„Elég a pártállami módszerekből” – Szakad a Jobbik Csongrádban

  • Szlavkovits Rita
  • 2014. július 9.

Kis-Magyarország

Süket fülekre találnak a Jobbik vidéki tagságának panaszai – állítja több csongrádi jobbikos, akik a szegedi elnök távozását követelik Vona Gábortól. Úgy tudjuk, a megyei jobbikosok jó része már otthagyta a pártot.

Már decemberben jelezte a Csongrád megyei Jobbik a párt országos szintjének, hogy gond van a megyei vezetéssel, de Vona Gábor akkor nem lépett közbe. Most már ott tart az ügy, hogy a megyei Jobbik honlapján több mint 30 alapszervezet szerepel, ezek harmadából a tagság egy része kilépett az elmúlt hetekben – értesült a magyarnarancs.hu jobbikos forrásokból.

false

A csongrádi Apátfalván például csak ketten maradtak a helyi szervezetben, a többség - majd' 15 ember - kilépett. Kucsora István, az egyik „kiugró” azt bizonygatja a magyarnarancs.hu-nak, hogy nem az elvekkel van a probléma, mert a kilépők ragaszkodnak a Szent Korona tanhoz, de szerintük nem kellene mindig szembemenni a kormánnyal csak azért, mert ellenzékben vannak.

Az egykori párttag szerint helyes, hogy a kormány lecserélte a vörös gróf szobrát Tiszáéra, és abban is támogatja Orbánékat, hogy a megszállási emlékművel a magyarok ártatlansága mellett áll ki, valamint a bankok elleni fellépést is támogatni kell. Kucsora szerint a nagyobb probléma az, hogy éppen Tóth Pétert küldik Botka László ellen. Szerinte ezzel hagyják, hogy a Botka–Buzás szocialista vonal erősödjék, vagy legalábbis megmaradjon.

Kucsora megerősíti: a megyei vezetővel, Tóth Péterrel is gondjuk van. „Miután eljuttattuk petíciónkat (ezt keretes írásunkban olvashatja – a szerk.) az országos vezetéshez, raportra rendelt bennünket Tóth Péter, ekkor döntöttünk a kilépésről június 7-én. Elég volt a pártállami módszerekből.”

A petíció

„Tisztelt Pártvezetés!

(…) Kimondhatatlanul sokkol és frusztrál minket a választások – különösen az EP-választás – megyei eredménye. Tulajdonképpen örülhetnénk, hogy pártunk országosan a második erő lett – de őszintén elmondjuk, hogy nincs bennünk hurrá-optimizmus. A második helyet annak köszönhetjük, hogy a baloldali erők 3 választási pártba forgácsolták szét erejüket. Együtt szemlélve teljesítményüket, mégiscsak megelőztek minket.

(…)  Az országos, 14,76%-os elfogadottságunkhoz képest Szegeden, a ránk leadott 3.991 vokssal, csak 9,79%-ra értékeltek minket. Az MSZP-t ugyanakkor az országosan elért 9,8%-ukkal szemben, 9.755 szavazattal, 23,93%-ra becsülték fel a szegediek. Miért? A politikát közvetítő személyek miatt! Botka László és csapata ennyivel pozitívabb figura saját pártjánál, a választók szemében, míg a mi vezetésünk, Tóth Péterrel az élen, ennyivel negatívabb a Jobbik általános megítélésénél. Ez a megyei vereségünk oka is egyben.

(…) Tudjuk, Tóth Péter magyarázataiban számtalanszor elhangzott már, hogy Szeged »kommunista város«. Mi azt gondoljuk, hogy ez így nem fedi a valóságot. Szeged annyiban »kommunistább« más nagyvárosoknál, amennyiben közkedveltebb figura képviseli a politikáját. Egyébként, ha elfogadjuk a bukott városi és megyei vezetés védekezését, akkor ezzel le is mondtunk a város megszerzéséről. Legalábbis addig, amíg Botka László képviseli Szegeden a baloldalt. Mert a mi eddig eredménytelen helyi vezetésünk nyilvánvalóan nem fogja őt megszorítani a jövőben sem. Egyetlen lehetőségünk van a megerősödésre: a jelenleginél sokkal karizmatikusabb, a köz számára elfogadhatóbb vezetőkön keresztül kommunikálni pártunk politikáját.

