Gyula

Legyen a húságazat katasztrófaövezet!

Kis-Magyarország

Tüntetést tartottak a Gyulai Húskombinát dolgozói. A városvezetés korábban megpróbálta megakadályozni a megmozdulást, ám mivel ez nem sikerült, ott már baráti hangon léptek fel. Az egyik érdekvédő azt kérte: nyilvánítsák katasztrófasújtott övezetnek a veszteséggel termelő honi húságazatot.

„Ha szövetségest, partnert keresnek, akkor jó helyen járnak. A kinyújtott kezet elfogadjuk, megszorítjuk, és együtt küzdünk a cég megmaradása érdekében” – ezt mondta a gyulai városháza előtt összegyűlt mintegy 300 embernek Görgényi Ernő polgármester kedden, a déli egykor kezdődő tüntetésen. Hozzátette még azt is, hogy a város nem tulajdonos a jelenleg komoly gondokkal küzdő cégben, így lehetőségei korlátozottak, de amit megtehettek, azt eddig is megtették, és a jövőben is megteszik.

A pozitív hozzáállás alighanem meglepte magukat a szervezőket is: az elmúlt napok a gyulai önkormányzati vezetők, élükön Görgényi Ernő polgármester részéről ugyanis azzal teltek, hogy megpróbálták lebeszélni a Gyulai Húskombinát dolgozóit, valamint a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) helyi és országos vezetését a városháza előtti tiltakozó megmozdulásról – értesült a narancs.hu több forrásból. A városvezetők azzal érveltek a szervezőkkel szemben, hogy az üzem bezárásához a városnak nincs köze, ezért ne keltsék az önkormányzat rossz hírét a tüntetéssel. Ez azonban nem győzte meg a másik felet, így aztán az eseményen már támogató résztvevőként tűnt fel a város vezetője. A fordulat érthető: ha most „elsüllyedne” a nagy múltú és világhírű termékeket gyártó cég ebben a sokfajta hátránnyal küzdő, szegény térségben, annak következményei aligha kímélnék a helyi döntéshozókat.


Fotó: MTI

Heteken belül eldől

Mint arról beszámoltunk, a Gyulai Húskombinát október 3-i rendkívüli igazgatósági ülésén a tulajdonos úgy határozott: nem finanszírozza tovább a cég veszteségeit, ezért október végére összehívta a részvénytársaság rendkívüli közgyűlését, ahol a felszámolás, az öncsőd vagy a végelszámolás kérdésében dönthetnek majd – hacsak nem a fennmaradás forgatókönyve győz, aminek az esélye jelenleg igen csekély. Azt követően ugyanis, hogy az elmúlt időszakban masszívan veszteséges vállalat megmentése érdekében nem sikerült magánbefektetőt hozni a céghez, a kormány is visszalépett a korábbi ígéretétől, miszerint kisebbségi tulajdont szerezve biztosít forrásokat az 1868 óta működő húsfeldolgozóban.
Minderről múlt csütörtökön számolt be a cég szakszervezeti vezetőinek Ruck János vezérigazgató. Ezzel a helyzettel szembesülve szerveztek tüntetést kedden a polgármesteri hivatal elé az érdekvédelmi vezetők.

Katasztrófasújtott övezet

A demonstráción elsőként egy petíciót adtak át a Gyulai Húskombinát dolgozói a városvezetőnek. Ebben a munkahelyek megszűnésének a veszélyeire hívták fel a figyelmet. A Petrusán Györgyné helyi szakszervezeti vezető által felolvasott levél írói nyomatékosították: az elmúlt hónapokban sok ígéretet kaptak sok helyről, de tettek nem követték ezeket, így végveszélybe került a feldolgozó. A szakszervezet felidézte, hogy a tulajdonos HAGE-Nagisz Zrt. lemondott a cégről, és a kormánysegítség is elmaradt. „Pénzügyi források kellenek, hogy megmaradjon a város egyik fontos szimbóluma, a gyulai kolbász!” – hangsúlyozta Petrusánné.

Hasonló oldalról közelített Kapuvári József, a HDSZ elnöke, aki egy portugál európai parlamenti képviselőt idézve azt mondta: ahogy a portói bor sok minden más mellett a közjó része, úgy a gyulai kolbász is az. Az érdekvédő azt ajánlotta a kormánynak, hogy nyilvánítsa katasztrófasújtott övezetnek a veszteséggel termelő honi húságazatot. Utóbb a narancs.hu érdeklődésére Kapuvári a jövő évet az idei aszály, s az emiatt emelkedő takarmány- és élősertés-árak miatt még nehezebbnek ítélte. „Sok helyütt már az is nagy eredmény lesz, ha a veszteség ütemét és mértékét csökkenteni tudják” – mondta. Végül a szakszervezeti vezető egyértelművé tette: ameddig van esély, addig mindent megtesznek a Gyulai Húskombinát megmentése érdekében, ha kell, akár Budapesten is tüntetnek.

Kötvényt nem
Kétséges azonban, hogy a várostól kapnak-e segítséget. Görgényi Ernő kormánypárti városvezető – fentebb idézett – támogató szavai nem voltak túl meggyőzőek annak fényében, hogy az állam már kihátrált a Gyulai Húskombinát mögül, és aligha valószínű, hogy a fideszes városvezetés saját kormányával szembemenne. Főleg úgy, hogy az egy héttel ezelőtti helyi képviselő-testületi ülésen az ellenzéki Leel-Őssy Gábor képviselő lehetséges segítségként azt javasolta: a kötvénykibocsátás nyomán a város rendelkezésére álló több mint  egymilliárd forintért az önkormányzat szerezzen tulajdonrészt a cégben. Ám felvetését érdemi vita nélkül lesöpörte a fideszes többség. Görgényi polgármester ráadásul még ellenzéki képviselőként, három évvel ezelőtt egy, a Gyulai Húskombinát előtt tartott rögtönzött sajtótájékoztatón bejelentette, hogy két héten belül spanyol befektető veszi meg a céget. Minderről akkor sem a tulajdonos, sem a menedzsment nem tudott, az állítólagos ibériai cégcsoport pedig azóta sem jelentkezett.

A gyulai polgármester a tüntetés végén baráti beszélgetésre hívta a cégnek a demonstráción megjelent dolgozóit a városháza dísztermébe. Mint a résztvevőktől megtudtuk, az egyeztetésen nem történt érdemi lépés  a feldolgozó megmentése érdekében.

Figyelmébe ajánljuk