Gyömrőnek nem tetszik a Horthy-kultusz

  • narancs.hu
  • 2012. október 10.

Kis-Magyarország

Noha csak bő egy hét múlva, október 19-én jár le a népszavazáshoz szükséges aláírások begyűjtésének határideje, Gyömrőn már múlt vasárnapra elégséges számú lakos fejezte ki: nem kérnek a Horthy térből.

Az aktivisták szeptember 20-án kezdték meg a gyűjtést arra vonatkozóan, hogy Gyömrő vezetése vonja vissza a korábban Szabadság tér néven ismert főtér Horthy térré való átnevezését. Két és fél hét alatt a lakosság 20 százaléka támogatta a kezdeményezést, ez már kötelezi az önkormányzatot a népszavazás kiírására. A jelenség egyértelműen cáfolja azt, amire az átnevezéskor az önkormányzat hivatkozott: hogy a lakosság támogatná a jobbikos képviselő által benyújtott javaslatot. Pedig Gyenes Levente polgármester nem hagyta szó nélkül a népszavazási kezdeményezést: mint a narancs.hu-n korábban bemutatott videofelvételen is látszik, a polgármester felhívta a lakosok figyelmét, hogy amennyiben aláírják az íveket, úgy beazonosíthatók lesznek. Ennek ellenére könnyen és gyorsan gyűlnek az aláírások – mondták el a helyi civilek a magyarnarancs.hu-nak, és hangsúlyozzák, hogy a határidő végéig gyűjtik őket, legyen minél nagyobb a visszanevezés támogatottsága.

Közben, még az aláírások leadása előtt beadvánnyal fordultak az önkormányzathoz, hogy saját hatáskörben vonja vissza az átnevezést, és ezzel spórolja meg a városnak azt a 4 millió forintot, amibe a népszavazás kerül. Kérik azt is: az önkormányzat hozzon határozatot arról, hogy vitatott történelmi személyiségekről nem lehet közteret elnevezni Gyömrőn. (A történethez tartozik még – amint annak idején megírtuk –, hogy a korábbi tiltakozóakciók hatására a város vezetése annyit megígért, hogy csak a park fogja a volt kormányzó nevét viselni, így a közintézmények – polgármesteri hivatal, iskola, művelődési ház – címében nem jelenik meg Horthy neve, ám ezt az ígéretét nem tartotta be: egy képviselő-testületi ülés meghívóján a Horthy tér szerepel.)

Figyelmébe ajánljuk