthon” – derül ki a 444 összefoglalójából.

Ha már állami pénzszórásnál tartunk,
Tatabányán hatezer fős sportcsarnok épülhet adóforintokból. A korábbi városvezetés szerint felesleges ekkora létesítményt felhúzni, hiszen a meglévő 1100 fős csarnokot sem tudják megtölteni. Schmidt Csaba (Fidesz–KDNP) polgármester szerint a tatabányaiak döntöttek arról, hogy a készülő épület 3000 vagy 6000 fős legyen. „A város öt év alatt szeretné elérni, hogy a rangadókon, nemzetközi mérkőzéseken 90 százalékos legyen a kihasználtság, ami ambiciózus terv, hiszen ezzel a Győrt és a Veszprémet megelőzve a legnépszerűbb kézilabdaklub lenne Magyarországon a Tatabánya. A két BL-győzelemre hajtó kézicsapat közül egyiknek sincs 6000-es csarnoka, a veszprémibe 5200-an, a győribe 5500-an férnek be” – írja az Origo.

A Tv2 a magyar Hollywood
Legalábbis Marsi Anikó ezt állította, amikor elfogadta a havi kétmilliós fizetési ajánlatot Andy Vajna tévéjétől. A majdani hírolvasó jelenleg Mallorcán él családjával, amit ezentúl csak a nyári szünetben láthat. „Nagy megtiszteltetésnek élem meg, hogy itt lehetek. Jólesik, mert 7 éve nem vagyok képernyőn. Az elmúlt időszakban nem igazán jöttek dömpingben az ajánlatok, hiányzott is a tévézés. Egy ilyen ajánlatra azonban nem lehetett nemet mondani” – nyilatkozta Marsi a Mokkának.

Figyelmébe ajánljuk