A járási hivatal „függetlenként” induló vezetője a Fidesz polgármesterjelöltje Siófokon

Kis-Magyarország

Nem sikerült jól a Fidesznek a 2019-es önkormányzati választás Siófokon. Jelöltjük, Gruber Attila volt ausztráliai nagykövet vesztett Lengyel Róbert ellen. Nem kis mértékben ennek a kudarcnak a következményeként szétkergették a helyi Fidesz-csoportot. A Siófokon illetékes Fidesz-szerv most független jelöltet támogat, aki történetesen a Siófoki Járási Hivatal vezetője. Gyulai László jelenleg fizetés nélküli szabadságon van. Azóta eltűnt több olyan kép a netről, amelyen Witzmann Mihály fideszes országgyűlési képviselővel, választókerületi elnökkel szerepelt. Nem csoda, hogy a siófokiakban kételyek merültek fel Gyulai függetlenségének hitelessége iránt. Erről is beszélgettünk vele interjúnkban.

Gruber Attila hatása azonban talán nem múlt el, mert egy 2019-es interjújában a vereség okaként elsősorban azt jelölte meg, hogy Lengyel „álfüggetlen” egyesületet hozott létre: „Ha mindenáron győzni akartam volna, akkor igen, érdemes lett volna egy kellemes hangzású egyesületet gründolni. Viszont ez a »függetlenség« az emberek becsapása. A Becsülettel Siófokért nem hangzik rosszul, de közben azért pontosan tudjuk, hogy ki és kik állnak a »függetlenek« mögött. (...) Politikai marketing szempontjából sikerült egy jól fogyasztható terméket előállítani Siófokon. Ez persze baromi jó húzása volt a Fidesz ellen összefogó politikai szerveződéseknek, ezt elismerem; aki alkalmazta, az jó taktikát választott. Ez csomagolástechnika. Megemelem a kalapom, bravó, ez bejött.”

Úgy tűnik, a Fidesz érzékeli a civil egyesületi taktika sikerét, mert eddig csak falvakban volt jellemző a „független”, de a Fideszhez kötődő polgármestereket alkalmazni, ám mintha ez a trend a városokban is terjedni kezdene. Miskolc után Siófokon is valami hasonlóval próbálkozik a Fidesz: beálltak a függetlenként bejelentkezett járási hivatalvezető mögé. A fideszes-független jelölt egyesületét, a Jövőnk Siófok, Szervezzük Együtt (JÖSSZ-E) elnevezésűt tavaly májusban jegyezték be. Az egyesület célja: „Siófok fejlesztése érdekében, egy szerethetőbb, élhetőbb város jövőképének kidolgozása, s az annak megvalósítása érdekében történő tevékenykedés. Együttműködés más civil szervezetekkel, egyesületekkel, társadalmi és gazdálkodó szervezetekkel, amelyek segítik az egyesület eredményes működését, a kitűzött célok megvalósítását. A város jövőjéért tenni akaró civilek és civil szerveztek összefogása, bevonása a helyi közéletbe, párbeszéd, kapcsolatfelvétel, s annak ápolása helyi és regionális érdekvédelem és -érvényesítés.” Ebből még akármi is lehetne, persze.

Az egyesület Facebook-oldala tavaly október végétől aktív, Gyulai László nem a kezdetektől van középre állítva. Eleinte a Balaton felett látható sarki fényről, a Balaton Táncegyüttesről, a siófoki Németh Nándor úszó sikereiről, Márton napi libákról, motivációs népi bölcsességekről posztolgattak. December elején egy advent vasárnapi képen tűnt fel Gyulai, aki akkor még járási hivatalvezetőként dolgozott. Azután megindult a koreografált politikusi cukiságcunami: Mikulás, gyerek, kutya, ételosztás, véradás, reggeli futás, turistáskodás és hasonlók.

Gyulai február 6-án jelentette be indulását: „Kedves Siófokiak! Örömmel szeretném bejelenteni, hogy elindulok független polgármesterjelöltként Siófokon. Hiszem, hogy együtt, közösen képesek vagyunk fejleszteni városunkat, erősíteni közösségünket és előre lépni a jövő felé.” Egy szóval sem említette, hogy amúgy „civilben” ő a járási hivatal vezetője (akit a kormány nevez ki, és főnöke az ún. főispán). Később is csak annyit említ, hogy a járási hivatalban dolgozott. Saját Facebook-oldalán azonban fel vannak tüntetve a munkahelyei, köztük a hivatalvezetői tisztség is.

