Világhír felé kanyarog az elszabott szombathelyi bringaút

  • narancs.hu
  • 2015. július 7.

Hírnarancs

60 egyetemi szak megy a lecsóba, a görögök közel a Grexithez, éhségsztrájkolókat alázott az új parasportvezető, 80 éves a dalai láma, egy bicikliút mind fölött. Hírek Izzadisztánból.

Megszűnő szakok a felsőoktatásban. Az Országgyűlés hétfőn megszavazta az új felsőoktatási törvényt. Mostantól a kormány által odaültetett konzisztórium irányítja majd a felsőoktatási intézményeket. De nem csak az egyetemek autonómiáját szüntetik meg teljesen: 2016-ra hatvan szakot töröl el a kormány. Huszonegy alapszak, harminchét mester-, valamint két osztatlan képzés indítását egyszerűen megtiltják, írja a Ténytár. Ezek között van a nyelvtudomány, a szociális munka, a kulturális antropológia, de megannyi természettudományi, gazdaságtudományi és műszaki képzés is.

false

 

Fotó: Ténytár

A legrosszabbat talán még elkerülhetik a görögök. Komoly az esélye, hogy az ország még súlyosabb válságba süllyed: közel lehetünk a Grexithez, a görög bankrendszer összeomlásához vagy akár egy humanitárius katasztrófához is. De arra is van még halvány esély, hogy elkerülik a legrosszabbat, és megegyeznek a trojkával. Sűrű volt a nap, a fő esemény a rendkívüli euróövezeti válságcsúcs volt, amire a görög kormány új javaslatokkal érkezett – volna, mert végül eléggé nem így történt, illetve még most is történik. Egyelőre az európai jegybank nem zárta el a görög bankrendszert életben tartó pénzcsapot, de a bankok kedden és szerdán is zárva lesznek. (hvg.hu)

Merkel, Hollande és Juncker leültek tárgyalni Ciprasszal

Merkel, Hollande és Juncker leültek tárgyalni Ciprasszal

 

A parasportolók új elnöke az a Szabó László lett, aki az MTVA kommunikációs igazgatójaként közölt kamu képeket az éhségsztrájkolókról, írja a Cink. Elsöprő fölénnyel választották meg hétfőn a botrányos körülmények között lemondott Gömöri Zsolt utódát a Magyar Paralimpiai Bizottság élére. Szabó László kommunikációs szakember 33 szavazatot kapott, a kerekes székes rögbis Koller Sándor 3-at. Szabó emellett a Vidnyánszky Attila-féle Magyar Teátrumi Társaság titkára, és a Nemzeti Színház kommunikációs vezetője is.

false

 

Fotó: ATV

80 éves a dalai láma. A XIV. dalai láma 1935. július 6-án született Lhamo Thondup, szó szerint „Vágytöltő Istennő” néven. Első éveit egy apró, körülbelül 20 család által lakott településen töltötte, egy tágas völgyre néző hegyen. Szülei egyszerű parasztok voltak, bérelt földdarabjukon állatokat tenyésztettek, hajdinát és burgonyát termesztettek, ám előfordult, hogy a jégesők és aszályok az egész éves munkájukat elpusztították. A család egyszerű körülmények között élt, a gyerekeknek nem volt külön szobájuk, a dalai láma csecsemőként édesanyja mellett, később a konyhában és a tűzhely közelében aludt.

A képen jobbról a láma

A képen jobbról a láma

 

„Bízz bennem, mérnök vagyok!” Világhír felé robog az elszabott szombathelyi bicikliút. A 9gag-en ironizálnak az EU-s pénzből épült szombathelyi kerékpárúton, aminek a felfestésébe azért kerültek csinos kis kanyarok, mert a tervezésénél nem vették figyelembe, hogy három ház sarka belelóg a nyomvonalába.

false

 

Fotó: nyugat.hu/9gag

Figyelmébe ajánljuk