Pokorni Zoltán: A magyar oktatási rendszer konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket

  • narancs.hu
  • 2015. november 17.

Hírnarancs

Megszavazta a Fidesz a kvótaellenes törvényt. Pokorni Zoltán a közoktatásról vallott. Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a Quaestor-kártalanítási törvényt. Uniós segítséget kértek a franciák, dúl a kiberháború, Putyin hajszát hirdetett. Forgách András beszervezett szüleiről írta meg családtörténetét.

Csak a Fidesz…

„A Fidesz-képviselők megszavazták, hogy a Fidesz-többségű parlament a Fidesz-kormány által benyújtott törvényjavaslat értelmében kötelezze a Fidesz-kormányt a kvótarendszer elleni tiltakozásra” – így szól a 444.hu csodás címadása. És tényleg. Megszavazta az Országgyűlés azt a Fidesz–KDNP-s törvényjavaslatot, amely kötelezi a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a menekültek kötelező kvóták alapján való szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését. (A keresetet decemberben nyújthatják be.)

Volt, nincs!

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság (AB) a Quaestor-kártalanítási törvényt, pontosabban annak lényegi részét, amely a károsultak 30 millió forintig történő kifizetéséről szólt, ugyanis diszkriminatív módon, túlságosan szűken határozta meg a kárrendezésre jogosultak körét, illetve alaptörvény-ellenesen szabályozta a Befektető-védelmi Alap tagjainak kárrendezésbe történő bevonását – írja a 444.hu. A döntés azért is fontos volt, mert az MNB éppen az AB várható döntésére hivatkozva nem adott hitelt a Quaestor-kárrendezési alapnak, így aztán az alap nem tudott felállni, és nem tudta kártalanítani a károsultakat. A Fidesz reakciója szerint „A bankok elérték a céljukat”.

A béka segge alatt van az oktatás – Megszólalt Pokorni Zoltán

Pokorni Zoltán (egykori oktatási miniszter) lesújtó véleményének adott hangot a HVG Középiskolai rangsor című kiadványában. „Magyarország a szégyenpadban ül” az oktatásban konzervált társadalmi egyenlőtlenségek miatt – mondta az épp visszavonulóban lévő fideszes politikus. Pokorni véleménye szerint többek között a Klik jóval túl van az optimális méretén, az államilag finanszírozott tanítási órák száma pedig alatta van az ideálisnak, így a szülőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha különórákra akarják járatni gyermekeiket.

false

Az az évi ezermilliárd forint pedig, amit a közoktatásra költ az állam, Pokorni Zoltán szerint nem javítja a helyzetet, hanem jobb esetben is csak konzerválja, rosszabb esetben még növeli is az egyenlőtlenségeket.

Uniós segítség a franciáknak

Franciaország hivatalosan (is) kérte az EU katonai támogatását. Az uniós alapszerződés 42. cikkének 7. bekezdésére hivatkozva a francia védelmi miniszter információk szerint nem katonákat kért, hanem arra kérte a tagállamokat, hogy tehermentesítsék a más országokban állomásozó francia csapatokat a nemzetközi bevetéseknél – írja a hvg.hu. Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter diplomáciai források szerint Brüsszelben találkozott uniós kollégáival és azt mondta: a lehetőségekhez mérten kér támogatást az Iszlám Állam (IS) elleni harcban. Az összes uniós tagállam igent mondott a franciák segítségkérésére – közölte Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főképviselője. Ez az első alkalom, hogy az alapszerződés ezen részét alkalmazzák.

Párhuzamos háborúk kezdete

Két napja hirdetett harcot az Anonymous-csoport is az Iszlám Állam ellen. Ezrével irtja az IS propagandájának egyik alapját jelentő közösségi webes fiókokat, miközben a terror támogatóinak személyes adatait is kiszivárogtatja – olvasható a hvg.hu-n.

Ám nem maradt válasz nélkül az akció. Az internetes alapú online háború során a szó szoros értelmében véve halálos következményekkel járó kibertámadások végrehajtását tervezi az Iszlám Állam revansként – nyilatkozta a BBC-nek a brit pénzügyminiszter. George Osborne szerint az iszlamista terrorszervezet tagjai a légiforgalom-irányítást végző szervezetek és kórházak informatikai rendszerének feltörését vették tervbe. A rendszerek megbénítása vagy a bennük áramló információk átírása könnyen tömeges halálesetekkel is járhat, pont úgy, mint egy robbantással végrehajtott terrortámadás, csak ez esetben a terroristáknak még a helyszínre sem kell utazniuk.

