Visszavonná a DK-s képviselő a jászberényi testület feloszlatására tett javaslatot, ha...

Kis-Magyarország

Gedei József az ellenzéki Budai Lóránt polgármestertől vár nyilatkozatot, hogy valóban a városért dolgozik.

Tovább bonyolódik a jászberényi önkormányzati képviselő-testület feloszlatásának ügye. A DK helyi képviselője, Gedei József ugyanis újabb meglepő javaslattal állt elő.

Mint azt megírtuk, a napokban előterjesztés-tervezetet nyújtott be Jászberény képviselő-testülete feloszlatására Gedei József. Azzal indokolta döntését, hogy szerinte Budai Lóránt polgármester alkalmatlan a város vezetésére, nem képviseli a város érdekeit.

Ennek kapcsán komoly üzengetés kezdődött a nyilvánosság előtt a két ellenzéki fél, vagyis Gedei és Budai között. Budai közölte, áll elébe az oszlatásra vonatkozó előterjesztésnek, és a testület elé viszi az ügyet, ha a beadvány szabályos. A Fidesz-frakció egy kis ideig kivárt, aztán ők is áldásukat adták az oszlatásra, így minden képviselőcsoport az oszlatás mellett áll. 

Most azonban újabb fordulat következett be, hiszen Gedei József - és a DK - közleményt adott ki. Ebben az állt, hogy Budai Lóránt, Jászberény polgármestere még 2020. szeptember 16-án indítványt tett a képviselő-testület feloszlatására. Az indítvány napirendre vételét a mögötte álló Közösen Jászberényért Egyesület és a polgármester megszavazta, a fideszes vezetésű többség viszont elutasította. A polgármester indítványát azzal magyarázta, hogy a jelen helyzet "sem a város, sem a benne lévők érdekeit nem szolgálja".

Gedei úgy folytatta, a polgármester arról tájékoztatta a várost, hogy amennyiben megfelelő indítvány érkezik, akkor "én biztosan napirendre veszem és meg is szavazom" az oszlatást. Pár nappal később arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy "a Közösen Jászberényért Egyesület minden tagja megszavazza az oszlatást. Legyenek bátrak, mérettessünk meg!" - idézte Gedei Budait.

A képviselő ennek kapcsán azt írta, a polgármester kérésére, biztatására az indítványt előkészítette, benyújtotta. Miután sajtóhírek szerint a Fidesz megváltoztatta korábbi elutasító álláspontját, és kész megszavazni a testület feloszlatására vonatkozó előterjesztést, a polgármester és a mögötte álló egyesület képviselői mintha megváltoztatták volna véleményüket, és azt a hamis látszatot keltik, mintha a javaslat és a szándék nem magától a polgármestertől származna, hanem ő kívánná a Fidesszel szövetkezve a testület feloszlatását. Gedei szerint azonban mindez tévedés. Közölte:

ha a polgármester eláll korábbi szándékától és kijelenti, hogy jövőbeli politikáját Jászberény fejlődése érdekében alakítja át, akkor előterjesztését visszavonja.

Hogy hogyan gondolja ezt, érdeklődésünkre Gedei József elmondta, aki elolvassa az előterjesztését, az értheti a szándékát. Szerinte ráadásul korábbról többszörös polgármesteri nyilatkozat van arra, hogy a testületet fel kellene oszlatni. Ma már minden képviselő ezt akarja, de Gedei úgy értesült, és szerinte Budai megnyilvánulásai is ezt sugallják, valamiért a polgármester immáron mégsem szeretné az oszlatást. Úgy fogalmazott, szerinte Budainak egyértelműen ki kell jelenteni, hogy akarja az oszlatást és a képviselők ehhez viszonyulnak. Ha kijelenti, hogy változtatni kíván az eddigi politikáján, akkor az lehet új kezdet alapja. 

Forrásaink szerint azonban Gedei döntése mögött egyszerű dolog van: fentről rászólhattak, hogy hagyja abba az oszlatás kérdésének erőltetését, mert országos botrány kerekedett abból, hogy mindenki Fidesz-DK-tengelyt emleget az ügy kapcsán. (Például Márki-Zay Péter, aki pénteki Facebook-posztjában írt erről, amint a Magyar Hang azt közzé tette.)

Megkérdeztük Budai Lóránt polgármestert, mi a véleménye volt alpolgármestere kijelentéséről. Úgy vélte,

felesleges kijelentésekről lenne szó, hiszen ő eddig is a városért dolgozott.

Aláhúzta, egyelőre kivárja, hogy a DK mit akarhat valójában. Visszavonják-e vagy sem az előterjesztést. Kijelentette, ő bármikor kész arra, hogy feloszlassa a testületet, de megvárja, amíg letisztul a helyzet, hiszen azt is hallotta, hogy fordulhat a kocka és Gedeit akár ki is zárhatják a DK-ból akciója miatt.

(Címlapképünkön: Gedei József 〈k〉 és Dobrev Klára a 2021-es ellenzéki előválasztás egyik utcafórumán)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk