Borbély mindent visz

  • ---
  • 2008. június 26.

Könyv

Amikor a Totalizatőr megnézte a könyvheti listát meg a zsűri májusi szavazását, a következő esélylatolgatást jegyezte fel magának: "Závada papíresély. Esterházy mindig pénzért fut. Borbély duplázhat. Beney aligha javíthat. Kántor szolid tipp. Lanczkort túlfogadták. Téreyben több van. Simon meglepetést okozhat. Nietzsche friss forma. Bán állatorvosi javaslatra nem indult. Egy néző véleménye: Szép Ernő."

Amikor a Totalizatőr megnézte a könyvheti listát meg a zsűri májusi szavazását, a következő esélylatolgatást jegyezte fel magának: "Závada papíresély. Esterházy mindig pénzért fut. Borbély duplázhat. Beney aligha javíthat. Kántor szolid tipp. Lanczkort túlfogadták. Téreyben több van. Simon meglepetést okozhat. Nietzsche friss forma. Bán állatorvosi javaslatra nem indult. Egy néző véleménye: Szép Ernő."

A kialakult végeredményt látva bárki megállapíthatja, hol tévedett, illetve jósolt jól a Totalizatőr. Legkivált Závada becslésében nyúlt jelentősen mellé, az Idegen testünk című új regénye nem került fel a főtáblára, igaz, mindössze egyetlen ponttal maradt le. De a megjelent bírálatokat olvasva (lásd pl. Darabos Enikő visszafogottabb, illetve Károlyi Csaba élesen elutasító véleményét a litera.hu, illetve az ÉS oldalain, valamint a nálunk közölt mértéktartó recenziót Szegő Jánostól június 5-i számunkban) már érezhető volt, hogy ez a kötet nem fogja teljes mértékben elnyerni a kritika rokonszenvét, noha az összes eladási listán az első helyen tartózkodik Esterházy Péter társaságában - újabb bizonyítéka ez annak, hogy hatalmassá és feltehetően már áthidalhatatlanná mélyült a szakadék a publikum és a szakértők ítélete között; hogy ez jó vagy rossz, netán közömbös fejlemény, azt mindenki döntse el otthon mély magányában, lehúzott redőnyök mögött. Ha már itt tartunk, megjegyzendő, hogy Esterházy új kötete sem aratott osztatlan sikert a kritikusok körében (Dunajcsik Mátyás április 24-i számunkban megjelent adoráló cikke után a könyvről ebben a lapszámban olvashatnak markánsan elutasító bírálatot Vári György tollából, ráadásul a JAK Pulzus estjén a Petőfi Irodalmi Múzeumban hat kritikus egymás szavába vágva sorolta fenntartásait), és erősen vissza is esett a listánkon: csekély 34 pontjával csak az 5. helyet sikerült elérnie. Nem kell Teirésziásznak lenni, hogy feltételezzük: a következő szavazáskor még lejjebb kerül majd. Beney Zsuzsát illetően nem tévedett az esélylatolgató, de meglepetést keltett, hogy a költők közül sem Ijjas Tamás, sem Kántor Péter, sem Lanczkor Gábor, sem Rácz Péter nem került be a legjobbak közé - közülük három szerzőre még csak szavazat sem érkezett. Jónás Tamás kötete (Önkéntes vak) 15 pontot ért el, és alighanem ez lesz a maximális eredménye. Térey János a legnagyobb irodalmi kitüntetést nyerte el tavasszal Asztalizene című drámájával, ám az Aegon-díj zsűrijének ítéletét felülbírálták szavazóink, a kötet most éppen befért a legjobb 11 közé. Állandó szerzőink közül külön örömet okozott remek debütálása Nádasdy Ádám új kötetének, mely nagyrészt a nálunk megjelent egotripjeit közli. A Totalizatőr nagy kedvence, a félig-meddig elsüllyedt szerzőnek számító Szép Ernő beváltotta a hozzá fűzött reményeket, évtizedek óta kéziratban heverő, közvetlenül a második világháború vége után írt, csodálatosan szép önéletrajzi regényéről ebben a számban olvashatnak cikket. Szép Ernő a következő alkalommal remélhetőleg még előbbre lép. Nagy rajongója és propagátora, Tandori Dezső szokása szerint nem tétlenkedett az elmúlt hónapokban sem, a Virginia Woolfról szóló esszékötete ott van a legjobbak között, míg Torlandó szörfpóker című regényét mindössze ketten jelölték (a kötetről lásd kritikánkat a június 5-i számban).

