Hűvös, de napsütéses ősz – Időjárás a héten

A múlt hét változatos és sokfelé veszélyes időjárásának vége: voltaképpen egyhangú, csendes napok következnek. Eső nélkül, ködökkel, több-kevesebb derűvel.

Ritka eset, hogy egy atlanti hurrikán maradványa Európa közepén kössön ki, de minap (ahogy múlt heti bejegyzésünkben is prognosztizáltuk) pont ez történt a Gonzalo hurrikánnal. Európai hatásai is igen markánsnak bizonyultak (hogy csak a hétvégi bulgáriai havazásra utaljunk), de Magyarországra is többnapos esőzést és néha szélvihart hozott. Jellemző, hogy a kedd hajnal és péntek este között lehullott csapadék mennyisége sok helyen a teljes október havi átlag másfél-kétszeresét is elérte, ami árvizekhez és a belvízzel elöntött terület ugrásszerű növekedéséhez vezetett, főleg a Dunántúlon! Ráadásul az évszakhoz képest meglepően sok zivatar is kísérte a frontátvonulásokat és a szerdai hidegfronton keletkezett hullám mentén kialakult közép-európai ciklonrendszer mozgását.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Hétvégén azonban már csupán tőlünk délre, a Balkánon hullott eső – a Kárpát-medencében csak az alacsony szintű rétegfelhők és a ködmezők akadályozták, hogy sűrűbben láthassuk a napot –, illetve a csillagokat. Az előttünk álló hét alapvetően anticiklonális helyzetet hoz: Európa közepének időjárását egy nagy kiterjedésű, leszálló légáramlást biztosító, magas nyomású zóna határozza meg. A hűvös és néhol – igaz, az idő előrehaladtával mind kevesebb helyen – fagyos hajnalokat, reggeleket mérsékelten meleg délelőttök és délutánok követik. Sokfelé képződik köd (ezek kiterjedése a hétvége felé még nő is), s ez néhol olyannyira makacsnak bizonyul, hogy ha felszáll is, tartós helyi borultságot okozhat – de azért az ország nagy részén mindenhol várható több-kevesebb napsütés. Mivel a légmozgás is csak ritkán és csak helyenként élénkül meg, csapadék pedig szinte alig várható (legfeljebb némi ködszitálás), nyugodtan mondhatjuk, hogy kissé egyhangú, őszi időre készülhetünk. Szinte minden tekintetben folyamatos mormotanapok elé nézünk: reggel (hideg), délben (napfénnyel elmegy) és este (gyorsan hűl) szinte mindennap ugyanolyan idő vár ránk. S számszerűleg, a hőmérsékletek tekintetében sem lesz változás a napok múlásával. A jövő hét elején viszont alighanem kissé megenyhül az idő, s átmenetileg többfelé mérhetünk majd akár (láss csodát!) 15 fok feletti délutáni hőmérsékleteket is.

A magunk részéről sok sétát ajánlanánk a természetben: a sokfelé még mindig zömmel zöld lombú erdők is mind pompázatosabb színeket öltenek majd. S érdemes is néha eltávolodni az urbánus környezetből:  a szélcsendes, ködös, csapadékmentes idő sajnos nem kedvez a levegőminőségnek, de a fűtési szezon sem: a fokozódó nagyvárosi szmog ebben az évszakban szinte törvényszerű.

Voltaképpen egyforma

Hétfőn a kezdetben ködös vidékeken is jórészt kitisztul az ég, így délutánra változóan felhős-napos idő és  8–12 fokos maximumok várnak ránk. Legfeljebb Sopron környékén lehet kicsit élénkebb délkeleti szél. Kedd hajnalban –2, +4 fok között alakulnak a minimumok (délnyugaton lesz a legenyhébb).

Kedden is csak szépen, folyamatosan oszlanak fel a reggelre képződött kiterjedt ködmezők – azért a délelőtt második felére szinte mindenhol kitisztul a légkör, s jutalmul megkaphatjuk a napi 10–11 fokos hőmérsékleti adagunkat. Légmozgás alig lesz: említést érdemlő szél legfeljebb az Alpokalján várható. Szerda hajnalra ködös, párás, de csapadékmenetes időben –2, +4 fokig csökkennek a hőmérsékletek.

Szerdán változóan felhős napunk lesz, hűvös délelőtt után délután akár 8–11 fok lehet (ami még mindig igen sovány siker) – ám északon erősebben borult, néhol tartósan ködfelhős lehet az ég, s arrafelé kisebb eső is előfordulhat. Az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben lehet kicsit élénkebb délkeleti szél. Csütörtök hajnalig  –1, +4 fokig csökken a hőmérséklet (már csak elvétve fog fagyni).

Csütörtök délelőtt a köd felszáll, mindenhol várható napsütés: 10–12 fok lesz a maximum, s szinte teljes lesz a szélcsend. Péntek hajnalra többnyire –1, +3 fokig hűlünk (ismét csak kevés helyen fog fagyni), de a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön 6–8 foknál nem lesz kevesebb.

Pénteken csak lassan oszlik fel a reggelre képződött köd – azért kora délutánra 11–13 fok is lehet:  legfeljebb a Dunántúlon és Északkelet-Magyarországon fújhat némi, elég visszafogott északi szél. Szombat hajnalban kicsit felhős, párás, ködös időben többnyire +1, +6 fokos minimumok lesznek.

Szombaton néhol napközben is megmaradhat a reggelre képződött sűrű köd – de azért többnyire változóan felhős-napos idő lesz, és délutánra mindenhol 10 fok feletti (11–13 fokos) maximum hőmérsékletek várhatók. A Nyugat-Dunántúlon élénkül meg kicsit a déli szél.

Vasárnap hajnalban változóan felhős időben 0, +5 fok várható, néhány helyen ismét gyengén fagyhat. Vasárnap a köd felszállása után derengő napsütés és gyenge légmozgás mellett délután 10–13 fokok várnak ránk (északon, északkeleten lesz a hűvösebb). Az előző napokhoz képest már többfelé fújhat élénkebb déli, délkeleti szél.

Figyelmébe ajánljuk