Balog Zoltán és az oroszok nagy ámokfutása

  • narancs.hu
  • 2016. június 12.

Hírnarancs

Az oroszokat kizárhatják az Eb-ről, Vona lemondana, Balog Zoltán háttérhatalmakról elmélkedett és megint van állat, ami Eb-eredményeket jósol. Egy erőszakos hétvége hírei.

Bünti lesz

Az oroszok ellen fegyelmi eljárást indít az UEFA, mivel a szombati angol–orosz mérkőzést követően (1-1) az orosz drukkerek szétkapták Marseille utcáit és persze mindenkit, aki az útjukba került. A zavargások a lelátón elkezdődtek, a meccs lefújása után az oroszok áttörték a biztonsági kordonokat és agyba-főbe verték az angol szurkolókat, akik menekülni próbáltak, nem sok sikerrel. Az Index beszámolója szerint az Európai Labdarúgó Szövetség egyértelműen az oroszokat tartja felelősnek a kialakult helyzetért, akik a fizikai erőszak mellett pirotechnikai eszközökkel is fokozták a hangulatot. Vasárnap az UEFA mindkét ország futballszövetségét figyelmeztette: amennyiben szurkolóik folytatják az erőszakos viselkedést, válogatottaikat kizárhatják a versenyről. Na, akkor lesz csak igazán cirkusz!

false

 

Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

Vona lemondana

abban az esetben, ha 2018-ban nem kerülne pártja kormányra. Az mno-nak adott interjújában elmondta, hogy kudarcként könyvelné el, ha a következő választást nem nyernék meg, és ezért vállalni is fogja a felelősséget. A Jobbik elnöke Novák Elődről azt mondta, hogy inkább mozgalmár, mint politikus, aki csak közösséget tud szervezni, de egy ország irányítására már nem biztos, hogy alkalmas. A háttérbe szorított politikus bosszújától azonban nem fél, mint mondta, volt már hasonló helyzetben, és együtt tud élni ezzel. A Jobbik helyzetéről úgy nyilatkozott, hogy az a politikai kamaszkorból a politikai felnőttkorba lépett. „Azt gondolom, hogy az elkövetkező két év már nem arról szól, hogy Toroczkai László kicsoda, vagy én ki vagyok; hogy volt, mi volt. Volt, ahogy volt. A kongresszusra én úgy tekintek, mint a néppártosodás folyamatának lezárására. Aznap számomra a Jobbik nemzeti néppárttá vált, és ennek a felelősségével kell tovább dolgoznunk. Majd 2018-ban az emberek eldöntik, hogy kellően érettnek, felelősnek, alkalmasnak tartanak-e bennünket a kormányzásra vagy sem.”

Balog Zoltán exkluzív interjút adott Habony lapjának

Az élménydús anyagról a nap folyamán mi is megemlékeztünk. Aki nem akarja, hogy kisüljön az agya a sok alákérdezéstől, annak a nol.hu összefoglalóját is tudjuk ajánlani. Az Emmi első embere, amellett, hogy beszólt a fél világnak és hosszasan elmélkedett a háttérhatalmak működéséről, többek között arról is beszélt, hogy a Fidesz igyekszik tartani a lépést a fiatalokkal. „Nagy kihívást jelent számukra, hogy folyamatosan reakcióképesek legyünk, és úgy tudjunk párbeszédben lenni a fiatalokkal, hogy ne adjuk fel az elveinket, másrészt ne tűnjünk bigott, ókonzervatív társaságnak. És itt van még bőven tennivalónk” – mondta.

false

Kimaradnak a béremelésből a védőnők

„Hátrányos megkülönböztetésnek tartjuk, hogy bár a védőnők elvileg egészségügyi szakdolgozók, amikor a béremelésről van szó, ismét kimaradnak, mivel az egészségügyi szakdolgozói bértábla helyett rájuk a közalkalmazotti vonatkozik. Ennek megfelelően egy védőnő kezdő fizetése bruttó 122 ezer forint, míg egy kezdő egészségügyi szakdolgozó (OKJ-s végzettséggel) a béremelés után ennél legalább 60 ezer forinttal kap majd többet” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara védőnői tagozatának elnöke. A korábbi tervekben egyébként az szerepelt, hogy a kormány 100 milliárdos egészségügyi csomagjából a védőnők sem maradnak ki. Beneda Attila, az Emmi egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint mindent megtesznek majd, hogy rendezzék a problémás helyzetet, ám egyelőre konkrétumokat nem mondott.

Egy koalán és két fókán a világ szeme,

hiszen Paul, a polip halála után, akit arra használtak, hogy megjósolja a 2010-es labdarúgó-világbajnokság egyes meccseinek eredményét, most újra találtak erre alkalmasnak tűnő állatokat. A hvg.hu anyagában arról olvashatunk, hogy a  lipcsei állatkert egy koalára (Oobi-Ooobi) és két fókára (Astrid, Watson) bízta a nemes feladatot.

false

 

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.