Gyomaendrőd

Gyurcsányékhoz igazol az MSZP cigánytagozata

Kis-Magyarország

Az MSZP országos cigánytagozata átigazolt a Gyurcsány Ferenc neve fémjelezte Demokratikus Koalícióhoz (DK) – tudta meg a narancs.hu. Ez akár több ezer új tagot is jelenthet a DK-nak.

„Az MSZP cigánytagozata kilenc évig működött a vezetésem alatt. Olykor nehéz körülmények között dolgoztunk, de a munkakapcsolat sokáig jó volt a pártelnökökkel. Egy idő után azonban nehéz volt úgy összetartani a tagozatot, hogy a szocialisták cigánypolitikája egyszemélyessé vált. Például nem a több ezer embert maga mögött tudó grémium dönthette el, hogy ki lesz elnökségi tag” – mondta a narancs.hu-nak a Békés megyei Gyomaendrődön élő Dógi János, a cigánytagozat vezetője.

Dógiék úgy tapasztalták, hogy legtöbb kezdeményezésük az MSZP országos elnökségének egyik tagja, Teleki László miatt akadt el, így együttműködés hiányában másodrangúnak érezték magukat a párton belül. A 2010-es választási vereség után lehetőséget látott a tagozat arra, hogy ezen a téren megújuljanak a szocialisták. De Dógi szerint „ez csak álom maradt”. Ezért határoztak úgy, hogy elhagyják a szocialistákat.

 

Dógi János


Dógi János

Fotó: Bod Tamás

 

"A DK olyan elveken és struktúrán alapszik, amellyel azonosulni tudunk. Fontos, hogy a tisztségviselőket a tagság és nem egy szűk kör választja” – tette hozzá. (Cikkünk írása idején egyébként az MSZP honlapján még mindig Dógit tüntették fel a cigánytagozat elnökeként.) Kérdésünkre Dógi elmondta: a kilépés ügyében november végén levelet írt Mesterházy Attilának, aki egy e-mailben reagált. Ebben az MSZP elnöke úgy fogalmazott, hogy ő mindent megadott a cigánytagozatnak, mindig a rendelkezésükre állt. Egyúttal meg is köszönte a munkájukat.

A tagozat vezetője összességében úgy látja, hogy minden kormányprogram és hangzatos terv ellenére az elmúlt húsz év cigánypolitikája teljes kudarcot vallott. A többségi és a kisebbségi társadalom között ijesztő mértékben nőtt a különbség, az integráció elmaradt, a források nem jutottak el a címzettekig, a roma társadalom a rendszerváltás egyik nagy vesztese, miközben a szélsőjobb megerősödött. „A következő kormányoknak olyan cigánypolitikát kell folytatniuk, amely élvezi a többségi társadalom bizalmát is. Felelőtlen az a politika, amely szembeállítja a perifériára szoruló rétegeket a többségi társadalommal. A társadalomnak és a pártoknak nemzeti minimumon alapuló új kiegyezésre van szükségük, különben szétszakad az ország.”

Mekkora taglétszám-növekedéssel járhat a Demokratikus Koalíciónak az átigazolás? – firtatta a narancs.hu. (A párt számítása szerint december közepén 1700-2000 tagja volt a DK-nak.) Dógi János kérdésünkre megjegyezte, hogy az MSZP cigánytagozatának több ezer tagja volt, és most a DK vezetésén és az átigazolt cigány vezetőkön múlik, hogy meg tudják-e őket szólítani, vagy sem.

Figyelmébe ajánljuk