Hajdúszoboszló, Debrecen

Mennek és segítenek

  • Bihari Gábor
  • 2012. május 14.

Kis-Magyarország

A segítségnyújtás figyelemre méltó formáira bukkantunk Kelet-Magyarországon. Néhány hajdúszoboszlói fiatal pár hónap alatt a semmiből országos segítőhálózatot szervezett, Debrecenben pedig a jövedelmen múlik, mennyi kedvezményt adnak az ebéd árából.

Mindössze egy maroknyi fiatalember kezdett szervezkedni január közepén a fürdőjéről híres Hajdúszoboszlón: ekkor még csak egy csoportot hoztak létre a legismertebb közösségi oldalon, ’Barát vagyok, segíthetek?’ néven. Az oldal indulása meglepően jól sikerült: már az elejétől újabb és újabb érdeklődő levelek öntötték el az oldal postafiókját.

Véradás és állás
A csoportból épp ezért hamarosan weboldal szerveződött. „Gyakorlatilag az alapítás napján albérletet talált egy budapesti csoporttagunk. Pár nappal később egy gyermekkorcsolya jutott el Hajdúszoboszlóról Székesfehérvárra felajánlásként. A mai napig már több ezer segítség létrejöttéről beszélhetünk” – mondja a narancs.hu-nak Bűdi Péter szervező. A honlapon keresztül sokan találtak állást, de „akadt példa véradás megszervezésére is, vagy nehéz sorsú gyermekeknek főztünk úgy, hogy az alapanyagokat a csoport tagjai adták össze. Valaki a húst hozta, valaki a bográcsot, a kenyeret, a fűszereket, a süteményeket. De ha már ott voltunk, mindenki elhozta a nem használt játékokat, könyveket, tartós élelmiszereket”.

Büdi Péter


Bűdi Péter

Bűdi Péter egy konkrét esetet is felelevenít. „Hajdúszoboszlón egy 22 éves fiatalember keresett meg minket édesanyjával együtt. Dávid 18 éves korában, érettségi előtt kapott stroke-ot. Fél évig volt kómában, aztán mégis talpra állt. Egy órán keresztül hallgattuk a fiú történetét. A hallottak után, noha letaglóztak minket, megpróbáltunk mégis gyakorlatiasak lenni. Reakciónk, még ha elsőre érzéketlenségnek tűnt, az volt: mi nem vagyunk orvosok, egészségügyileg nem tudunk segíteni. De feltettük a gyakorlatias kérdést, hogy akkor miben tudnánk. Dávid az idei érettségire készült, történelemből felkészítő tanár kellett neki, de olyan tanár, aki alaposan elmagyarázza számára a dolgokat. Feltettük a kérést az oldalra, és gyakorlatilag pár perc alatt egy barátunk jelezte, hogy az ő anyukája a helyi gimnázium nyugdíjas történelemtanára. Percek alatt jött létre a kapcsolat, és Dávid lelkesen tanult vele. A következő kérdésünk az volt: miben tudunk még segíteni? Informatika? Ez a projekt is percek alatt megoldódott. Később közbenjárásunknak köszönhetően uszodabérletet is szereztünk Dávidnak, mert gyógyulásához elengedhetetlen a folyamatos testmozgás. Ezt tudtuk tenni érte.”

Ételosztás
A csoport számára a gyermekétkeztetés rendszeressé tétele az egyik legfőbb cél, de ehhez anyagi forrásokra lenne szükségük. Még február 5-én zajlott az első ételosztás – ez meghatározó élmény volt. Ekkor az egyik tag, Kerek László gondolt egyet, és szervezett egy ételosztással egybekötött összejövetelt a szegényebb családok részére. Az ételt maga László főzte, a helyet egy vállalkozó biztosította. Közel száz gyermek és felnőtt jutott így meleg ételhez ezekben a hideg napokban.

Egyik nap te, másik nap én
Az egyre több résztvevővel működő rendszer lényege a regisztráció, mellyel bejuthatnak az érdeklődők az oldalra, és ott felajánlhatnak, illetve kérhetnek segítséget. „A közösségi oldalon több mint 2300 fő, a saját weboldalon 600 fő a barátok létszáma” – mondja Bűdi Péter. Budapesten kívül Miskolc, Nyíregyháza a főbb állomásai terjeszkedésüknek, és noha a nyugati országrészben vannak még fehér foltok, de már azt is nagy eredménynek tarják, hogy négy hónap alatt elképzelésük eljutott az ötlettől a megvalósításig.

És hogy miből finanszírozzák működésüket? Bűdi Péter így válaszol: „Őszintén? Semmiből! Vannak lelkes támogatóink (kávézóról, helyi lapról, szállodáról van szó – a szerk.), akik nem pénzzel, hanem lehetőségekkel támogatnak minket. A csoport alapja a kölcsönös segítségnyújtás, és ezt pénzben nem lehet mérni. Ma te segítesz nekem, holnap pedig én neked. Ennyi ez, és nem több.”

Debrecen: fizetés alapján
A hajdúsági megyeszékhelyen a baptisták az alábbi szórólapon hirdetik kedvezményes ebédjüket. A szeretetszolgálat kétfogásos menüt kínál 180 és 420 forint közötti áron jövedelemtől függően, minden munkanapon ingyenes házhoz szállítással. Létezik lakossági menü is, 590 forintért. A szolgálat ingyenesen hívható zöldszámán arról tájékoztattak bennünket, hogy a jövedelemigazolásnál a nyugdíjszelvényen szerepelő összeg a mérvadó. Arra a kérdésünkre azonban, ha nem nyugdíjasként veszi valaki igénybe az ebédet, milyen adatot néznek, nem kaptunk választ, és – az ígéret ellenére – visszahívást sem.


Figyelmébe ajánljuk