Kibérelhető falu: megrohanták a hirdetés után, van, aki megvenné egész Megyert

  • Lakner Dávid
  • 2015. február 25.

Kis-Magyarország

A veszprémi, 32 fős település a falusi turizmus új színfoltja. Ki lehet bérelni az összes épületet, és alpolgármester is lehet bárkiből. Van már foglalásuk jövő szilveszterre is.

Meglepő hirdetés tűnt fel hétfőn a jofogas.hu-n: kibérelhető egy teljes falu, utcákkal és a kultúrházzal, sőt, a bérlőt még alpolgármesterré is kinevezhetik arra a pár napra. Íme a hirdetés:

false

 

Azonnal telefont is ragadtunk kedden, és hívtuk a Veszprém megyében található apró falucska, Megyer első emberét, hogy megtudjuk, miről is van szó, és legfőképp: nem vicc-e az egész.

Hamar kiderült, hogy nem.

Sőt, már akkora az érdeklődés a sajátos ötlet iránt, hogy nem érdemes az utolsó pillanatig várnia annak, aki bérelni szeretne Megyeren: a hét vendégházat jó előre ki szokták adni, jelenleg például már a jövő év végére, 2016 szilveszterére is akad foglalás. Többnyire visszajáró vendégek szoktak érkezni a magánszemélyek kezében lévő vendégházakba, ezúttal azonban új célcsoport felé mozdult a település: cégeknek, 46 főnek adnák ki egyben a házakat, illetve hozzácsapnak mindent, amit csak az önkormányzat adni tud. Az érdeklődők az épületek és utcák mellett a kisebb parkrészt is belakhatják, mindezt éjszakánként 210 ezer forintért.

Alpolgármester lenne?

„Az ötletet kivételesen én vetettem fel” – mondja szerényen lapunknak a település polgármestere.

A harmadik ciklusában járó, független Pajer Kristóf László – a tavalyi választáson egyébként ő volt az egyetlen induló a településen, a névjegyzékben szereplő 34 választópolgárból pedig 13-án meg is szavazták – kifejtette: 20 ház van a településen, ehhez képest pedig elég magas a kiadható ingatlanok száma. Ezeket több magánszemély birtokolja, de a településvezető szerint egyiknek sem volt ellenére, hogy együtt adják ki az épületeket, illetve az önkormányzat is mellérendeljen mindent, amit tud.

false

Ez alatt a két aszfaltutcát, egy buszmegállót, baromfiudvart, lovat, tehenet és birkát kell érteni, illetve a faluban lévő kultúrházakat. A régi most amúgy is felszabadult, amióta a pajtát építették át kulturális központtá: Pajer elmondása szerint itt zenés-táncos mulatságokat szoktak tartani, és jönnek is az emberek folyamatosan a szomszédos Sümegről. Igaz, idén egyelőre kevesebb rendezvény volt itt, miután az összes energia elmegy az UMVP-projektekre, amiket március végéig be kell fejezni (mosodák, raktárak kialakítása és egyéb felújítások tartoznak ide). A régi „kultúrház” pedig kiválóan alkalmas különféle céges meetingekre: klasszikus kultúrházról van szó négy fallal, vizesblokkal, projektorral és a hangosításhoz szükséges eszközökkel.

A falusi turizmus új ösvényét taposó település igényes honlapot is alapított a programok ismertetésére: itt alaposan megnézhetjük a kiadásra kínált házakat, és a környék kerékpárútjai kapcsán is tájékozódhatunk. De itt olvashatunk a disznóvágás lehetőségéről, no meg arról, hogy a vadászturistákat is szívesen várják. „Vadászni itt igazán kényelmesen lehet, mivel Megyer két vadászterület határán fekszik. Az egyik 3500, a másik 8100 hektár. Igényei szerinti legjobb lehetőséget biztosítjuk. Kérje bátran, mielőtt döntene, bejárjuk a környéket együtt. Területeinken különlegesen gazdag a vadállomány. Nagyvadak közül találkozhatunk szarvassal, vaddisznóval és őzzel. Apróvadak a Marcal partján a fácán és a vadkacsa. Vadászturistáink többsége visszatérő vendég, hiszen nem csupán a vadak, de a szelíd helybéliek is hozzásegítenek a remek terítékhez, amit pajtakonyhánkban el is készíthetnek.”

