Egy hét tudomány 2023/46.

  • Narancs
  • 2023. november 15.

Interaktív

Rövid hírek: oxigén, megaraptor, vulkán...

OXIGÉN Atomos oxigén jelenlétét észlelték német csillagászok a ­Vénusz légkörében, mégpedig közvetlen módon, a NASA infravörös ­csillagászati célú repülő obszervatóriumán, a Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) működő német fejlesztésű műszer, az upGREAT segítségével. A Nature Communicationsben megjelent cikk ­szerint az oxigént a bolygó nappali (azaz csillagunk által megvilágított) és éjszakai (vagyis Naptól kitakart) felén is meg lehet figyelni. Az atomos oxigén 100 kilométeres magasságban, két nagyobb cirkulációs zóna háttérterületén található a legnagyobb koncentrációban, a maximális oszlopsűrűséget pedig a napos oldalon mutatja, ahol a napfény hatására bekövetkező kémiai reakció (fotolízis) során keletkezik szén-dioxidból és szén-monoxidból. A német kutatók remélik, hogy módszerük részletesebb vizsgálatokat is lehetővé tesz a két nagyobb áramlási övezet közötti régióban, amivel segíthetik a Vénuszra irányuló jövőbeli űrmissziókat.

MEGARAPTOR A korai krétakorban élt, a nem madárszerű theropodák közé, egy ismeretlen fajhoz tartozó Megaraptor maradványait azonosították egy Délkelet-Ausztráliában, Victoria államban található lelőhelyen – a felfedezésről a Cretaceous Research folyóirat számolt be. Az azonosítást a Strzelecki Group nevű krétakori ős­lénytani lelőhelyen talált csaknem teljes baloldali frontális, a koponyatetőről származó csontdarab tette lehetővé. Az alsó krétakor apti periódusában, 120 millió évvel ezelőtt Ausztrália még csaknem egy kontinenst alkotott a róla éppen leszakadóban lévő Antarktisszal – a szóban forgó lelet azt támaszthatja alá, hogy a rövid elülső végtagjukon félelmetes karmokat viselő Megaraptor-félék éppen a déli kontinensről, az ekkortájt önállósuló Ausztráliából származhatnak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.