 
Witzmann Mihály, a Fidesz siófoki országgyűlési képviselője és választókerületi elnöke (b1), Gyulai László és Lengyel János, a kormányközeli Somogyi Hírlap főszerkesztője, az MSZMP egyköri politikai munkatársa (b3)
Forrás: Witmann Mihály Facebook

Gyulai László leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szintén Lengyel Róbert betegségéről tudomást szerezve jobbulást kívánt neki, ami kommunikációs szempontból nem a legszerencsésebb közlemény volt, mert úgy is lehetett értelmezni, hogy egészségesebb választást kínál a siófokiaknak. Függetlenségében addig is sokan kételkedtek, amelynek Facecook kommentekben is hangot adtak.

Február 16-án hogy, hogy nem, meghívták a Hír TV-be az akkor alig két hete bejelentkezett jelöltet. A hatperces interjúban, amelyben csak kérdésre ismeri el, hogy a Siófoki Járási Hivatal vezetője, azt mondta, „jóban kell lenni a kormánnyal”, és „az a legfontosabb, hogy egy közösségépítő, városépítő politika, ne pedig egy pártcsatározás színtere legyen a település”.

Ehhez képest néhány nappal később a KDNP siófoki csoportja (amely olyan kevés tagot számlál, hogy a város közéletében a párt nem tényező) rendkívül gyéren gondozott Facebook-oldalán bejelentette, hogy Gyulait támogatják. A siófoki KDNP nem számolt be arról a csoportüléséről, amelyen a döntést hozta, ellenben Witzmann Mihály igen. A képek tanúsága szerint a kereszténydemokratáknál ott volt Ahmed Safar libanoni származású sebész, fideszes önkormányzati képviselő és Witzmann is.

Február 23-án a helyi Fidesz is bejelentette, hogy ők is Gyulait támogatják. Azt írták, olyan jelölt kell nekik, aki a kormánnyal nem a konfliktusokat keresi. Az önkormányzati képviselőjelöltek személyéről később döntenek. (A bejelentés Witzmann oldalán azonban nem található.)

Gyulai László életéről annyit lehet tudni, hogy szüleinek kilenc gyereke van, ő a legkisebb. Kisgyermeknevelőként kezdte pályáját, munka mellett tanult, pedagógusi alapdiplomát szerzett, majd a tűzoltóságon dolgozott, tűzoltóparancsnok lett. Időközben elvégezte a Corvinuson a közigazgatási manager szakot. Amikor a tűzoltóságokat kivonták az önkormányzatok hatásköre alól, az akkor a fideszes Balázs Árpád vezette önkormányzatnál kért és kapott munkát, később hatósági osztályvezető lett. Fonyódi kitérő után került a Siófoki Járási Hivatal élére.

magyarnarancs.hu: Ön sokáig dolgozott hivatalvezetőként. Egyszer csak bejelentette hogy indul polgármesternek. Hogy történt ez pontosan? Egyik nap arra ébredt hogy polgármester szeretne lenni?

Gyulai László: Azt hiszem, ez nagyon egyszerű. Az embernek vannak barátai, jár közösségekbe, legyen az szabadidős tevékenység, kulturális, bármi, találkozok emberekkel és beszélgetünk. Szóval spontán beszélgetéseken merült fel. És akkor az ember elkezd gondolkodni, hogy mit tudna ő tenni a közösségért.

magyarnarancs.hu: Ha Lengyel Róberttel együtt mind a ketten függetlenek, miért nem próbált a polgármesterrel a város érdekében együttműködni?

GyL: Úgy gondolom, hogy ez nem személy ellen irányul egyáltalán. Egy önkormányzatiságban mindig vannak más gondolatmenetek és más elképzelések.

magyarnarancs.hu: Ön eleinte azt hangoztatta, hogy független. Erre kéne egy kicsit kitérni.

GyL:

Most is azt mondom, hogy független vagyok. Mindenkinek más a függetlenség. Nekem a függetlenség viszonylag jól definiálható.

magyarnarancs.hu: Igen, de aztán bejelentette a KDNP és a Fidesz, hogy Önt támogatja, Ön pedig ezt elfogadta.