(…) Az országos pártvezetés delegáljon megfelelően felkészült embereket Szeged és a megye vezetésébe addig, míg a Jobbik újraszervezését megoldottnak nem tekinthetjük. Egyéni érdek nélküli, nemzetben gondolkodó vezetők irányítsák e testületeket mindaddig, míg a személyi összeférhetetlenség miatt távozott régi bajtársak vissza nem találnak hozzánk, illetve az egyetemi hallgatóság, a szegedi értelmiség és az egyéb, nemzeti szervezetek felé történő nyitás meg nem történik. Ezt követően vissza lehet adni a tényleges önrendelkezést a vércserével újjáélesztett városnak és megyének.

(…) Emberileg semmi problémánk Tóth Péterrel és közvetlen környezetével. A politikai tevékenység viszont csak az eredményekben nyer visszaigazolást, a magyarázatokban soha. (…) Mindezek figyelembevételével, Nemzetünk, Hazánk és a Jobbik előrejutását megsegítendő, kérjük a Párt Országos Vezetését, hogy érdemi, adminisztratív lépéseket tegyen a szegedi és a megyei Jobbik átszervezésére, ütőképessé tételére.

A Hon iránti Szolgálat eszméjétől vezérelve, bajtársi üdvözlettel:

Adjon az Isten szebb jövőt!, Szeged, 2014.06.04., Alapszervezetek képviselői”

 

Kucsora szerint lenne alkalmasabb jelölt is Tóth Péternél, de általa nem ismert okoknál fogva ragaszkodik az országos elnökség Tóth személyéhez. A petícióban egyebek mellett Tóth alkalmatlanságát is hangsúlyozták.

Nem gond a kritika

Tóth Péter azonban semmit nem tud arról, hogy személye miatt kifogást emeltek volna a Csongrád megyei alapszervezeti tagok, arról főként nem, hogy emiatt alapszervezetek szűnnének meg. Szerinte a jelöltállítás sikeresen folyik, a hónap végére el is készül a lista. „Kritika mindig fogalmazódott meg a tagságban, de ez semmiféle zavart nem okoz a munkánkban” – tette hozzá a Jobbik megyei elnöke.

false

A kilépők állítják, sok településen éppen ők maguk (választókerületi vezetők: Rácz Tibor és Tóth Péter) hoztak létre alapszervezeteket azért, hogy a „háborítatlan” jelölési folyamatot biztosítani tudják. Az apátfalvi férfi felháborítónak tartja, hogy az országos elnökség a lakóhelyi politizálást korszerűtlennek nyilvánította, s helyébe a választókerületekre építi a szervezetet. Mint mondja, hiába keresték meg levélben Vona Gábort, panaszaikra válasz nem érkezett. „Nem látják a fától az erdőt, Tiborc panaszai nem érnek célba” – véli Kucsora.

Ráadásul Tóth, bár Vona nem válaszolt, a raporton kérdőre vonta a „lázadókat”, ezt követően döntött úgy a több alapszervezet nevében is petíciót aláíró csoport, hogy nem kérnek a pártállami módszerekből, kilépnek a pártból. „Azt hiszik, hogy a Jobbik azoké a szkinhedeké, akik 2006-ban kifosztották az automatákat” – tette hozzá indulatosan Kucsora.

Függetlenként próbálkoznak

Az európai parlamenti választások – Kucsora szerint – csapnivaló eredményei után a párt vezetőinek le kellett volna vonniuk a következtetéseket, ezt nem tették meg. Ezért döntöttek úgy Apátfalván többen, hogy nem várnak Vona válaszára, hanem inkább kilépnek. Új szervezetet egyelőre nem kívánnak létrehozni, de a helyhatósági választásokon függetlenként lehet, hogy elindulnak, végleges döntésüket még nem hozták meg.

Úgy tudjuk, hogy a többi, hasonló véleményen levő csongrádi alapszervezetben is megírják levelüket Vona Gáborhoz, majd kivárják a 30 napot, amit a válaszadásra szánnak, és ha ez nem érkezik meg, akkor csak ezt követően döntenek a további lépésekről.

Figyelmébe ajánljuk