Pontos volt viszont Borbély Szilárd esélyeinek becslése, sőt - és ez volt az igazi meglepetés! - ő voltaképpen önmagával vívott versenyt, hiszen legújabb, Árnyképrajzoló című kötete nagy harcban győzte le a májusban nyert Egy gyilkosság mellékszálai című könyvét - itt jegyezzük meg, hogy van átfedés a két kötet közleményei között. Terveink szerint a nyertes műről hamarosan bírálatot közlünk Vári Györgytől. Meglepő, mennyien szavaztak a nemrég tragikusan fiatalon elhunyt Simon Balázs posztumusz könyvére - a műről Szegő János, állandó bedolgozónk írt szép elemzést a litera.hu oldalain. Remélhetőleg hamarosan mi is sort kerítünk a kötet értékelésére, mely csak a nagyon vájtfülűeknek való olvasmány.

A világirodalom továbbra is rosszul szerepel, mindössze Robert Walser A Tanner testvérek című regényének volt némi esélye, de aztán ez is elhullott - mindössze ketten említették. Csak egyetlen szavazónktól kapott támogatást Robert Menasse Kiűzetés a pokolból című regénye; e kötetről tagjaink közül Bárány Tibor írt lelkes kritikát az ÉS-ben; reményeink szerint lapunkban hamarosan közzétesszük Radics Viktória megsemmisítően negatív véleményét. Nálunk, úgy tűnik, a Nobel-díj is smafu, Gao Xingjian Lélek-hegy című regényét mindössze egy tagunk honorálta, igaz, rögtön a maximális ponttal, ám ez kevésnek bizonyult. Senki nem vette észre, hogy megjelent két E. T. A. Hoffmann-remekmű is a közelmúltban, a Fantáziadarabok Callot modorában - II. rész, illetve a Murr kandúr szavazat nélkül állt fel az asztaltól. Nietzsche új, Horváth Géza megbízható fordításában kiadott műve (Emberi, nagyon is emberi) szintén mindössze egy zsüror figyelmét keltette fel, hiába idézi a Zenegyűlölő minden héten a Csontzene rovatban. Továbbra sem kell senkinek Hermann Melville ragyogó kötete, a Billy Budd és más elbeszélések, június 19-én közölt lelkes kritikánk eszerint nem volt meggyőző ajánlólevél. Könyvheti kiadvány a nagy rendező, Pier Paolo Pasolini két kisregényét hozó kötet a Kalligram kiadásában, ez mindössze két szavazónk figyelmét keltette fel. Sajnálatos. Az irodalomtörténeti munkák közül Kerényi Ferenc minden eddiginél alaposabb, a legújabb adatokat is közlő Petőfi-monográfiája (Osiris Kiadó) csak egy tagunk szavazatát kapta meg, noha a maximumot. Ebben a zsánerben 20 pontot ért el Szirák Péter Örkény Istvánról szóló nagyelemzése, ezzel a könyvvel még biztosan találkozunk majd a listán. E köteteket kiemelten ajánljuk olvasóink és pontozóink figyelmébe, miként Szabó Lőrinc Vallomás című könyvét is, mely a nagy költő naplójegyzeteit, interjúit tartalmazza.

