Ukrajnában is gyorsabban terjed a vírus

  • narancs.hu
  • 2021. március 12.

Katasztrófa

13 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt.

Ukrajnában egy nap alatt 230-an haltak bele a koronavírus okozta betegségbe, csaknem 13 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel, ami négyezerrel több, mint egy nappal korábban. Az országban napok óta nagy mértékben nő ez a szám,  már közelíti a másfélmilliót. Eddig egymillió-kétszázezren gyógyultak meg.

 

A legtöbb új beteget a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyéből jelentették, a legtöbb elhunytat, 23-at pedig az ország legfertőzöttebb területének számító Kijevből. A fővárosban már 2857-en haltak meg a járványban.  

A februárban elkezdődött oltási kampány elején naponta háromezer embert láttak el, azóta kétszer-háromszor ennyit.

A zn.ua hírportál a szállítási dokumentumok alapján azt írta pénteken, hogy ha nem gyorsul tovább az oltási kampány, az Indiából kapott félmillió vakcinának csak a felét fogják tudni felhasználni, mivel a szállítmány szavatossága közben lejár.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos azt mondta, a megbontott tízadagos dobozokból – amelyeket visszafagyasztani nem lehet, hat órán belül fel kell használni –, a kimaradó vakcinákkal a megváltoztatott oltási ütemterv alapján soron kívül oltanak be más rizikócsoportokhoz tartozókat, illetve ismert embereket, hogy népszerűsítsék a kampányt.

 

Figyelmébe ajánljuk