GyL: Én megköszöntem, hogy háttérbe helyezik a pártérdekeket és a helyi lakosok érdekei kerülnek előtérbe.

magyarnarancs.hu: Nyitott arra, hogy más pártok is támogassák?

GyL: Senki elől nem zárkózom el, aki a város érdekét és a lakosok javát szolgálja.

magyarnarancs.hu: Ha holnap megkeresné a DK, az MSZP, a Kutyapárt, a Jobbik, a Mi Hazánk, akkor mindegyiknek a támogatását elfogadná?

GyL: Ha tudunk együttműködni és azt látják, hogy támogatható a programom, a személyiségem, mert ez a város javát szolgálja. Ez a függetlenség.

magyarnarancs.hu: Gondolom, ez a veszély nem fenyegeti. De mit szólna a Fidesz-KDNP, ha hirtelen beállna Ön mögé egy baloldali párt?

GyL: Úgy gondolom, engem, mint függetlent nem kell érdekeljen, hogy mit szólnak hozzá. Engem az érdekel, hogy a város javát szolgálja-e. Mert ez szeretetreméltó város. Lehetőségeket kell teremteni, jó közösséget.

magyarnarancs.hu: Egyeztet-e a kommunikáció tekintetében a Fidesszel? Mert ugyanazokban az egyesületekben, eseményeken forog, mint Witzmann Mihály. Ezért sokan úgy gondolják, hogy ami sárga, szárnya van és hápog, az kacsa.

GyL: Oda megyek, ahová hívnak. Azt szeretném mutatni, hogy mindenkit meghallgatok.

 
Gyulai László
Fotó: A szerző felvétele

magyarnarancs.hu: Miért csak kérdésre említette a Hír TV-s interjújában, hogy a járási hivatal vezetője?

GyL: Amikor a közösségi médiában bejelentettem, hogy indulok polgármester-jelöltnek, másnap nem mentem be dolgozni. Ebben a szakaszban nem hivatalvezető vagyok, nem is lehetek az.

magyarnarancs.hu: De állományban van, fizetés nélküli szabadságon.

GyL: Szerintem sokan vannak így, aki úgy kezdett más tevékenységbe, hogy elment fizetés nélküli szabadságra.

magyarnarancs.hu: Mire számít, mi lesz június 10-én?

GYL: Szerintem nagyon szép napsütéses hétfő reggel, és az emberek akarata érvényesül minden tekintetben. És az emberek döntésének megfelelően fel fogok ébredni.

magyarnarancs.hu: Az emberek nem arról döntenek, hogy Ön felébredjen-e vagy sem.

GyL: Ez igaz. De szóval megy az élet tovább. És én reménykedem valamiben persze.

magyarnarancs.hu: És ha mégsem Ön nyer, akkor 10-én visszamegy a járási hivatalba?

GyL: Hát, utána kell eldöntenem, hogyan tovább.

magyarnarancs.hu: Ezt Ön dönti el?

GyL: Ezt majd akkor tudom megmondani.

Gyulai László elmondta még, hogy a kampányát a jelenlegi szakaszban még saját zsebből finanszírozza, de körvonalazódik egy támogatói kör, akik adományokkal járulnának hozzá. Nem kommentálta, miért van az, hogy több olyan kép is eltűnt az internetes felületekről, amelyeken Witzmann Mihállyal szerepelt. Például a Mediaworks lapja, a Sonline által szervezett médiahajó somogyi kiadásából hiányzik ilyen kép, amely azonban a szintén Mediaworks kiadású teol.hu (a Tolnai Népújság online kiadása) cikkében még benne van. Nem kommentálta továbbá azt sem, hogy közösségi médiás posztjainak és a Fidesz hasonló közleményeinek lájkolói között miért feltűnően nagy az átfedés.

Június 9-én Siófokon a polgármester személyén kívül tehát az is kiderül, hogy sikerül-e a Fidesz-KDNP-nak sikerrel lemásolni a 2019-es Lengyel Róbert-féle „csomagolástechnikát” úgy, hogy „közben azért pontosan tudjuk, hogy ki és kik állnak a »függetlenek« mögött”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk