Megrázó adatok: tavaly öt másodpercenként halt meg egy gyermek a világon

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 18.

Katasztrófa

A halál oka legtöbbször éhezés, illetve az egészségügyi alapellátás hiánya volt.

2017-ben 6,3 millió 15 éven aluli gyermek halt meg – derül ki az ENSZ jelentéséből. Az elhunyt gyerekek közül 5,4 millió nem érte meg az ötödik évét, a felük pedig újszülött volt.

Laurence Chandy az UNICEF szakértője szerint mindez egyszerű megoldásokkal, mint a gyógyszerek, a tiszta víz, áram és oltóanyagok, drasztikusan lehetne csökkenteni a halálozások számát. A szervezet munkatársa hozzátette, hogy amennyiben nem történik ezen a téren sürgős beavatkozás, 2018 és 2030 között 56 millió öt éven aluli gyermek fog meghalni.

Tavaly az öt év alatti halálozások fele a Szaharától délre elterülő afrikai térségben történt. Az halálozási okok között gyakran előfordult születéskor fellépő komplikáció, tüdőgyulladás, újszülöttkori fertőzés és malária. Az 5–14 éves közötti korcsoportban a sérülések, balesetek a vezető halálokok, különösen sokan hunynak el fulladás vagy közúti baleset következtében.

A jelentés ugyanakkor kiemelte, hogy világszerte jóval kevesebb gyerek hal meg, mint harminc évvel ezelőtt. 1990-ben 12,6 millió öt éven aluli hunyt el, ennek kevesebb mint a fele, 5,4 millió halálozás történt tavaly. A csaknem három évtized alatt az 5–14 éves korosztály halálozása is 1,7 millióról egymillió alá csökkent.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk