Tanárjuk hívott rendőrt a tiltakozó középiskolásokra

  • Stemler Miklós
  • 2013. július 1.

Kis-Magyarország

Krétával tiltakoztak középiskolások a kormány oktatáspolitikája ellen. Két vidéki nagyvárosban a rendőrök a helyszínen vetettek véget az akciónak. Frissítés: a rendőrség szerint nem történt semmi.

„Gondolkodom, tehát probléma vagyok” – ilyen és ehhez hasonló feliratok jelentek meg szombatra virradóra Pécs több pontján, többek között a kormányhivatal előtt a Középiskolai Hálózat (KIHA) tagjai jóvoltából. A csoport azért választotta az éjszakai időpontot az akcióra, mert napközben rendőröket hívtak rájuk, más városokban pedig rongálás címszóval a rendőrség be is szüntette az akciókat.

Több helyszínen is

A középiskolások három városban, Budapesten, Tatabányán és Pécsett készítettek krétával a jelenlegi oktatáspolitikát kritizáló feliratokat, mindez Budapesten nem okozott problémát – tudtuk meg az akciók egyik szervezőjétől. Más volt a helyzet Tatabányán, ahol a feliratok írását előbb a köztérfelügyelő, majd a hívásra kiérkező rendőrök tiltották meg.

Rongálás?

Rongálás?

 

„Egyik barátommal krétáztunk szerda délután Tatabányán, az Árpád téren, valamint utána a Vértes Center előtt abban a hitben, hogy az aszfaltkrétázásba nem lehet belekötni. Felírjuk a mondatokat, elolvassák az emberek, a következő zivatar pedig elmossa” – számolt be az egyik krétázó diák. A helyi hatóságok nem így gondolták: először egy közterület-felügyelő, majd egy rendőrjárőr érkezett, és közölték a fiatalokkal: ha nem távolítják el önként a feliratokat, akkor rongálás miatt indítanak eljárást ellenük. A megfélemlített diákok végül engedelmeskedtek, bár tekintve, hogy a maximum egy esőig szavatos krétafeliratok kárt nehezen tudnak okozni a kövezeten, a rongálás tényállása bajosan lett volna megállapítható.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a rendőrséget, ahol így reagáltak: „A Tatabányai Rendőrkapitányságra nem érkezett bejelentés 2013. 26. hetén, illetve azt megelőzően diákok által szervezett, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényről. Ennek megfelelően a Tatabányai Rendőrkapitányság beosztottai az Ön által említett, a diákok saját akcióján nem vettek részt, így ott rendőri intézkedésre nem került sor.”

Megint a saját tanárjuk

Pécsett a helyi aktivista beszámolója szerint a háttérben „Bajnai Gordon bácsit” sejtő tanár hívta ki a rendőrséget az általa kirívóan közösségellenesnek ítélt krétázás láttán (nem ez volt az első eset, amikor pécsi tanárokat zavart diákjaik önkifejezése), majd ezután egy másik helyszínen egy „erős nemzeti öntudattal rendelkező csoport” jelent meg pár perc elteltével, akik „megpróbáltak szóba elegyedni velem, a maguk módján. A pontos párbeszéd nem maradt meg, mert eléggé féltem. A lényege az volt, hogy ha nem hagyom abba, annak nem lesz szép vége”. A pécsi diákok végül az éj leple alatt fejezték be az akciót, akkor nem érte inzultus őket.

Amit lehet Jupiternek…

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő másfél évvel ezelőtti, nagy médiafigyelmet kapó „krétázása”, amikor Lomnici Zoltán kiretusálása ellen tiltakozva egy ugróiskolát rajzolt az MTI székháza elé, nem váltott ki ekkora hatósági figyelmet, mint a néhány fiatal által felrajzolt mondatok. Amennyiben a rendőrség érvelését komolyan lehetne venni, úgy lassan az ugróiskolát rajzoló kisiskolások családjai is aggódhatnak.

Bár a feliratokat Pécsett a KIHA aktivistái készítették, Budapesten és Tatabányán nem ehhez a szervezethez köthetők az akciók – mint az egyik szervező kérdésünkre elmondta, épp azért döntöttek a demonstrációk mellett, mert a KIHA elég csendes mostanság, pedig az oktatáspolitika terén nem tapasztalható javulás –, így a következő hónapokban is folytatják az akciókat.

Figyelmébe ajánljuk