Melegedő november – Időjárás a héten

Talán meglepő, de az utolsó őszi hónap kifejezetten kellemes hőmérsékletű, habár kissé szeles napokkal folytatódik. Meglátjuk, meddig húzza a novemberi enyhülés.

A kontinens jelentős részét elfoglaló úgynevezett magasnyomású gerinc ismét megtette a hatását: a múlt hétre, ahogy ezt jósoltuk is, csendes, nyugodt, esemény- és csapadékmentes (sőt többnyire szélcsendes), ámde hűvös időjárást biztosított. Igaz, hogy a hét a második felében a magasban érkező melegebb levegő okozott az évszakban megszokott úgynevezett hőmérsékleti inverziót, és mintegy hideg párnaként szorította arcunkra a köddel és mikroméretű szálló porral teli szennyezett, egészségtelen levegőt: vasárnap a fővárosban már a szmogriadó tájékoztatási fokozatát is el kellett rendelni.

E hét elején azonban örvendetesen változik a helyzet – több tekintetben is. Az anticiklon középpontja tőlünk keletre mozdul el, így mi annak peremére kerülünk, egyben a nyugat-európai hullámzó frontrendszer előterébe. Itt azután a nyomási vonalak sűrűsödése is jelzi, hogy megélénkül a légmozgás: déli (hol délkeleti, hol inkább délnyugati) irányból viszonylag meleg levegő áramlik a Kárpát-medencébe, elsősorban a Dunántúlon megtapasztalható viharos sebességgel, s ez az ország legtöbb pontján kipucolja az elhasználódott, szennyezett levegőt. A legtovább sajnos éppen a legszennyezettebb északi országrészben (például a főváros környékén) kell erre várni, ahol eleinte viszonylag mérsékelt marad a légmozgás. Északkeleten csak lassan emelkedik a hőmérséklet, az ország nagyobb részén viszont legalább keddtől kezdve novemberhez képest méltatlanul magas, egészen péntekig 16–20 fokos napi maximumokat mérhetünk – és komolyan megenyhülnek az éjszakák is. A beáramló levegő az első napokon száraz lesz, csütörtök reggeltől azonban már egy tőlünk délnyugati irányban kialakuló mediterrán ciklon áramlási zónájába kerülünk és erősebben felhős, néha csapadékos napok jönnek. A hőmérséklet emelkedése szombattól megtorpan (naná, különben már novemberben kitavaszodna!), onnantól kezdve kicsit visszafogottabban melegszik napközben. Komoly lehűléstől azonban nem kell tartani: a viszonylag enyhe, a sok évtizedes átlagoknál több fokkal melegebb (de azért már inkább 15, mint 18-20 fokos) idő kitart még jövő hét elején is. Annyi azonban biztos, hogy a hét elején még egyértelműen száraz idő pénteken és szombaton átmenetileg esősre fordul.

Feltámadó széllel melegebb levegő

Hétfőn a köd felszállása s a felhőzet csökkenése után délutánra 10–14 fokig melegszik a levegő – pár órára. Többfelé élénk délkeleti szél fog fújni – a Dunántúl északi és nyugati részén lesz a legerősebb a légmozgás. Keddre virradó éjjel, majd hajnalban, reggel az ország keleti kétharmadán még 2–6 fokig süllyed a hőmérséklet, de a Dunántúlon nem nagyon megy 10 fok alá hajnalban sem – köszönhetően annak is, hogy erős, néhol viharos déli, délnyugati szél fog fújni! Kedden napközben zömmel derült, napos időben már 12–17 fokig emelkedik a hőmérséklet – a Dunántúlon lesz melegebb, de ott kifejezetten erős, néhol viharos lesz az ország más tájain csupán élénk déli, délkeleti szél.

Szerda reggel már csak északkeleten és a Bakonyban süllyedhet 5 fok alá a hőmérséklet: többnyire nem lesz kevesebb 7–9 foknál, de a Nyugat-Dunántúlon 10–12 fok lesz a minimum is: itt továbbra is erős déli szél fog fújni. Napközben gyengén felhős időben zömmel 16–18 fokos, kifejezetten magas maximum-hőmérsékletek várhatók (északkeleten, a hegyvidéken viszont csak 13–14 fokig melegszik). Többnyire élénk, de a Dunántúlon helyenként kifejezetten erős lesz a délkeleti szél, ám késő estére mindenhol mérséklődik (északkeleten szinte el is áll).

Csütörtök reggelre enyhe légmozgás mellett többnyire 7–12 fok lesz a minimum – ennél kevesebb megint csak északkeleten lehet, s a Nyugat-Dunántúlon már előfordulhat kisebb eső, zápor. Napközben többnyire változóan felhős idő lesz: nyugaton és északon (például a főváros környékén) lesznek vastagabb felhők, ám egyelőre kevés helyen várható csapadék. Kora délután többnyire mégis 17–20 fok várható – északon, északkeleten, illetve nyugaton lehet ennél néhány fokkal kevesebb (14–16). Délen és nyugaton lesz élénkebb a délkeleti szél. Péntek hajnalra mérséklődő légmozgás mellett  9–14 fokig hűl a levegő. Éjféltől egyre többfelé hullhat eső, zápor - még péntek délelőtt is többfelé eshet, majd átmenetileg csökken a csapadékhajlam - délután és kora este a Dunántúlon várható további csapadék. Kora délutánra változóan, néha erősebben felhős időben 16–20 fokig emelkednek a hőmérsékletek: északon lesz hűvösebb, délen és keleten a melegebb. A Dunántúl nagy részén és a Dél-Alföldön kezdetben élénk délkeleti szél fog fújni, ám délutánra mindenhol mérséklődik.. 

Szombat reggel sem lesz hűvösebb, mint az előző napokban: 9–13 fokig süllyednek a hőmérsékletek – és többfelé (reggelig főleg a nyugati és a középső országrészben) előfordulhat eső, zápor.  A csapadékos idő azután szombaton napközben is folytatódik, először mondjuk csak a Dunántúlon az átmenetileg szárazabb középső és keleti országrészben csak késő délután vagy pláne este eredhet el az eső. Délután keleten és a Duna mentén gyenge, a Dunántúlon viszont már élénk északnyugati légmozgásra számíthatunk. A Dunántúl északi és középső részén mindössze 11-15, máshol még 17 és 20 fok közötti maximumok lesznek. Vasárnapra virradóra 6 és 11 fok között szóródnak a minimumok. Most a Tiszántúlon élénkül meg a délkeleti szél - és elszórtan várható eső. Vasárnap a nap első felében még erősen felhős idő várható, kezdetben északon néhol még gyenge esővel - délelőtt azonban a Dunántúlon és délen akár fel is szakadozhat a felhőzet. Délután többnyire már csak 13-16 fokos hőmérsékleti csúcsértékek várhatók - de Kelet-Magyarországon még 17-18 fok is lehet. A Dunántúlon és a keleti országrészben fújhat majd élénkebb délies szél.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?