Könyv

Fény az éjszakában

Kálmán Béla: Éltető csillagunk, a Nap

Könyv


Tudósként és laikus napfényimádóként (esetleg a fényét gyűlölő éjszakai bagolyként – ne adj’ isten, wannabe vámpírként) megannyi formában gondolhatunk csillagunkra, Naprendszerünk központi égitestére, a Napra – ezt a sokféle aspektust összegyűjteni, egymás mellé rendezni is bitang nehéz munka. Nos, Kálmán Béla napkutató, asztrofizikus nem volt rest, és elvégezte a feladat nagyját: kissé túl is nyúlt szűkebb szakterületén, de azért a hangsúlyt arra helyezve próbálta megvilágítani, mi az, amit manapság tudni vélünk a Napról.

Sokáig nem is az volt a kérdés, hogy mit tudunk róla, hanem hogy mit köszönhetünk e ragyogó fényt árasztó, ámde néha (khm, naponta) a horizont alá bukó égitestnek – s akkor mintegy zárójelbe tettük az Északi-sarkkör környékét lakó népek tapasztalatát, akiknek esztendői nagyjából egy baromi hosszú, javarészt bágyadt napfényben fürdő nappalból, no meg egy jó féléves, eseményekben szegény éjszakából állnak. Bevezetésként Kálmán is klasszikusokhoz nyúl: a heterodox nézeteiről elhíresült, ámde költői vénával megáldott Ekhnaton (Akhen-Aton) fáraó Naphimnusza nagyjából pontosan és kellő kifejezőerővel fogalmazza meg, miért is becsülte az emberiség a Napot – még a napkutatás kora előtt. Kálmán maga is sorra veszi a Nap sajátos érdemeit – persze a választott keretek miatt mintegy zárójelbe téve csillagunknak, e gigantikus hősugárzónak és reflektornak a földi élet keletkezésében és fennmaradásában játszott szerepét. Ezen túl a Nap persze mindenekelőtt a legalapvetőbb időmérő eszköz, mely megszabja éveink kereteit, sőt annak mérőszámait is (amit meg nem tőle, azt a Holdtól kaptuk…).

Könyve olvastán a laikus számára is nyilvánvaló lesz, hogyan tagolja csillagászati értelemben vett télre-tavaszra-nyárra-őszre az évet a Nap (látszólagos) égi útja – ezt és persze vele együtt a meteorológiai értelemben vett évszakokat a Föld forgástengelye és keringési síkja által bezárt, a derékszögnél kisebb 66,5 fokos hegyesszögnek köszönhetjük. Betekintést nyerünk abba is, miként változott meg időszámításunk az óra évszázadai során, s hogyan jutott el naptárreformok során át a művelt emberiség (főleg persze az akaratát utóbb másokra is kiterjesztő nyugati-európai civilizáció) ahhoz, hogy mind precízebben igazítsa a kalendáriumot a Nap pályaadataihoz.

A Nap tanulmányozása szempontjából különleges jelentőségűek a napfogyatkozások. Ezek megfigyelése nem csupán a csillagászati pályaadatokkal kapcsolatos tudásunk bővítését és annak verifikációját tette lehetővé: ilyenkor láthattak eleink s a korabeli tudósok először olyan napfizikai jelenségeket (például protuberanciákat), melyek kulcsfontosságúak a Nap működésének magyarázata szempontjából. E ponton válik drámaivá Kálmán könyvének mondanivalója is: amint az utóbbi pár évben-évtizedben felbocsátott űreszközök, napszondák működésének köszönhetően is mind jobban kiismerjük a Nap és az általa gerjesztett űridőjárás (benne az alkalmi napviharok) működését, ciklusait, úgy jövünk rá, hogy elektronikus eszközökkel telehintett, áram hajtotta civilizációnk mennyire kiszolgáltatott a Nap hektikus működésének. Ebből a szempontból kulcsfontosságú a naptevékenység, a napfoltciklusok pontos előrejelzése, amihez leginkább a központi csillagunkon mindenhol jelen lévő mágneses terek fejlődésének, energiájuk összegyűlésének és felszabadulásának megértése járulhat hozzá, hiszen a napciklusok hajtóerejét is ez adja.

Mindezt egy jó kiállítású, gazdagon illusztrál, a szerzőnek hála élvezetesen és érthetően megírt, olvasmányos, jó értelemben vett tudományos ismeretterjesztő, és elegánsan karcsú könyvből tudhatjuk meg, amit tényleg nehéz letenni.

Kossuth, 2012, 136 oldal, 2980 Ft


Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.