Csalóka enyhülés után érkezhet a fagyos idő

A hét elején az ország zömén mintha a tavasz kopogtatna, ám ez csak pár nap illúzió: lassan a november is megmutatja igazi arcát

Az elmúlt hetekben dél felől, a mediterrán régióból érkező, viszonylag enyhe, langymeleg levegőnek maradt még némi utánpótlása: a balkáni anticiklon áramlási rendszerében érkezik hozzánk, emiatt a hét első két napja, de különösen a hétfői nap kora délutáni hőmérsékletei sokkal inkább a szeptember végét idézik.

A felmelegedés azonban még e napokon belül is csak afféle múlékony tünemény: az éjszakák hűvösek és már igen hosszúak – amikor 14-15 órán át sötét van, sokkal meghatározóbb, hogy mi történik, ha már lement a nap. Nos, a hét elején – csekély vigasz – legfeljebb elvétve fog még fagyni, annál jellemzőbb lesz a ködképződés. Kedd estétől (egy hidegfrontnak köszönhetően) azután megváltozik a légáramlás iránya is: északnyugat, majd északkelet felől zúdul be a hűvösebb és száraz levegő, ami átmenetileg elejét veszi a kiterjedtebb ködképződésnek, de jelentősen csökkenti majd mind a nappali, de főleg az éjszakai hőmérsékleteket is. Igazából a napközben maximumok csak hétvégére érik el a november második felében szokásos értékeket – de éjszakánként addigra már kiterjedten fagyni fog, de legalábbis 0 fok közelében padlóznak a hőmérsékletek.

false

 

Nem lesz azonban változás a csapadékhelyzetben – nagy néha (például kedd este, szerdára virradóan vagy talán vasárnap este/éjjel) némi gyenge csepergés előfordulhat, de többnyire csak a ködszitálás marad. Azért ahogy hűl a levegő, a kevés csapadék is inkább szilárd lehet, így jöhetnek az áldott téli csapadékformák: a hódara, a havas eső, a fagyott szitálás. Szombat délutántól gyengül a szél – ennek köszönhetően a hét utolsó éjszakája már határozottan télies lehet. Vasárnap napközben azután (a következő napokban nedvesebbre, csapadékosabbra forduló időjárási helyzet előhírnökeként) megnövekszik a felhőzet és a Dunántúlon már délelőtt is előfordulhat gyenge havazás is!

Csak szólnánk, hogy pont az ilyen idő kedvezhet az év ezen szakaszában mind gyakoribb felső légúti fertőzéseknek, bár a járványügyi hatóság legutóbbi adatai szerint szerencsére az influenza-szezon még nem indult be.

Hétvégére már jól lehűl

Hétfő: A ködfoltok felszállása után inkább napos idő lesz – a nyugati határnál illetve északkeleten maradhat meg makacsabban a köd.  Délután 13, 20 fok is lehet: értelemszerűen délen, pláne délnyugaton lesz a melegebb, a tartósan ködös vidékeken a hűvösebb. Nyugaton mérsékelt, az Észak-Dunántúlon helyenként kissé élénkebb déli-délkeleti szél fog fújni, keleten zömmel gyenge marad a légmozgás. Éjszaka is nyugaton és délkeleten fújhat mérsékelt déli szél – északkeleten a gyenge légmozgás miatt kiterjedten képződhet köd. Reggelig 3, 10 fokig hűlünk – a Dunántúlon enyhébb lesz az éjszaka.

Kedd: A ködfoltok (néhol csak részleges) feloszlása után többfelé kisüthet a nap is (majd délutánra érkezhetnek vastagabb felhők). Délután többnyire 11, 18 fokig melegszünk: délnyugaton illetve a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb, de a nyugati határnál és északkeleten a gyenge légmozgás miatt napközben is tartósan megmaradhat a köd, így itt alig lesz több 10 foknál. Elsősorban keleten, a Dunántúl déli és keleti részén és a középső országrészben fújhat mérsékelt délies szél. Estétől főleg a Dunántúlon és a középső országrészben már az északnyugati szél támad fel, de a viszonylag szélcsendes északkeleten éjszaka még sokfelé képződik köd. Azért az obligát ködszitálás mellett a vastagabb felhőzetből estétől, sőt már késő délutántól többfelé (így a főváros környékén is) kialakulhat kisebb csepergés, gyenge eső. Reggelig csupán 3, 9 fokig hűlünk – köszönhetően a többnyire élénk északnyugati szélnek.

Szerda: Legfeljebb északkeleten maradhat helyenként még makacsul a párás, ködös az idő – itt kisebb eső is előfordulhat. De máshol zömmel azért kisüt a nap, köszönhetően az ország nagyobbik részén (a nyugati, középső és déli régiókban, de még a Felső-Tisza-vidéken is) élénken fújó északnyugati szélnek. Délután még 12, 16 fokos maximumok várhatók: délen-délkeleten lesz a legmelegebb. Az éjszaka első felében még többnyire mérsékelt északi szél fog fújni, hajnalra zömmel gyengül a légmozgás (kivéve pont az ország még ekkor is szeles északkeleti sarkát), így megint kiterjedtebben képződhet köd.  Reggelre alaposabban, akár 0, +6 fokig is lehűl a levegő.

Csütörtök: Zömmel napos, ám helyenként (most főleg a középső országrészben) kissé rétegfelhős időben délután még 9, 13 fokos maximumok  várhatók. Az ország keleti harmadán kifejezetten élénk északkeleti szél fog fújni, a Dunántúlon vagy a főváros környékén jóval visszafogottabb (de szintén északias) légmozgást tapasztalunk. Éjszakára ismét jobban lehűl, reggelre egészen -1, +3 fokig. Keleten és a középső országrészben mérsékelt északkeleti szél fog fújni, nyugaton a gyenge légmozgás miatt azért már többfelé képződhet köd.

Péntek: Északnyugaton talán még párás párás, ködös, de délen és keleten zömmel napos időben kora délután 8, 13 fokot is mérhetünk (talán éppen a főváros környékén a legtöbbet). Délen, a középső országrészben és keleten (ahogy a Dunántúl nagyobb részén is) kissé élénk északkeleti szél fog fújni. Keleten és délen még éjszaka is élénk északkeleti szél fog fújni, de mondjuk a gyengébben szeles északnyugaton sokfelé képződik köd.  Reggelig -3, +2 fokig csökken a hőmérséklet: talán már az ország nagyobb részén is fagyni fog.

Szombat: Közepesen felhős, de inkább azért napos időben délután is csak 5, 8 fokot mérhetünk. Délkeleten és délnyugaton csupán mérsékelt de többnyire élénk északkeleti szél fog fújni. Naplementére mindenhol mérséklődik a légmozgás, éjszaka többnyire már csak visszafogottabban szeles, helyenként ködös idő lesz. Hajnalra -4, +2 fokig hűlünk - a délnyugati országrész kivételével szinte mindenhol fagyni fog!

false

 

Vasárnap: Kezdetben inkább napos idő lesz, de a Dunántúl nyugati és déli felén már délelőtt is több lesz a felhő és itt előfordulhat gyenge havazás is! Kora délután 3, 8 fokos maximumok várhatók. Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon várható némi érzékelhető északi irányú légmozgás. Éjszaka inkább felhős, néhol ködös időben -3, +1 fokig hűlünk - főleg az ország nyugati és déli részén gyenge havazás is kialakulhat - hajnalban már országosan is kiterjedten és erősebben is havazhat. Éjszaka már többfelé feltámad az északkeleti-keleti szél.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?