Kinek szurkol a magyar?

  • narancs.hu
  • 2016. június 14.

Kispálya

Megnyerhetjük az Eb-t? Lehet Böde Dániel a gólkirály? Kit tartanak a magyarok a legesélyesebbnek? És vajon hány nő érzi magát egyedül? Statisztikák!

A Gemius Hungary tanácsadó cég május közepén egy 2359 fős reprezentatív online közvélemény-kutatással igyekezett kideríteni, hogy a magyarok milyen módon követik majd a jelenleg zajló Európa-bajnokság meccseit, kinek szurkolnak, és kire fogadnának. Nos, a válaszadók több mint egyharmada készült figyelemmel követni a mérkőzéseket, tízből hárman azt is elismerték, hogy fanatikus rajongók, akiknek mindennél fontosabb a foci Eb.

Néznek és vedelnek

Jó hír a vendéglátósoknak, és azoknak a kocsmáknak, ahol tévén vagy kivetítőn keresztül követhetik a betérők a meccseket, hogy a megkérdezettek fele – főként a fővárosi és vidéki nagyvárosi fiatalok – társaságban tervezi végigkövetni a tornát. Emellett teret hódítottak az online eszközök is, sokan az interneten, telefonon, vagy tableten nézik az élő adásokat. Azt viszont csupán a válaszadók 3 százaléka mondta, hogy kiutazik a helyszínre. A félelmek erősen munkálnak a szurkolókban: a megkérdezettek fele tart attól, hogy az Eb ideje alatt terrorcselekmény történhet.

A kocsmák mellett a fogadóirodák a nagy nyertesei ennek az időszaknak, a 18-49 év közöttiek nagy része ugyanis azt tervezi, hogy hagyományos, online, esetleg mindkét módon megteszi a tétjeit egy-egy csapatra.

false

A hazai csapaton kívül a legtöbben (26 százalék) Németországnak drukkolnak, és a válaszadók több mint fele szerint ők is nyerik a viadalt. A második legnagyobb esélyesnek a spanyolokat tartják, őket követik a franciák, az olaszok és az angolok. A szurkolás szempontjából is ezek a csapatok a favoritok, a gólkirályi címre pedig a legtöbben Christiano Ronaldot és Thomas Müllert látják esélyesnek (ők fej-fej mellett, 20 és 19 százalékkal végeztek).

false

De mi a helyzet a magyarokkal?

Ha nem sokan is, de vannak optimisták: a megkérdezettek három százaléka szerint ugyanis felállhatunk majd a dobogó felső fokára. Ezzel szemben a megkérdezettek 14 százaléka totális lemondással gondol a hazai tizenegyre, szerintük egyetlen meccset sem nyerünk. Csupán egy harmada mondta azt a válaszadóknak, hogy továbbjuthatunk a csoportból. Kilenc százalék szerint pedig magyar lesz a gólkirály, Böde Dániel személyében.

És a hölgyek?

A kutatás külön kitért a nők meccsnézési szokásaira is, mivel a nők 61 százaléka mondta azt, hogy ha nézi a meccseket, akkor azt a partnerével teszi – a férfiaknál ez a szám csupán 30 százalék. Így nem is csoda, hogy a megkérdezett nők több mint kétharmada a meccsek idejére alternatív programot szervez magának. Ráadásul jelentős hányadukat zavarja, hogy a párjuk csak a mérkőzésekre koncentrál, ezért elhanyagolva érzik magukat. Ez a szám a férfiaknál csupán 2 százalék, és tizedük szervez az Eb idején más, nem a meccsnézéssel kapcsolatos programokat magának, miközben párja inkább a füvön rohangáló játékosokat bámulja.

Az infografika elérhető itt.

Figyelmébe ajánljuk