Ausztráliában már 50 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a súlyos árvizek miatt

  • narancs.hu
  • 2022. július 5.

Katasztrófa

Sydney egyes részein négy nap alatt annyi eső esett, mint máskor nyolc hónap alatt.

Mintegy 50 ezer embert szólítottak fel otthonaik elhagyására, mivel Ausztrália legnagyobb városát idén már harmadszor sújtja árvíz. Ahogy a BBC írja: Sydney egyes részein négy nap alatt mintegy nyolc hónapnyi eső esett.

Az utakat elvágták, egyes házak víz alá kerültek, és ezrek maradtak áram nélkül. Az áradások idén már több mint 20 ember halálát okozták, a legtöbb áldozatot Új-Dél-Walesből (NSW) jelentették.

A jelenlegi vészhelyzet miatt több mint 100 evakuálási parancsot adtak ki Sydney városában. További 50 területen figyelmeztetik az embereket, hogy készüljenek fel a távozásra, mivel több nagyobb folyó is árad. A közeli Hunter és Illawarra régiót is súlyos időjárás sújtja.

?rv?z Ausztr?li?ban

 
Autó araszol egy árvízben álló utcán a Sydneytől északra fekvő Yarramalongban 2022. július 5-én. A napok óta tartó heves esőzések nyomán bekövetkezett súlyos áradások miatt természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították Új-Dél-Wales államot a kontinensnyi méretű ország keleti partvidékén
Fotó: MTI/EPA-AAP/Jeremy Piper

A Meteorológiai Központ szerint négy nap alatt 800 milliméter eső esett egyes területeken, ami majdnem egyharmadával több, mint az átlagos éves csapadékmennyiség.

A felhőszakadás várhatóan kedden kezd enyhülni Sydneyben, de viharos erejű széllökések is várhatóak, ami miatt továbbra is fennál a veszélye, hogy fák és villanyvezetékek dőlnek ki. Ahogy Stephanie Cooke, az NSW katasztrófavédelmi minisztere megjegyezte:

A vészhelyzet még messze nem ért véget.

A hatóságok ezért arra kérik a helyieket, hogy tartsák be az evakuálásra vonatkozó figyelmeztetéseket. A BBC-nek egy Tyler Cassel nevű helyi lakos elmondta, hogy ő maga kajakkal evakuálta élettársát a házukból, és már nagyon belefáradtak abba, hogy állandóan veszélyben van az otthonuk és az életük. Tyler tavaly költözött Sydney Windsor nevű külvárosába, akkor azt mondták neki, hogy a nagyobb árvizek "25 évenként, 50 évenként vagy akárhányszor előfordulhatnak".

2022-ben már három is volt

- mondta el a férfi az Australian Broadcasting Corporationnek.

Szakértők szerint az árvízveszélyt az éghajlatváltozás és a La Niña időjárási jelenség súlyosbította. A La Niña akkor alakul ki, amikor az erős szelek a Csendes-óceán meleg felszíni vizét Dél-Amerikából Indonézia felé fújják. Helyettük hidegebb vizek emelkednek a felszínre. Ausztráliában a La Niña növeli az esőzések, a ciklonok és a hűvösebb nappali hőmérséklet valószínűségét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk