Ha nagyobb a biztonság, lehet kevesebb a szabadság

  • narancs.hu
  • 2015. november 18.

Hírnarancs

Két halott és hét letartóztatás a nyolc órán át tartó párizsi lövöldözés eredménye. A franciák 84 százaléka hajlandó feladni szabadságából a nagyobb biztonság érdekében. Junior Prima díjat kapott B. Simon Krisztián, lapunk rendszeres szerzője. Budapesten még sosem volt 21 fok november 18-án.

Félnapos tűzpárbaj Párizsban: két halott, hét letartóztatás

Szerda hajnalban a francia rendőrség akciót indított Párizs egyik külvárosában, ahol a múlt heti merényletek gyanúsítottjai bujkáltak. Az akció fő célpontja a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt, a hírszerzés azt gyanítja, hogy ő lehetett a pénteki támadások kitervelője. A gyanúsítottak egy lakásban barikádozták el magukat, ezért a Saint Denis-ben zajló akció során a környező házakat kiürítették, a negyedbe vezető utakat pedig lezárták a rendőrök. Szemtanúk beszámolója szerint az akció hajnali fél ötkor kezdődött, a szomszédok lövésekre és robbanásokra ébredtek, „az egész ház rázkódott”. A majdnem nyolc órán át tartó tűzpárbaj során ketten vesztették életüket: egy dzsihádista nő felrobbantotta magát, egy férfival pedig egy rendőrségi gránát végzett. Összesen hét embert tartóztattak le a francia rendőrök, közülük hárman biztosan az ostromlott lakásban voltak, további két embert a környéken fogtak el. Azt egyelőre nem tudni, hogy a letartóztatottak között van-e Abaaoud – számolt be a Reuters.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon


A franciák biztonságot akarnak

A Le Figaro egy friss közvélemény-kutatás alapján arról ír, hogy a franciák 84 százaléka hajlandó feladni személyes szabadságából a nagyobb biztonság érdekében.

Noha Magyarországon nincsen közvetlen terrorfenyegetettség, a kormány igyekszik kihasználni a rendkívüli helyzetet. Kovács Zoltán arról beszélt, hogy a TEK keretein belül terrorelhárítási  koordinációs bizottságot állítanak fel. A szóvivő elmondta: a bizottság tagjai az érintett szolgálatok, az ezzel foglalkozó intézmények képviselői lesznek, és munkáját „operatív, megelőző jelleggel végzi majd” (MTI).

A Blikk információi szerint Lőkösházán letartóztattak két szélsőséges iszlamista szónokot. Trevor Brooks és K. Simon Jonathan terrorcselekmény finanszírozása miatt éveket töltött már börtönben Nagy-Britanniában, és emiatt külön engedély nélkül el sem hagyhatták volna a szigetországot. A két férfit egy Romániába tartó vonatról szedték le a rendőrök. A Blikk szerint Brooks egy londoni mecsetben tartott beszédeiben az öngyilkos merényleteket szokta dicsőíteni, és kapcsolatban áll az al-Káidával is.

Eközben Oroszország tovább bombázza az ISIS központjának tartott Rakka városát az Egyiptomban felrobbantott orosz utasszállító miatt. A Reuters szerint az orosz és francia erők hivatalosan nem hangolják össze támadásaikat, de csapataik a „helyszínen kommunikálnak egymással”.

Napközben két, az Egyesült Államokból Párizsba tartó gép is kényszerleszállást hajtott végre, miután névtelen telefonhívások az Air France két járatának felrobbantásával fenyegettek, tegnap pedig a német–holland barátságos focimeccs maradt el, szintén biztonsági megfontolásokból.

Brüsszel tényleg leállítja a paksi beruházást?

Kedden a Bruxinfo, szerdai számában pedig a Népszabadság is arról számolt be, hogy az Európai Bizottság a paksi beruházás folyamatban lévő beszerzéseinek felfüggesztését kéri a magyar kormánytól. Mindkét lap bizottsági forrásokra hivatkozva arról ír, hogy az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságának megítélése szerint a magyar hatóságok eltértek a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoktól, amikor pályáztatás nélkül adtak megbízást a Roszatomnak a paksi atomerőmű bővítésére. A Bruxinfo szerint a levélre – melyet csütörtökön küldenek el Brüsszelből – a kormánynak két hónapon belül válaszolnia kell, és az indoklás alapján döntenek arról, milyen irányban folytatódjon az eljárás. Jávor Benedek, az eljárást kezdeményező PM-es EP-képviselő a Népszabadságnak megerősítette a hírt. Lázár János is azt mondta a lapnak, hogy a felfüggesztésről szóló döntés igaz, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány nem aggódik, mert nincs miért aggódni.

false

 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Junior Prima díjat kapott lapunk munkatársa

Hatan kaptak Junior Prima díjat sajtó kategóriában. A harminc évnél fiatalabb tehetségeket nettó kétmillió forinttal is elismerő díjra idén 53 jelölés érkezett. Az elismerést megkapta B. Simon Krisztián, aki jelenleg szabadúszó újságíróként a Magyar Narancs rendszeres szerzője. A további díjazottak: Borbás Barna (Heti Válasz, valasz.hu), Csudai Sándor, a Magyar Hírlap fotóriportere, Mészáros Tamás, az MTVA/MTI munkatársa, Szabó Péter (Index) és Zsiborás Gergő (Forbes Magyarország).

Idén is a SOTE a legjobb magyar egyetem

A HVG felsőoktatási rangsorát idén is a Semmelweis Egyetem vezeti. A hallgatók és oktatók teljesítményét együttesen értékelő lista második helyezettje az Eötvös Loránd Tudományegyetem, míg nagy meglepetésre harmadik helyre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem került. A legjobb vidéki egyetem a negyedik Szegedi Tudományegyetem. A lista első tíz helyezettje adja az összes magyar hallgató háromnegyedét. További részletek az Eduline oldalán.

Mindenki másképp hazudik

Egy friss tanulmány, melyet az Independent ismertetett, azt vizsgálta, mennyire őszinték a különböző országokban élő emberek. A University of East Anglia kutatói 15 ország polgárait kérték meg arra, hogy dobjanak fel egy érmét, majd mondják meg fej vagy írás jött-e ki. Akinek fej jött ki, az pénzjutalmat kapott. Azok a válaszolók, akiknél a fej aránya 50 százalék felett volt, azt nem őszintének (dishonest) bélyegezték a kutatók. Az online feladatsor második felében egy különösen nehéz zenei tesztet kellett kitölteni, és arra kérték a résztvevőket, hogy saját tudásukra alapozva válaszoljanak, és ne keresgéljenek az interneten. Az összesített eredmények alapján legkevésbé őszinte országnak Törökország, Kína és India bizonyult, míg a legőszintébb válaszadók az Egyesült Államokban, Japánban és Dániában élnek. Magyarország nem vett részt a kutatásban.

Figyelmébe ajánljuk