Egy hét tudomány 2023/51-52.

  • Narancs
  • 2023. december 19.

Interaktív

Rövid hírek: vakond, ördög, gomba...

ÉBREDÉS A Neander-völgyiektől örökölt DNS-állományunk magyarázatot adhat arra is, miért vannak köztünk „reggeli”, azaz korán kelő emberek: ezek a gének növelhetik a korai kelés hajlamát, ami hasznos azokban a régiókban, ahol kifejezetten rövidek a téli napok. A Genome Biology and Evolution folyóiratban publikált genetikai vizsgálat alapján a tudósok a modern emberek és a Neander-völgyiek DNS-ét elemezve arra jutottak, hogy a cirkadián ritmusuk szabályozásában különböző genetikai változatok vettek részt. A UK Biobank adatbázisában szereplő személyek genetikai, egészségügyi és életmódbeli adatait elemezve kiderült, hogy sokan hordozzák a Neander-völgyi felmenőinkhez is kötődő variánsokat, s e gének következetesen a korai felébredéshez kapcsolódnak. Ugyanakkor több száz különböző (nem csupán Neander-völgyi eredetű) gén és rengeteg környezeti és kulturális hatás is befolyásolja, hogy az emberek mikor alszanak és ébrednek. A korai kelés e megközelítés szerint inkább a gyorsabban futó belső óra jele, az ilyen mechanizmus jobban képes alkalmazkodni a fényviszonyok szezonális változásaihoz.

TŰZIJÁTÉK A szilveszteri tűzijátékok erős, nem kívánt repülési reakciókat váltanak ki a madárközösségekből, állítja a Frontiers in Ecology and the Environment tanulmánya: holland egyetemi kutatók időjárási radarok és szisztematikus madárszámlálás segítségével számszerűsítették, mennyiben különböznek a repülési reakciók élőhelyek és a megfelelő madárközösségek szerint, és meghatározták ennek a kapcsolatnak a távolságfüggőségét. Méréseik szerint átlagosan körülbelül ezerszer annyi madár volt a levegőben szilveszterkor, mint más éjszakákon. A tűzijátékkal kapcsolatos zavarok a távolság növekedésével csökkentek, legerősebben 5 kilométeres körön belül, de a teljes repülési aktivitás tízszeres maradt mintegy 10 kilométeres távolságig. A nagy testű fajok (libák, kacsák és sirályok) közösségei rendre erősebb reakciót mutattak, mint a kis testűeké. Mivel Hollandiában az összes madár 62 százaléka lakott területek 2,5 kilométeres körzetében él, a tűzijátékok a madarakra nézve súlyos következményekkel járnak országszerte.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.