„Elég a pártállami módszerekből” – Szakad a Jobbik Csongrádban

szerző
Szlavkovits Rita
publikálva
2014. júl. 09., 06:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Süket fülekre találnak a Jobbik vidéki tagságának panaszai – állítja több csongrádi jobbikos, akik a szegedi elnök távozását követelik Vona Gábortól. Úgy tudjuk, a megyei jobbikosok jó része már otthagyta a pártot.

Már decemberben jelezte a Csongrád megyei Jobbik a párt országos szintjének, hogy gond van a megyei vezetéssel, de Vona Gábor akkor nem lépett közbe. Most már ott tart az ügy, hogy a megyei Jobbik honlapján több mint 30 alapszervezet szerepel, ezek harmadából a tagság egy része kilépett az elmúlt hetekben – értesült a magyarnarancs.hu jobbikos forrásokból.

false

A csongrádi Apátfalván például csak ketten maradtak a helyi szervezetben, a többség - majd' 15 ember - kilépett. Kucsora István, az egyik „kiugró” azt bizonygatja a magyarnarancs.hu-nak, hogy nem az elvekkel van a probléma, mert a kilépők ragaszkodnak a Szent Korona tanhoz, de szerintük nem kellene mindig szembemenni a kormánnyal csak azért, mert ellenzékben vannak.

Az egykori párttag szerint helyes, hogy a kormány lecserélte a vörös gróf szobrát Tiszáéra, és abban is támogatja Orbánékat, hogy a megszállási emlékművel a magyarok ártatlansága mellett áll ki, valamint a bankok elleni fellépést is támogatni kell. Kucsora szerint a nagyobb probléma az, hogy éppen Tóth Pétert küldik Botka László ellen. Szerinte ezzel hagyják, hogy a Botka–Buzás szocialista vonal erősödjék, vagy legalábbis megmaradjon.

Kucsora megerősíti: a megyei vezetővel, Tóth Péterrel is gondjuk van. „Miután eljuttattuk petíciónkat (ezt keretes írásunkban olvashatja – a szerk.) az országos vezetéshez, raportra rendelt bennünket Tóth Péter, ekkor döntöttünk a kilépésről június 7-én. Elég volt a pártállami módszerekből.”

A petíció

„Tisztelt Pártvezetés!

(…) Kimondhatatlanul sokkol és frusztrál minket a választások – különösen az EP-választás – megyei eredménye. Tulajdonképpen örülhetnénk, hogy pártunk országosan a második erő lett – de őszintén elmondjuk, hogy nincs bennünk hurrá-optimizmus. A második helyet annak köszönhetjük, hogy a baloldali erők 3 választási pártba forgácsolták szét erejüket. Együtt szemlélve teljesítményüket, mégiscsak megelőztek minket.

(…)  Az országos, 14,76%-os elfogadottságunkhoz képest Szegeden, a ránk leadott 3.991 vokssal, csak 9,79%-ra értékeltek minket. Az MSZP-t ugyanakkor az országosan elért 9,8%-ukkal szemben, 9.755 szavazattal, 23,93%-ra becsülték fel a szegediek. Miért? A politikát közvetítő személyek miatt! Botka László és csapata ennyivel pozitívabb figura saját pártjánál, a választók szemében, míg a mi vezetésünk, Tóth Péterrel az élen, ennyivel negatívabb a Jobbik általános megítélésénél. Ez a megyei vereségünk oka is egyben.

(…) Tudjuk, Tóth Péter magyarázataiban számtalanszor elhangzott már, hogy Szeged »kommunista város«. Mi azt gondoljuk, hogy ez így nem fedi a valóságot. Szeged annyiban »kommunistább« más nagyvárosoknál, amennyiben közkedveltebb figura képviseli a politikáját. Egyébként, ha elfogadjuk a bukott városi és megyei vezetés védekezését, akkor ezzel le is mondtunk a város megszerzéséről. Legalábbis addig, amíg Botka László képviseli Szegeden a baloldalt. Mert a mi eddig eredménytelen helyi vezetésünk nyilvánvalóan nem fogja őt megszorítani a jövőben sem. Egyetlen lehetőségünk van a megerősödésre: a jelenleginél sokkal karizmatikusabb, a köz számára elfogadhatóbb vezetőkön keresztül kommunikálni pártunk politikáját.

(…) Az országos pártvezetés delegáljon megfelelően felkészült embereket Szeged és a megye vezetésébe addig, míg a Jobbik újraszervezését megoldottnak nem tekinthetjük. Egyéni érdek nélküli, nemzetben gondolkodó vezetők irányítsák e testületeket mindaddig, míg a személyi összeférhetetlenség miatt távozott régi bajtársak vissza nem találnak hozzánk, illetve az egyetemi hallgatóság, a szegedi értelmiség és az egyéb, nemzeti szervezetek felé történő nyitás meg nem történik. Ezt követően vissza lehet adni a tényleges önrendelkezést a vércserével újjáélesztett városnak és megyének.

