Gyula

Mozgáskorlátozott a fideszes karatemester

Kis-Magyarország

Az ember ritkán találkozik rokkant karateedzővel, ám Gyulán ez sem lehetetlen. Balogh Lajos – akiről szó van – ráadásul fideszes és kisgazda színekben a fürdőváros képviselő-testületének is a tagja. Szerinte minden rendben van, és ő tényleg beteg.

Az elmúlt év végén még mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkezett (és parkolt) Balogh Lajos, a gyulai testületbe 2010 őszén, a Fidesz és a Kisgazda Polgári Egyesület színeiben bekerült politikus. Ez csak azért furcsa, mert Balogh egyben a helyi Kyokushin Karate Egyesület vezetője (és egyben edzője), aki heti négy-öt edzést vezényel le. A Gyulai Hírlap egy korábbi beszámolója szerint a jobboldali önkormányzati képviselő még 1997-ben szerzett fekete öves minősítést.

„Nem ellentmondás ez?” – kérdezte a narancs.hu az érintettől. Balogh (aki ragaszkodott a személyes találkozóhoz, és a beszélgetés elején megkérte tudósítónkat, hogy ne készítsen se hangfelvételt, se jegyzetet, csak beszélgessenek) erre azt mondta: ő valójában szívbeteg. Megjegyezte, pontosan olyan betegsége van, mint három elhunyt magyar sportolónak: a labdarúgó Fehér Miklósnak, a hokis ifj. Ocskay Gábornak és a kenus Kolonics Györgynek. (Ennek utánanéztünk: Kolonics nem volt beteg, edzés közben bekövetkezett hirtelen szívleállás miatt halt meg. Klinikai értelemben Fehér Miklós sem volt betegnek nevezhető. Tragikus halála előtt semmilyen problémát nem észleltek nála, műszerekkel kimutathatatlan szívnagyobbodás vetett véget életének. Ifj. Ocskay Gábornál 2004-ben szívizombetegséget állapítottak meg, ezért akkor abbahagyta a sportolást. Az újabb vizsgálatok azonban mindent rendben találtak, így újra sportolhatott. 2009-es halála barátnője otthonában érte, ahol szívinfarktus végzett vele. Azaz talán csak az utóbbi eset nevezhető tartós szívbetegségnek.)

Balogh Lajosnak azonban elhisszük – hisz semmilyen ezzel ellenkező információnk nincs –, hogy szívbeteg. Megtudtuk, kórházban is járt, ezért kellett abbahagynia a versenyszerű sportolást. A 44 éves képviselő még megjegyezte: néhány évvel ezelőtt leszázalékolták, így rokkantnyugdíjas lett. Emiatt jár neki a KRESZ által meghatározott mozgáskorlátozott-igazolvány is. (Ezt a köznapi nyelven rokkantigazolványt 2008 februárjában a sarkadi okmányiroda állította ki, és öt évig, 2013-ig érvényes. Mindezt az utóbbi időben használta, s az ezzel járó kedvezményeket igénybe is vette a karateklubot irányító képviselő.)

„Mi a probléma?” – kérdezte ezek után Balogh Lajos, aki többszöri magyarázat után sem észlelte az ellentmondást. Azt például, hogy a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolót veszi igénybe, közben pedig élénk sportéletet él: fogások sorát mutatja be, izzad, liheg, kifárad és szervez.

„Közéleti emberként nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani” – mondtuk neki végül. „Ha egy újságcikkel le akar járatni, az ellen nem tudok mit tenni” – jött erre a válasz. Balogh aztán elárulta, hogy a mozgáskorlátozott-igazolványát még tavaly év közepén visszaadta. Hogy pontosan kinek, nem tudni. (Ennek ellentmond, hogy az erről a dokumentumról készült fotó, amely a birtokunkban van, 2011 végén készült.) Másrészt a képviselő jelezte, hogy rokkantsági nyugdíját is visszamondta, hogy a jövőben olyan munkákat is végezhessen, amelyre rokkantként nem vállalkozhat. Ugyanakkor nem teljesen érthető, ha valakinek az egészségi állapotában nem következett be javulás és erről szóló orvosi diagnózis nincs, akkor mindez hogyan lehetséges.

Az viszont biztos, hogy a képviselő 2012-es kártyanaptárat készíttetett, s azt városszerte osztogatja. Ezen pedig vitéz Balogh Lajosként tünteti fel magát. És ez nem áprilisi tréfa.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?