Egy hét tudomány 2022/26.

  • Narancs
  • 2022. június 29.

Interaktív

Rövid hírek: földrengés, sáska, grafén... 

BAKTÉRIUM A világ legnagyobb baktériumát fedezték fel egy karibi mangrovemocsárban. Míg a legtöbb baktérium mikroszkopikus méretű, ez akár szabad szemmel is látható: a vékony fehér szálnak tűnő Thiomargarita magnifica baktérium körülbelül akkora, mint egy emberi szempilla. A felfedezésről Jean-Marie Volland tengerbiológus (DOE’s Joint Genome Institute, Lawrence Berkeley National Laboratory), és Olivier Gros, a Université des Antilles et de la Guyane biológusa számolt be a Science folyóiratban. Gros eredetileg 2009-ben találta meg az első példányát ennek a baktériumnak a Guadeloupe-szigetek tengerparti mangrovemocsarában, egy növény víz alatti leveleire tapadva: számos képalkotó eljárás (kemény röntgen-tomográfia, konfokális lézerszkennelő mikroszkóp és transzmissziós elektronmikroszkóp) segítségével mutatták ki, hogy az organizmus egyetlen baktériumsejt. Az egyelőre a Candidatus (Ca.) Thiomargarita magnifica névre hallgató organizmus 0,9 centiméter hosszúságú – azaz 50-szer nagyobb, mint az eddig ismert legnagyobb makroméretű mikroba. A kemotróf organizmus kéntartalmú vegyületek oxidációjából nyer energiát, háromszor több gént tartalmaz, mint a legtöbb molekula, ráadásul genetikai örökítőanyagát membránnal körülvett szervecskében őrzi – hasonlóan az eukariótákhoz.

 

FÖLDRENGÉS Az év eddigi legpusztítóbb, legtöbb halálos áldozatot követelő földrengése pattant ki június 25-én az afgán–pakisztáni határvidék afganisztáni oldalán: a momentum magnitúdó skála szerint 6,2-es rengés romboló hatását fokozta a sekély (alig 10 kilométeres) fészekmélység. Az intenzitást (és ezzel a romboló hatást) mérő 12 fokú Mercalli-skálán végül 9-es erősségűnek értékelték a földmozgást, amely az eddigi adatok szerint közel 1200 halálos áldozatot követelt – többségük a határ afganisztáni oldalán vesztette életét (itt ezrekre rúg a sérültek száma is), de Pakisztánban is 43-an meghaltak. A földmozgás álmukban lepte meg a lakosokat Paktia tartományban, ahol a házak túlnyomó többségének konstrukciója nem véd a földrengésektől.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.