A Sinopharm gyártója már tárgyal az EU-s gyógyszerügynökséggel

  • narancs.hu
  • 2021. március 24.

Katasztrófa

Megtörtént a kapcsolatfelvétel, de az engedélyezés még messze lehet.

A Magyarországon már alkalmazott kínai Sinopharm vakcina fejlesztőjét képviselő cég tárgyalásokat kezdett az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) - mondta az EMA vezetője egy tegnapi európai parlamenti meghallgatáson, az EU Monitor szerint.

Emer Cooke hozzátette, a kapcsolatfelvételnek remélhetőleg az lesz a vége, hogy idővel hozzáfoghatnak a kínai vakcina vizsgálatához is.

Az orosz Szputnyik V vakcinát az úgynevezett rolling review eljárás keretében már vizsgálja az EMA, Cooke erről azt mondta, a következő fázisban az oroszországi gyártóüzemek és a klinikai laboratóriumok szakértők által történő felkeresése lesz napirenden. 

Időpontot azonban sem a Szputnyik, sem a Sinopharm lehetséges engedélyezéséről nem mondott az EMA igazgatója.

A Magyarországon használt kínai és orosz vakcina EU-s engedélyezése nem csak azért fontos, mert megerősítené a vakcinák biztonságosságát és hatásosságát, hanem azért is, mert uniós engedély hiányában bizonytalan, hogy az ilyen vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok utazhatnak-e majd korlátozások nélkül külföldre. 

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.