Rádió

Így vagy úgy

Gyurcsány Ferenc podcastje

Interaktív

Vannak kérdéseink. Például, hogy mit nevezünk podcastnek és miért? Mitől podcast mondjuk Balázsék rádiós műsora? Attól, hogy a Spotify-on is elérhető?

Ugyanez merül fel Friderikusz YouTube-interjúinak hangzóanyagánál, vagy éppen a Partizán tartalmainál is. A hazai gyakorlatban úgy tűnik, hogy mindent podcastnek nevezünk, ami hanganyagként is felkerül valamelyik netes megosztóoldalra. Ilyen értelemben – bár magát podcastként definiálja – kérdéses, mennyiben valódi podcast Gyurcsány Ferenc Hát így című YouTube-sorozata? A volt miniszterelnök a saját – alapvetően politikai tartalmakat közlő – YouTube-csatornáján hetente hoz le egy-egy részt a Hát ígyből. Ez a sorozat azonban – szemben a csatorna egészével – lényegében politikamentes (túl azon, hogy Gyurcsány neve azonnal politikai kontextust von bármilyen téma köré). A Hát így innen nézve feltűnően kilóg a DK-vezér tartalmai közül, s ezzel a második kérdésünkhöz is eljutottunk: mi a cél ezzel a sorozattal?

A műsorleírás erre nem ad egyértelmű választ. A közéleti podcast műsorban, olvassuk, „az ország fontos kérdéseiről, a hétköznapi embereket foglalkoztató problémákról, az ország sorsát meghatározó tendenciákról, jelenségekről beszélgetünk olyan civil emberekkel, szakértőkkel, akik az adott kérdésben személyes érintettségükön keresztül tudnak érdekességeket megosztani a nyilvánossággal”. Ez ma gyakorlatilag minden beszélgetős műsorról elmondható. Gyurcsány személyének ennél valamivel több izgalmat kellene generálnia a podcast köré. Bevállalós témák, éles viták, politikai oldalvágások, társadalmi mélyfúrás, a fene tudja, mi még – valahogy ezek lebegnek a szemünk előtt. Ehhez képest a Hát így egy nagyon visszafogott, a békeidők klasszikusait idéző interjúműsor lett. Annyi különcséggel, hogy a magát veterán riporternek álcázó figura politikus.

Talán az lebegett a Hát így kiötlői előtt, hogy efféle szelíd tartalmakkal, ráérős, civil eszmecserékkel érdemes lenne fellazítani a YouTube-csatorna keményebb politikai tartalmait? Vagy egy új Gyurcsány-imázs kiépítéséhez találták ki ezt a lelazult, kigombolt inges riporteri alakmást? Ja, a kigombolt inget is csak azért látjuk, mert ugye ez valójában egy videósorozat, és nem podcast.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk