Könyv

„Annyi mindent elloptak”

Új regénye, a Mozgókép kapcsán egy filmrendező fausti paktumáról, a náci Németország hétköznapjairól és egy Hamlet-idézetről is beszélgettünk a Magyarországon tartózkodó német íróval.

 

„Természetesen nem értitek”

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb hazai költője, Simon Márton a soron következő könyvét magánkiadásban jelenteti meg. Megkérdeztük, hogy miből lett elege, és ki lehet-e így szabadulni a kényelmetlen kötöttségekből? Hogyan lehet írni ma Magyarországon a boldogságról?

„Jobban mennek a dolgok”

A Boko Haram iszlám fundamentalista terrorszervezet 2014-ben egy északkelet-nigériai kisváros, Chibok kollégiumából 276 diáklányt rabolt el, majd tartott fogva csaknem két évig. A nigériai szerző a hasonló traumán átesett áldozatokkal folytatott beszélgetések alapján írta meg A baobab árnyékában című regényét.

  • Mihalicz Csilla
  • 2024. szeptember 11.

Írj mindenkinek!

Lelkes amatőrök próbálkozásai? Senki földje a szerzői jog szürke zónájában vagy gyakorlóterep kezdő íróknak? 2009-ben megjelent a Fanfiction.net-en a Twilight egy rajongói feldolgozása E. L. James tollából, Fifty Shades of Grey címmel.

„Úgy írt, ahogy élt”

Pritz Péter az amerikai író tizenkét kötetét fordította le 2005 és 2017 között. Hét év kihagyás után tavasszal jelent meg a legújabb magyar nyelvű Bukowski-kötet, A város legszebb nője, karácsonyra jön a folytatás is A hétköznapi őrület meséi címmel, de a kettő között a napokban volt egy újrakiadás is.

„Igazán szabadnak lenni”

Megint elkéstünk a hosszú beszélgetéssel. Halogattuk, halogattuk, aztán elfogyott az idő, az erő, a levegő. Sehogy sem passzol a múlt idő Szláva Szeredához. Amióta csak ismerem (több mint 30 éve), mindig jövő időt mondott: „amint ezt befejezem, nekilátok amannak”.
  • Kiss Ilona
  • 2024. augusztus 7.

„Már nem fáj”

Havas Juli Papírbabák című második regénye is orvos közegben játszódik. Az álnéven író ismert tüdőgyógyásszal honvágyról, a romániai fiatalságáról, az orvosi létről és az imposztor szindrómájáról is beszélgettünk.

Átok és megváltás

A július elsején elhunyt albán Ismail Kadare nemzetközi viszonylatban is a legismertebb kortárs írók közé tartozott. Műveit negyvenöt nyelvre fordították le, számos nagy presztízsű díjat nyert el, és szinte folyamatosan az irodalmi Nobel várományosaként tartották számon.
  • Bashkim Shehu
  • 2024. július 17.