Csobánka

Retusált tudósítás

  • narancs.hu
  • 2012. február 22.

Kis-Magyarország

A Csobánkai Újság úgy tudósított a falu közmeghallgatásáról, hogy a polgármestert érintő kritikákat kihagyta, sőt az egyik felszólaló állítja: egyszerűen megmásították a szavait.

Február másodikán tartották a legutolsó közmeghallgatást Csobánkán, a helyi általános iskola aulájában. A narancs.hu információja szerint a mintegy negyven fő részvételével zajlott eseményen a hangulat végig nyugodt és kulturált volt, ám a polgármester többször kapott kritikát leginkább egy új adórendelet miatt – csakhogy ez a tény a helyi újság fotókkal tarkított egykolumnás helyszíni tudósításából kimaradt. (A teljes tudósítás elérhető itt.)

A narancs.hu információi szerint az új helyi adórendeletet következményeként eltöröltek jelentős adókedvezményeket, de megemelték az egy négyzetméterre eső építményadó összegét. Ennek egyik eredménye lesz, hogy a sokgyermekes családoknak jelentős mértékben növekszik az adójuk – a polgármester kimutatása szerint ez a falunak 1,9 millió forintos többletbevételt jelent. Igaz, a képviselő-testület arról is döntött, hogy kétmillió forinttal segíti azokat, akik szociális helyzetük miatt nem tudják fizetni a megemelt adót. Az új rendelet összességében mínusz százezer forint adóbevétel-kiesést jelent a falunak, míg sokaknak jelentős tehertétel.

A közmeghallgatáson az új rendelet miatti felszólalással kapcsolatban a Csobánkai Újság ezt írja: az egyik felszólaló „elsősorban azt firtatta, hogy érdemes volt-e ekkora emelést megszavazni, ha az eredmény (…) csak 1,9 millió forint többlet”. Erre „a polgármester asszony elmagyarázta, hogy a tavalyi tény és az idei tervezet között csak azért ilyen kevés, mert 11-ben (sic!) sok tartozást behajtottak, és az idén ez nyilván nem ismételhető meg”. 

A második hozzászólóról – aki lapunk alkalmi szerzője – a helyi lap úgy tudósított: „Később Kleer László gyakorlatilag megismételte az adókülönbözetre vonatkozó kérdést, Winkler Lászlóné ismét, türelmesen elmondta a választ.”

Kleer ezzel szemben – tájékoztatása szerint – azt mondta: „Kértem, hogy a képviselő-testület vonja vissza az értelmetlennek látszó adórendeletét, mivel egyrészt a tavalyi be nem hajtott adóbevételek összege csaknem ötvenmillió forint, ezenkívül a polgármester céltartalékként 43 millió forintot állított be a költségvetésbe. Ezekből a keretekből könnyedén ki lehetne gazdálkodni az új adórendelet 1,9 millió forintot eredményező bevételét.”

A közmeghallgatáson az is szóba került, hogy a polgármester ne flexibilis adatokkal álljon a falu elé, illetve a gazdálkodást illető minden információt kötelessége nyilvánosságra hozni. Több felszólaló hasonló módon kritizálta az önkormányzat gazdálkodását, de a helyi lap ezekről a bírálatokról sem tudósított.

Nemrégiben megírtuk, hogy Csobánka önkormányzata ismét saját lapot indított, ám a főszerkesztő szerződésében kikötötték, hogy a közlésre szánt anyagokat előre jelzi a polgármesternek, majd nyomdába adás előtt „adategyeztetés” céljából a kész lapot elektronikus úton elküldi neki, és ő ezt 48 órán belül jóváhagyja. (Később ezt előzetes témaegyeztetésre módosították.)

A közmeghallgatás után többen helyreigazítási kérelmet fontolgatnak, Kleer László már meg is küldte sajátját a főszerkesztőnek, amelyben szavai megmásítását kifogásolja. Ha a lap nem teszi közzé a helyreigazítást, Kleer állítja: pert indít.

Megkerestük a Csobánkai Újság főszerkesztőjét is, ő azonban nem volt hajlandó az esetről telefonon keresztül nyilatkozni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?