Miskolci bölcsődebaleset: nem kötöttek biztosítást a gyerekekre

  • Kovács István
  • 2013. július 19.

Kis-Magyarország

A májusi vakolatszakadásban megsérült egyik gyermek szülei nemrég meglepődve tapasztalták: igényüket nem tudják érvényesíteni, ugyanis a gyerekekre nem kötöttek biztosítást. Egy másik bölcsis a baleset óta éjszakánként felsír.

Egy három és fél éves kisfiúnak eltört a combcsontja, amikor rázuhant egy nagy, 4-5 centiméter vastagságú vakolat, míg két kislány a fején sérült meg a Bokréta úti bölcsőde májusi balesetében. Az ügy számos kérdést vetett fel eddig is, például azt, hogy a korábbi százmilliós felújításnál épp a most leszakadt vakolat cseréjét hagyták ki. (Az esetről itt olvashatja korábbi cikkünket.)

false

Meglepődtek a szülők
A kérdések most továbbgyűrűznek. B. Zsuzsa és férje jócskán meglepődtek, amikor biztosítási igényüket akarták érvényesíteni gyermekük sérülése miatt. Bálint combcsontja eltört a ráhulló vakolatdaraboktól, és felépülése több hónapot vesz igénybe. Édesanyja mind a kórházban, mind otthon folyamatosan mellette volt, ezért dolgozni sem tudott. Zsuzsa úgy gondolja, nemcsak az méltánytalan, hogy csupán három év fölötti gyermekekre köt balesetbiztosítást az állam, hanem az is, hogy bölcsődésekre – kortól függetlenül – egyáltalán nem kötnek. A Facebookon emiatt aláírásgyűjtésbe kezdett, ami jelenleg is tart. Gyermekük egyébként már segítség nélkül jár, futni még nem tud, de azt tervezik, augusztustól újra járatják a bölcsődébe. Orvosai szerint egy év múlva újabb műtétet kell végrehajtani a sérült lábon.
Míg az óvoda oktatási intézménynek minősül, addig a bölcsőde a szociális területhez tartozik, és így a gyermekvédelmi törvény hatálya alá esik – tudtuk meg a szociális területen dolgozó forrásunktól –, ezért nincs jogszabályi kötelezettsége személyi biztosítás kötésére.

Éjszakánként felsír
Vécsei Istvánék kislányának a fejbőre szakadt fel a ráhulló vakolattól. Viviennek azóta rémálmai vannak, felsír éjszakánként, és nagyon megváltozott a viselkedése. „Pszichológus foglalkozik a gyermekkel” – tudtuk meg a kislány anyukájától. Az apa viszont gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. Úgy gondolja ugyanis, hogy valaki hibázott: vagy a pályázat nyertese, akik felújították az épületegyüttes egy részét, akár a fenntartó önkormányzat, mert nem megfelelő minőségben végezték az intézmény karbantartását. (Vécsei István kérte az eljárás más megyébe áthelyezését, mert úgy értesült, hogy a bölcsődét két éve felújító cégnél egykori borsodi rendőrök is dolgoznak.)

Az ügyről Szabó Máté városházi szóvivőtől a következő tájékoztatást kaptuk: „A felújításban érintett valamennyi óvoda és bölcsőde igazságügyi szakértő általi felülvizsgálata befejeződött. A Bokréta úti bölcsődében – ahol a baleset történt – a további veszélyhelyzet elhárítása is megtörtént, minden bizonytalan vakolatfelületet levertek, valamennyi külső árnyékolót leszerelték. A másik négy intézmény közül a szakértő még egy esetben talált veszélyhelyzetet – bizonytalanul rögzített armatúrák (vas tartóváz – a szerk.) formájában. Ezt a hibát is kijavították. Mindeközben a Városfejlesztési- és Üzemeltetési Főosztály koordinálásával megkezdődött Miskolc valamennyi közintézmények a felülvizsgálata. Az esetleges hiányosságok, problémák kijavítása azok súlyosságának sorrendjében folyamatosan – természetesen a rendelkezésre álló források függvényében – történik.”

A szülők újabb balesettől tartanak
A vakolatomlást követően rendőrségi vizsgálat indult a felelősség megállapítására. Gaskó Bertalan, a BAZ megyei RFK szóvivője arról tájékoztatott, hogy az említett ügyben a Miskolci Rendőrkapitányságon foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt indított büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van. A szakértői vizsgálati eredmények a büntetőeljárás érdemi részét érintik, így azokról az ügy nyomozati szakaszában nem kívánják részleteiben tájékoztatni a nyilvánosságot – mivel ez veszélyeztethetné az eljárás eredményes lefolytatását.

Vécsei Istvánt bosszantja, hogy a baleset után a politika a legmagasabb szinten képviseltette magát a helyszínen azonnali megoldást ígérve – ami szerinte idáig nem történt meg. Most háromhetes nyári szünet van a bölcsődében, de július 22-től újra oda járnak a gyerekek. István attól fél, hogy a gondozónők elővigyázatossága ellenére ismét bekövetkezhet a május 7-eihez hasonló baleset.

A Bokréta úti bölcsőde vezetőjétől, Tóth Andreától szerettünk volna választ kapni az ellentmondásokra, de a nyári szünet miatt nem sikerült elérnünk.

Figyelmébe ajánljuk