A polgármester elmondása szerint alapvetően cégeket várnak néhány napos csapatépítő tréningekre, de jelentkezhetnek persze magánszemélyek is, és lehet szó hosszabb idejű bérlésről is – ők mindenre nyitottak. Figyelemfelkeltő lépésnek szánták, hogy alpolgármesterré való kinevezést is ajánlottak, a polgármester szerint „ha kórházigazgató lehetett valaki négy óráig, akkor alpolgármester is lehet két napra”. Aki él ezzel a lehetőséggel, annak módja lesz a két utca (Fő utca és Hetyei utca) átnevezésére, sőt, akár a táblákat is lecserélik, bár a polgármester nem hiszi, hogy utóbbi is megérné egy cégnek a befektetést. (A költségeket ugyanis a változtatónak kellene állnia.) Pajer szerint a mögöttes cél, hogy ha leutazik egy cég, a csapatépítésben benne legyen a falu építése-szépítése, akár a játszótér rendbetétele is. Mint mondta, az önkormányzati törvény lehetővé teszi, hogy ne csak képviselőt lehessen kinevezni alpolgármesterré, ezt a lehetőséget pedig így használják ki a nagyobb figyelemfelkeltés érdekében. A település pénzügyeiről ugyanakkor nem dönthet a néhány napra kinevezett érkező.

A 70-es évektől lejtmenetben

Míg nyaranta ezren is érkeznek a fesztiválra (erről hamarosan bővebben), a polgármester elmondása szerint 32 a hivatalos lélekszám, de közülük is csak 18 azoké, akik „itt alszanak”. Az I. világháború előtt volt a legmagasabb a lakosság száma, akkor 140-en laktak 24 házban, de az akkori élet is más volt: több generáció is együtt élt, egy családban lehetett akár 10-12 gyermek is. Aztán „szép lassan mentünk az egygyerekes modell irányába”, a Kádár-korszakban pedig a falu elnéptelenedett, miután a hetvenes években bezárt a megyeri tsz is.

Jelenleg minden a szomszédos falvakban található, a polgármester elmondása szerit kisbolt és kocsma sincs Megyeren. Vannak ugyanakkor most is fiatalok, óvodás és tinédzser is él a településen, többnyire a szomszédos Sümegre járnak át az emberek. A településen létrehoztak egy szövetkezetet, ami a vendégházakat kezeli. Pajer elmondása szerint pedig a megyeriek 90 százaléka itt dolgozik. Állatokat is tart a szövetkezet, a már említett baromfikat, birkákat és lovakat, az általuk megtermelt és feldolgozott élelmiszert pedig a törökbálinti boltjukba viszik.

Bár a faluban rendezik nyaranta a MegyerCampet (idén június 21–27. között olyan fellépőkkel, mint az Alvin és a Mókusok, a Road vagy az Auróra), a fesztiválozni vágyóknak is sietniük kell: általában már szeptemberben ki vannak adva a házak a következő évi bulira, és a különféle ünnepnapokra is megvannak jó előre a jelentkezők. De az érdeklődés most sem kisebb: Pajer szerint csak kedden 17-en keresték őket a hirdetés tegnapi feladása után, és a többségnek már válaszoltak is. Érdeklődtek cégek, negyvenedik születésnapot ünneplők, esküvőre készülők, de olyan is akadt, aki megvette volna az egész települést. Neki azonban csalódnia kellett.

Hasonló eset?

Ha Ön vidéken él, és ismer a fentiekben bemutatott esethez hasonló kezdeményezést, ötletet, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre. Köszönjük!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.