Magyarország mától megszűnik létezni

  • narancs.hu
  • 2016. június 10.

Hírnarancs

Pedig még csak nem is a világ vége közeleg. Rosszabb. A futball-Európa-bajnokság. Úgyhogy hiába az Ünnepi Könyvhét, a tanártüntetés vagy Matolcsy György, a jótevő. Hírek árnyékban.

Bevonulás Európába

„Negyvennégy év múltán megtörténik az, amire hovatovább nem is mertünk gondolni: pályára lép a kontinenstornán a földrész futballjából szinte már kiiratkozott magyar csapat. Ebben persze nem csekély szerepe van a létszámemelésnek, de azok a szurkoló honfitársaink, akik hónapok óta arra készülnek, hogy (1.) leülnek drukkolni a tévé elé, (2.) elutaznak Franciaországba, nem nagyon, sőt egyáltalán nem foglalkoznak azzal, mennyit segített a válogatottnak a mezőny bővítése. Nekik egészen különleges élmény, valóságos beteljesülés lesz, amint ­Király, Fiola, Guzmics meg a többi labdarúgó június 14-én Bordeaux-ban kivonul az osztrákok elleni mérkőzésre, egyszersmind bevonul Európába” – írja a Népszabadságban a magyar sportújságírás Rátonyi Róbertje, vagyis Hegyi Iván, ám e könnyed szövegnél sokkal beszédesebb az a döbbenetes elő-összefoglaló, amit a hirado.hu tolt a k. olvasó elé! Itt aztán minden van, pátosz, oknyomozás, tényfeltárás, biztatás és programajánló. Az egészet érdemes elolvasni, hangulatcsinálónak legyen elég ez a kis intro: „Már hivatalosan is kezdetét vette a nyár, beköszöntött a jó idő, a magyarok nagy része a nyaralást csak július második felére tervezte. Aki nem utazik Franciaországba, azok többsége a képernyő előtt tölti majd az estéket. Pénteken elrajtol a 2016-os Európa-bajnokság, és mostantól egy hónapig hazánkban is a focié a főszerep.”

Ezek után mit mondhatnánk, ha nem azt, hogy ha szeretnének a földön maradni, akkor jobban teszik, ha inkább a Kispálya című, ma indult blogunkat olvassák a tárgykörben. Első bejegyzéseink itt, itt és itt. Folytatás holnap, holnapután, mindhalálig és még tovább.

false

Holnap Anglia–Oroszország tanártüntetés

Hamarosan vége a magyar oktatás egyik legforrongóbb tanévének. Eljött az ideje az értékelésnek, a bizonyítványosztásnak. A Tanítanék mozgalom ezért minden tanárt, diákot, szülőt, és az oktatás megújításáért, gyerekeink jövőjéért tenni kívánó magyar polgárt közös, országos Tanévzáró tüntetésre hív! – írják a mozgalom Facebook-oldalán, vagyis mégsem csak meccsekből áll mától a világ. Itt megnézhetik, hogy mit gondolnak a diákok, a folytatás holnap délután, a Március 15. téren.

Megkülönböztető jelzés

„Egy Skoda Superb autó állt meg április 9-én a ferencvárosi pláza előtt. A sofőr arra várt, hogy egy fiatal lány és egy fiú kijöjjön a Lurdy Házból, majd miután bepakoltak a csomagtartóba, elhajtott. A Népszabadság munkatársának elsősorban az tűnt fel, hogy a gépkocsi tetejére ki volt téve egy megkülönböztető jelzést adó készülék – hétköznapi nevén: kék lámpa –, amelynek használatára nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, az autón kikapcsolva is csak indokolt esetben lehet" – írja a lap, s kiderítették azt, hogy nem ez volt az egyetlen ilyen eset. No meg azt, hogy áprilisban a Lurdy Ház előtt Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója parkolt.

false

Bodnár a lap megkeresésére azt írta a villogó megkérdőjelezhető használatáról, hogy „egy ekkora intézmény vezetőjeként az előttem álló feladatokra koncentrálok, és bizony az is előfordul, hogy valahol hirtelen megállok, hogy »bedobáljam« az élethez szükséges dolgokat”. A családi bevásárlásra vonatkozó kérdésünket azzal hárította el, két hónap elteltével „már elfelejtette, hogy a Lurdynál pontosan miért állt meg”.

Matolcsy, a jótevő

Összesen 25 milliárd forintot ért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fél tucat alapítványának tulajdonában lévő 12 ingatlan március végén, vagyis közel 2,2 milliárd forinttal többet, mint amennyiért azokhoz hozzájutottak – tájékoztatta a Világgazdaságot az alapítványok immár 267,23 milliárdos összvagyonát kezelő Pallas Athéné Domus Optima Zrt. vezérigazgatója, Fekete Zoltán, s hozzátette: ezekben az ingatlanokban „a közösség érdekeit szolgáló, magas színvonalú oktatási és tudományos intézményeket hoznak létre”. Hogy milyeneket? Például az egykori balatonkenesei MÁV-üdülő a Magyar Vezetéstudományi Iskolának ad otthont. Már csak az a kérdés, hogy kinek lesz jogosítványa a bejutáshoz?

false

 

Fotó: MTI

És azt hallották, hogy Matolcsy „szurkolói busszal akart utazni az Eb-re, de nincs ideje”?

Nem csoda, hogy nem hallották. Valamelyik Habony-magazin hozta e szenzációt, hadd ne nézzünk utána, hogy melyik.

Figyelmébe ajánljuk