Időközi választás jöhet Jászberényben

Kis-Magyarország

Feloszlathatja magát a képviselő-testület Jászberényben. Arról döntött ugyanis információink szerint a helyi Fidesz-frakció, hogy támogatja Gedei József (DK) ezzel kapcsolatos beadványát. Ezzel megnyílt az időközi választás megtartása előtt az út, a többség ennek megszavazásához immár adott lesz.

 

Megalakulása óta patthelyzet a jászberényi önkormányzati képviselő-testületben, ezért már többször is felmerült annak lehetősége, hogy oszlassa fel magát. A jászberényi testületben egy mi hazánkos, hét fideszes és elvileg hét ellenzéki képviselő ül, a DK-s Gedei József azonban többször is a Fidesszel szavazott együtt. 

Korábban a Fidesz és maga az ellenzéki polgármester sem zárkózott el a testület feloszlatása előtt, de végül ez soha nem valósult meg. Legutóbb azonban váratlan helyről jött az oszlatás lehetősége, mégpedig éppen Gedei József kezdeményezte, hogy tegyék meg ezt a lépést. Persze már ezt a javaslatot is jelentős vita követte, már azt is többen vitatták, hogy Gedei egyedül kezdeményezhet-e ilyet. 

A helyi Fidesz nem is kapkodta el az ötlet megvitatását, egy hét gondolkodási időt kért, hogy eldöntsék, mi lesz a véleményük. Forrásaink szerint ugyanakkor az időközi választás megtartását a helyi fideszes parlamenti képviselő, Pócs János tartja a legfontosabbnak, míg a városi Fidesz-frakció ettől inkább ódzkodik, Pócs ezért inkább Gedeit nyerhette meg magának a javaslat benyújtására. A Fidesz-frakció végül szerda késő este bólintott rá a képviselő-testület feloszlatására, ami időközi választást is jelent, ez utóbbi 10 millió forintnál is többe kerülhet a városnak.

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. A Fidesz előtt nehéz időszak áll, jönnek az emelkedő rezsiszámlák, ráadásul információink szerint ilyen hirtelen egy polgármestert sem nagyon tudnak "levenni" a polcról. Forrásaink szerint így akár az is előfordulhat, hogy a Fidesz kénytelen lesz Gedei mögé beállni, bár úgy tudjuk, ez annyira Pócsnak sem lenne ellenére. A DK pedig ha van is olyan erős manapság, hogy a jelenleginél több képviselőt küldhetne a testületbe, nem valószínű, hogy elegendőt ahhoz, hogy ismét ne patthelyzet alakuljon ki az önkormányzatban. Ezek után viszont az is egy lehetséges forgatókönyv, hogy a Fidesz és a DK együtt szavaz majd, azzal magyarázva a helyzetet, hogy ezt kívánja meg a város érdeke.

Pócs  ugyanakkor a Jászsági Térségi TV-nek úgy nyilatkozott, olyan polgármestert tudna támogatni, aki a város érdekében képes összefogni mindenkit, és aki az ő segítő és támogató szándékát elfogadja. Kijelentette, Gedei Józsefet, aki Gyurcsány embere, nagy valószínűséggel nem tudja támogatni, de sokat sejtetően azt is hozzátette, akkor kell átmenni a hídon, amikor ott vagyunk.

Az biztos, hogy hamarosan napirendre tűzik a képviselő-testület feloszlatását a közgyűlésben és onnantól kezdve felgyorsulhatnak az események. Ha megszavazzák, már csak az ideje lesz kérdéses. Úgy tudjuk, Pócs azt szeretné, ha minél előbb sor kerülne rá, kérdés, decemberben kinek lesz kedve elmenni szavazni. Legreálisabbnak a januári időpont tűnik. 

A Fidesz szempontjából ugyanakkor kérdés, hogy a kormánypárt mivel fog kampányolni, hiszen a rezsiemelés és az infláció télen csak még jobban fog érződni, a kialakult helyzetért ráadásul még a polgármestert sem lehet majd hibáztatni. Pócs húzása azonban eddig szemmel láthatóan bejött, a választások óta megtartott időközi választásokon pedig eddig szinte mindig a Fidesz jelöltje vagy támogatottja nyert. 

Időközben újabb front nyílt a helyi közéletben, mégpedig immár a Minden Fiatal Magyarországa (MFM) mozgalom és Gedei között. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) ifjúsági szervezetének számító MFM szerint Gedei ahhoz a politikai oldalhoz csatlakozott az elmúlt időszakban, amelyik semmibe veszi, zavaró tényezőnek tartja a kritikusan gondolkodó, nehezen megtéveszthető fiatal társadalmat, ezzel szemben a jelenlegi városvezetés minden nehézség és hátráltató tényező ellenére törekszik arra, hogy a helyi fiatalok hosszútávon képzeljék el a jövőjüket Jászberényben. Ehhez szerintük inkább segítséget kéne nyújtani, nem pedig háborúzni.

Gedei úgy reagált erre, hogy szerinte veszélyek és gyengeségek fenyegetik Jászberény jövőjét, amelynek kezelésére a Budai–Balogh féle városvezetés eddig nem tudott, vagy nem akart  megfelelő intézkedéseket hozni. Hozott helyette számos rosszat a költségvetés, a Malom-projekt vagy éppen Jászberény közvagyonának elkótyavetyélése ügyében. Mint írta, a megoldást ő egy időközi önkormányzati választásban látta, ezért előterjesztést nyújtott be a képviselő-testület feloszlására. 

Jászberényben hosszú ideje folyik a harc az ellenzék és a Fidesz, Budai Lóránt és Gedei József között. Ezzel kapcsolatos cikkeink itt olvashatók.

Zagyvarékason szeptember 25-én lesz időközi önkormányzati választás. Kurucz László Árpád független polgármester – aki korábban már 2002 és 2006 között is betöltötte a posztot – megromlott egészségi állapotára való tekintettel június 1-ei hatállyal mondott le tisztségéről. Polgármestersége alatt emlékezetes volt az a 2020-as botrány, amikor felháborodott közmunkások vonultak a polgármesteri hivatal elé, mert kiderült, hiába dolgoztak, nem kaptak érte fizetést. Kurucz az elégedetlenkedőkkel nem beszélt, mert a megmozdulás idején állítólag éppen orvosnál volt. 

Az időközi polgármester-választásig a polgármester feladat- és hatásköreit Polónyi László, a pénzügyi bizottság elnöke látta el. Meglehetősen visszafogottnak ígérkezik a választás, hiszen eddig csak egy jelölt van a polgármesteri posztra, mégpedig a Fidesz támogatásával "függetlenként" induló Polónyi. 

(Címlapképünkön: Gedei József, Budai Lóránt és Balogh Béla MSZP-s alpolgármester a jászberényi képviselő-testület egy korábbi ülsén. Forrás: Gedei József Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?