Hajsza indul…

A legfrissebb vizsgálatokra hivatkozva az orosz védelmi szolgálat vezetője kijelentette, hogy ma már biztos: terrorista támadás következtében zuhant le az orosz utasszállító a Sínai-félszigetnél, mivel robbanóanyag nyomait találták meg a repülőgép roncsai között – írja a hvg.hu. Vlagyimir Putyin orosz elnök az elkövetők felkutatására szólította fel a hatóságokat és az illetékes speciális szolgálatokat, nyomravezetői díjként 33 millió angol fontot ajánlott fel, valamint bejelentette, hogy fokozzák a szíriai orosz katonai aktivitást.

Mindent szabad!

Ma jelent meg a legfrissebb Charlie Hebdo, amely címlapján a pénteki párizsi terrortámadásra reagál. A francia szatirikus lap 12 munkatársát januárban mészárolta le két iszlamista terrorista. A mostani szám címlapján egy több helyen meglőtt, bulizó férfi látható, és egy mondat: „Nekik fegyvereik vannak, leszarjuk őket, nekünk pezsgőnk van!”

false

Orbán az ötletadó?

Plakátokkal üzen Németország az afgánoknak, hogy fontolják meg az útra kelést: „Ne tegye kockára az életét az Európába való kivándorlással. Az embercsempészek bűnözők, csak a pénz érdekli őket.” Hasonló stratégiával állt elő még szeptemberben a magyar kormány, csak a felhívás hangneme volt (kicsit) más.

Mercedes Benz az új EP-dráma

Esterházy Péter legújabb drámáját mutatják be szerdán felolvasószínházi keretek között a Teslában. A Mercedes Benz című történelmi revü megírására a Szlovák Nemzeti Színház kérte fel EP-t, így most külön az író és a színház engedélyével, a pozsonyi bemutatót megelőzve szólal majd meg Budapesten a darab.

„…Az ember tragédiája keretjátékát felidézve, az Úr és Lucifer újabb fogadásáról, párbajáról szól. A fogadás tétje a magyar történelem egyik legendás, évszázados családjának, az Esterházyaknak a sorsa: ’Vedd el a szerencséjüket, fogadjunk, akkor se fordulnak ellenem, akkor se árulják el a jót’ − mondja az Úr. És akkor Lucifer kajánul figyelve az eseményeket, bedobja ezt a családot az elmúlt évszázadok magyar történelmi kavalkádjába, de különösen a huszadik század históriájának vérzivataros évtizedeibe, ő maga pedig gyakran, kísértőként, más és más álarcba bújva próbálja megtörni a család férfi hőseit.”

Beszervezték Forgách András szüleit, megírta

false

Szinte teljes titokban jelent meg Forgách András új könyve, az Élő kötet nem marad a Jelenkor Kiadónál – írja a Könyvesblog –, amelyben a saját, soha el nem beszélt családtörténetét olvasó és kommentáló íróként meséli el. A szerző kikérte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától szülei, Forgách Marcell és Avi-Shaul Bruria aktáit, amelyekből két, számára idegen figura élettörténete bontakozott ki. Pápai néven szervezték be apját, majd annak súlyos depressziója miatt rögtön a héberül beszélő feleségét állították csatasorba Pápainé néven. Az Élő kötet nem marad cím a titkos jelentések legvégén olvasható: 1985. december 28-án zárták le az apa és az anya dossziéit. Forgách könyve elsősorban az anya könyve, mert a „londoni rezidentúra” tagjaként ismert újságíró apa mindhárom dossziéja nyomtalanul eltűnt.

Nem zsarolják többet azzal, hogy HIV-pozitív

Nincs több találgatás. Charlie Sheen bevallotta, hogy ő az a hollywoodi sztár, akiről az utóbbi időben rebesgették, hogy HIV-pozitív. A színész ma az NBC reggeli élő adásában mondta el, hogy 4 éve él együtt a fertőzéssel.

Adele

Kijött a legfrissebb Adele-dal a 25 című lemezről, amellyel a brit énekesnő a Hello után újabb rekorddöntésre készülhet. Ez a When We Were Young:

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.