A mai magyar irodalomból meglepő, hogy említetlenül maradt a Gion Nándor életműsorozatában újból kiadott négy regény; a vaskos és sajnos kissé nehezen kezelhető kötetben két fiatalkori mű található: Kétéltűek a barlangban, Testvérem, Joáb valamint két kései, kissé már fáradtabb teljesítmény, a Börtönről álmodom mostanában és az Iszakhár. Mindössze egyetlen szavazatot kapott Spiró György drámáinak első kötete (Scolar Kiadó), mely a szerző átiratait tartalmazza. Érdekes, hogy Konrád György Inga című autobiográfiai alapú prózája mindösszesen egyetlen szavazónknak tetszett, bár feltehetően neki sem nagyon, hiszen csak a harmadik helyre sorolta. A Magvető szerzői közül szavazat nélkül maradt új regényével Magos György. És - szerencsére, noha a bestsellerlistákon rendre az élen áll - egyetlen pontot sem húzott be a kiadó két rettentő őskövülete (ráadásul csatlakozott hozzájuk egy új darab, a Hosszúfény, mely a "a határon túli magyar írók antológiája", ugyan kinek szól ez, csak nem a határon túli olvasóknak?!), a Szép versek, illetve a Körkép - ismét egy csattanós pofonnal felérő bizonyíték a publikum és a szakma teljes szétválására.

A következő hetekben nyári szabadságra engedjük a zsűri tagjait, hadd legyen idejük megemészteni a könyvheti olvasmányokat, munkájukat köszönjük, és kívánunk nekik továbbra is kellemdús, ám felelősségteljes betűevést.

Minimum tizenegyes!

A zsűrinek a 2008-as kiadványokból négy kötetet kellett kiválasztania és sorrendbe állítania, e sorrend automatikusan kiosztotta a pontszámokat is: az első 15, a második 10, a harmadik 6, míg a negyedik helyre sorolt könyv 3 pontot kapott. Nem lehetett szavazni Bán Zoltán Andrásra, illetve senki sem jelölhetett olyan könyvet, amelyben valamilyen módon érdekelt volt, akár mint szerző, szerkesztő, fordító stb. Ellentétben az alapul vett német listával, a mi kataszterünk nem tíz, hanem minimum tizenegy tagból áll, mert extravagánsak vagyunk, és mert rajongunk a prímszámokért.

A zsűri a következő irodalmárokból állt: Ambrus Judit, Bárány Tibor, Báthori Csaba, Bodor Béla, Bojtár Endre, Darabos Enikő, Dunajcsik Mátyás, Ferencz Győző, Horváth Györgyi, Jánossy Lajos, Jenei László, K. Kabai Lóránt, Kálmán C. György, Károlyi Csaba, Keresztesi József, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Lapis József, László Ferenc, Margócsy István, Menyhért Anna, Németh Gábor, Németh Zoltán, Pallag Zoltán, Radics Viktória, Szegő János, Tarján Tamás, Urfi Péter, Vári György.

2008. június

1. Borbély Szilárd: Árnyképrajzoló (Kalligram) - 65 pont (-)

2. Nádasdy Ádám: Prédikál és szónokol (Magvető) - 56 pont (-)

3. Borbély Szilárd: Egy gyilkosság mellékszálai (Vigilia) - 54 pont (97)

4. Simon Balázs: A másik mondat (Jelenkor) - 46 pont (-)

5. Esterházy Péter: Semmi művészet (Magvető) - 34 pont (90)

6. Tandori Dezső: Kilobbant sejtcsomók (Európa Könyvkiadó) - 33 pont (-)

7. Beney Zsuzsa: Összegyűjtött versek I-III. (Gondolat) - 31 pont (90)

8-9. Schein Gábor: Bolondok tornya (Jelenkor) - 28 pont (-)

Szép Ernő: Natália (Noran) - 28 pont (-)

10-11. Gergely Ágnes: Tigrisláz (Európa Könyvkiadó) - 25 pont (-)

Térey János: Asztalizene (Magvető) - 25 pont (58)

(A zárójelben az előző havi pontszám.)

Minden külön értesítés helyett: a következő alkalommal kizárólag a 2008-ban megjelent könyvekre lehet szavazni. A leadási határidő: 2008. augusztus 20.

Figyelmébe ajánljuk