Könyvmelléklet – kritika

„Minden fontosat elvégeztek”

Irena Brežná: Minden világok legjobbika

  • Balogh Magdolna
  • 2022. szeptember 28.

Könyv

A németül író, szlovák származású Irena Brežná nem ismeretlen a magyar olvasók előtt: 2016-ban jelent meg (ugyancsak Vályi Horváth Erika fordításában) A hálátlan idegen című, önéletrajzi elemekkel átszőtt regénye.

Abban az 1968-ban, 18 évesen szüleivel Svájcba emigrált szerző kritikusan, de humorral és iróniával mutatja be a menekültlét, majd a letelepedés és beilleszkedés folyamatának bonyolult egzisztenciális, kulturális és társadalmi kihívásait. Brežná ráadásul nem csupán saját bőrén tapasztalta meg a haza- és nyelvváltás buktatóit, hanem pszichológusként és tolmácsként végzett munkája során is rengeteg tapasztalatot szerzett a menekültek traumáiról.

E 2008-ban született, ugyancsak önéletrajzi ihletésű műből az írónő ötvenes évekbeli gyerekkorának Trencsénben játszódó történetét ismerhetjük meg. Elbeszélője a 11 éves Jana, aki lánglelkű forradalmár lelkületével a „progresszív” elemet képviseli „burzsoá” családjában. És bár egy interjúban az írónő elmondta, hogy Jana elkötelezett forradalmisága rá nem volt jellemző, hőséhez hasonlóan őt is apai nagyanyja nevelte: ügy­véd apjának ugyanis (akitől elvették az irodáját) fizikai munkát kellett végeznie, építkezéseken dolgozott, és csak hétvégén mehetett haza a családjához. Anyja, hogy segítse a család megélhetését, a nyugati rokonoktól kapott kötőgépen feketén pulóvereket kötött. Miután az asszonyt disszidálási kísérlet miatt egy év börtönre ítélték, a családban tabu lett az említése. Mindez traumatizálta a gyereket, aki képzeletét szabadjára engedve próbált megbirkózni édes­anyja (utóbb szerencsére átmenetinek bizonyult) elvesztésének terhével: ez a kamaszodó kislány számára súlyos megpróbáltatás a mű szürreális álomképeiben és fantáziáiban köszön vissza.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.