(…) Emberileg semmi problémánk Tóth Péterrel és közvetlen környezetével. A politikai tevékenység viszont csak az eredményekben nyer visszaigazolást, a magyarázatokban soha. (…) Mindezek figyelembevételével, Nemzetünk, Hazánk és a Jobbik előrejutását megsegítendő, kérjük a Párt Országos Vezetését, hogy érdemi, adminisztratív lépéseket tegyen a szegedi és a megyei Jobbik átszervezésére, ütőképessé tételére.

A Hon iránti Szolgálat eszméjétől vezérelve, bajtársi üdvözlettel:

Adjon az Isten szebb jövőt!, Szeged, 2014.06.04., Alapszervezetek képviselői”

 

Kucsora szerint lenne alkalmasabb jelölt is Tóth Péternél, de általa nem ismert okoknál fogva ragaszkodik az országos elnökség Tóth személyéhez. A petícióban egyebek mellett Tóth alkalmatlanságát is hangsúlyozták.

Nem gond a kritika

Tóth Péter azonban semmit nem tud arról, hogy személye miatt kifogást emeltek volna a Csongrád megyei alapszervezeti tagok, arról főként nem, hogy emiatt alapszervezetek szűnnének meg. Szerinte a jelöltállítás sikeresen folyik, a hónap végére el is készül a lista. „Kritika mindig fogalmazódott meg a tagságban, de ez semmiféle zavart nem okoz a munkánkban” – tette hozzá a Jobbik megyei elnöke.

false

A kilépők állítják, sok településen éppen ők maguk (választókerületi vezetők: Rácz Tibor és Tóth Péter) hoztak létre alapszervezeteket azért, hogy a „háborítatlan” jelölési folyamatot biztosítani tudják. Az apátfalvi férfi felháborítónak tartja, hogy az országos elnökség a lakóhelyi politizálást korszerűtlennek nyilvánította, s helyébe a választókerületekre építi a szervezetet. Mint mondja, hiába keresték meg levélben Vona Gábort, panaszaikra válasz nem érkezett. „Nem látják a fától az erdőt, Tiborc panaszai nem érnek célba” – véli Kucsora.

Ráadásul Tóth, bár Vona nem válaszolt, a raporton kérdőre vonta a „lázadókat”, ezt követően döntött úgy a több alapszervezet nevében is petíciót aláíró csoport, hogy nem kérnek a pártállami módszerekből, kilépnek a pártból. „Azt hiszik, hogy a Jobbik azoké a szkinhedeké, akik 2006-ban kifosztották az automatákat” – tette hozzá indulatosan Kucsora.

Függetlenként próbálkoznak

Az európai parlamenti választások – Kucsora szerint – csapnivaló eredményei után a párt

vezetőinek le kellett volna vonniuk a következtetéseket, ezt nem tették meg. Ezért döntöttek úgy Apátfalván többen, hogy nem várnak Vona válaszára, hanem inkább kilépnek. Új szervezetet egyelőre nem kívánnak létrehozni, de a helyhatósági választásokon függetlenként lehet, hogy elindulnak, végleges döntésüket még nem hozták meg.

Úgy tudjuk, hogy a többi, hasonló véleményen levő csongrádi alapszervezetben is megírják levelüket Vona Gáborhoz, majd kivárják a 30 napot, amit a válaszadásra szánnak, és ha ez nem érkezik meg, akkor csak ezt követően döntenek a további lépésekről.

szerző
Szlavkovits Rita
publikálva
2014. júl. 09., 06:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 7 uborkaszezon
  uborkaszezon
  2014. július 09., szerda 12:11
  mesimarci

  Okés! De közben kire kell gondolni, Kucsorára vagy Tóthra?
 2. 6 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2014. július 09., szerda 12:08
  Na, most légy okos, Gábor! Kucsora vagy Tóth Péter? Szent Korona tan vagy pártállam? Nemzetünk, Hazánk és a Jobbik előrejutása vagy vörös zászló a szegedi Dóm tér felett?
  Jól gondold meg, ne kapkodd el!
  A Hon iránti Szolgálat eszméjétől vezérelve, bajtársi üdvözlettel: az ideg- és elmeosztály valamennyi ápoltja.
 3. 5 mesimarci
  mesimarci
  2014. július 09., szerda 11:44
  annyit tudok rá mondani majd olvasatlanul, hogy maszturbálj édes, hogy szeretkezhessen a cicusom
 4. 4
  2014. július 09., szerda 11:05
  Zazrivecz-vona egy ócxska esküszegő. Úgy tett esküt hogy az eskütétel alatt máris megszegte. Semmi jót sem lehet várni egy ilyen bagázstól.
 5. 3
  2014. július 09., szerda 10:39
  E féleszű csőcselék banda veszekszik a koncon, miért nem ássák el magukat örökre a föld menyébe.
 6. 2 Pasinszki
  Pasinszki
  2014. július 09., szerda 10:24
  "Azt hiszik, hogy a Jobbik azoké a szkinhedeké, akik 2006-ban kifosztották az automatákat – tette hozzá indulatosan Kucsora."
  No, ennek a jövöjéért se tennék meg 2 garast! Hát nem tudja, hogy azok dicső forradalmárok voltak?
 7. 1 Pasinszki
  Pasinszki
  2014. július 09., szerda 10:20
  "Elég volt a pártállami módszerekből."
  Érdekes, eddig azt hittem, szeretik a diktatúrát.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...